Gemeente gaat samenwerking aan met Zaans bedrijf in technologie voor duurzamer textiel

Gemeente gaat samenwerking aan met Zaans bedrijf in technologie voor duurzamer textiel


10 september 2021
Het college wil het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles steunen door een lening te verstrekken en aandelen te kopen. Textiles2Textiles ontwikkelt technologie om van oud textiel grondstoffen te maken voor nieuw textiel. ‘Dit kan zorgen voor een doorbraak in de wereldwijde vervuilende textielindustrie’, zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt. 

De productie van textiel enorm vervuilend. Er is veel water nodig, er komt veel CO2 vrij en er worden veel pesticiden en chemicaliën gebruikt. Door van oud textiel nieuw textiel te maken, kunnen we de CO2-uitstoot verminderen.

Industriële en digitale techniek is nodig

Om van oud textiel vezels voor nieuwe kleding te maken, is industriële en digitale technologie nodig. Textiles2Textiles heeft deze in ontwikkeling. Het bedrijf is eigendom van Wieland Textiles en van IT-bedrijf Retail Experts. Hulp van de overheid is nodig om de ontwikkeling van de technologie te versnellen.

Gooi oud textiel in de textielcontainers

Bearveldt: ‘Als inwoner kunt u ook helpen om textiel duurzamer te maken. Veel oud textiel belandt nog bij het restafval. Dat is zonde, want dat wordt verbrandt. Gooi oud textiel daarom in de textielcontainers van het Leger des Heils. Dan kunnen we het hergebruiken!’

De gemeenteraad brengt op 7 oktober haar zienswijze uit.


foto van textielafvalcontainer

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl