Initiatievenkaart   circulaire stad

 

3D Bakery 

Het creatieve duo Klarenbeek & Dros dagen onze conventionele productiemethodes en consumptie uit in hun kunst, welke slecht zijn voor onze omgeving, economie, maatschappij en onszelf. 

Meer informatie

Koningsstijl: Hergebruik constructies woningen en boerderijen

Aannemersbedrijf Koningsstijl hergebruikt materialen van constructies van woningen en boerderijen voor projecten. 

Meer informatie

Circulair cement

Rutte Groep en New Horizong Urban Mining hebben een methode ontwikkeld om beton te verwerken tot nieuw cement: Freement.  

Meer informatie

GBZC Furniture Challenge

Een Circulair Furniture Challenge voor studenten van de opleiding Creatief vakman op meubelmakers-vakschool. 

Meer informatie

LOOOPS: Circulair kantoormeubilair

LOOOPS verzamelt kantoormeubilair, beoordeelt deze en upcycled de meubels voor de markt.

Meer informatie

Green Business Club

De Green Business Club in Zaanstad werkt samen met partijen aan het verduurzamen van bedrijven en bedrijventerreinen. 

Meer informatie

Repair Café's

In Zaanstad zijn maar liefst vijf Repair Café’'s. U kunt er terecht om huishoudelijke spullen te laten repareren. Goed voor uw portemonnee en het milieu. 

Meer informatie


Circulair gebouwde Vrije School Zaanstreek

De Vrije School Zaanstreek was het eerste pilotproject voor 'Waardevolle School'.

Meer informatie

Circulair textiel

De afgelopen jaren heeft Wieland Textiles gewerkt aan de technologie Fibersort en aan Textiles 2 Textiles, waar gemeente Zaanstad aandeelhouder van is. 

Meer informatie

Pilot incontinentiemateriaal recyclen

PPennemes is een pilot gestart in samenwerking met het afvalbedrijf om incontinentiemateriaal in te zamelen en te recyclen.  

Meer informatie

Zwerfboekenkastjes Russische Buurt

In de Russische Buurt hangen verschillende zwerfboekenkastjes. Een ieder kan daar een boek aan doneren of er een boek uithalen. Zo wordt niet alleen het leesplezier, maar ook het hergebruik van boeken verhoogd.

Zaanse Opruim Estafette

De Zaanse Opruim Estafette is een initiatief van enthousiaste vrijwilligers die houden van een schone buurt, een schone wijk en schone stad en natuurlijk van een schoon milieu. 

Meer informatie

Green Deal Zorg

Het Zaans Medisch Centrum, Pennemes, de Omgevingsdienst NZKG en de gemeente Zaanstad ondertekenden in 2019 de Green Deal Zorg. Om kwalitatieve duurzaamheid een impuls te geven en zicht te committeren aan de doelstellingen.

Meer informatie

Cluster Changemakers

Het cluster changemakers confronteert leerlingen op Het Saenredam (havo/vwo) met hedendaagse uitdagingen. Zoals de energietransitie, het wereldvoedselvraagstuk of de circulaire economie.

LabZ

LabZ ondersteunt bewonersinitiatieven  door samen kennis te delen, leren, en ontwikkelen in het stadslab. Zo is er een bomenproject en gaan ze in gesprek met projectontwikkelaars over hun tunnelvisie.

Zaans Natuur & Milieu Centrum

Het ZNMC verzorgt educatieve projecten, lezingen, excursies, korte cursussen en informatie over lokale ontwikkelingen over natuur, milieu en duurzaamheid. Ook beheren zij stukken groen, zoals de Heemtuin, een kinderboerderij en schooltuinen.

Meer informatie

Zorgcentrum Mennistenerf

In het Zorgcentrum Mennistenerf proberen ze te verduurzamen door o.a. zo veel mogelijk biologisch eten in te kopen en hun oude tafels niet weg te doen, maar te 'restylen'.

Meer informatie

Platform Vrienden van het Technasium

Het Platform Vrienden van het Technasium is gestart uit het idee om het Sint Michaël College energie neutraal te maken. Ze willen in co-productie onderzoeksprojecten ontwikkelen met de stad; ze koppelen denken aan doen.

Platform aan de Zaan

Platform aan de Zaan is het onafhankelijke netwerkplatform voor maatschappelijke en culturele initiatieven die hun Zaanse omgeving mooier en leuker maken.

Meer informatie

Watertappunten Zaanstad

Het waterleidingsbedrijf PWN heeft op 6 punten in Zaanstad watertappunten geïnstalleerd. Dit om wegwerpplastic te voorkomen en biedt een gezond alternatief voor frisdrank.

MRA circulaire samenwerking

Binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA), werken gemeentes samen aan duurzaam inkopen. Ze starten met 5 inkooppakketten: beton, asfalt, catering, verkeersborden en meubilair.

Meer informatie

Grondstoffenplan

Met het Grondstoffen plan wil de gemeente het restafval verminderen.  Afval sorteren maken we zo makkelijk mogelijk ener zijn afspraken over de verwerking van afval. 

Meer informatie

Tweedehands kledingwinkel 'Het'

'Het' in Zaandam verkoopt eersteklas tweedehandskleding. Zo krijgt tweedehands kleding een mooi nieuw leven.

Meer informatie

Noppes Kringloopwinkels

Noppes Kringloopwinkels beperken de hoeveelheid grof huisvuil door hergebruik te stimuleren. In deze zonder winstoogmerk werkende kringloopwinkels kunnen minder kansrijken op de arbeidsmarkt zich op werkgebied te (her)ontwikkelen.

Meer informatie

Kledingbank Zaanstad

Kledingbank Zaanstad geeft herbruikbare kleding en schoeisel aan mensen die het hard nodig hebben, maar het zelf niet (meer)kunnen betalen. Zo gaat minder textiel verloren in de keten.

Meer informatie

Ecodorp aan de Zaan

De vereniging Eco aan de Zaan is een groep van betrokken en enthousiaste mensen die een stedelijk ecodorp in de Zaanstreek wil opzetten. Ze bouwen circulair en klimaatneutraal en houden zich bezig met permacultuur en duurzame samenlevingsvormen.

Meer informatie

Proeftuin veenweide Assendelft

Met het Innovatieprogramma Veen proberen agrarisch natuurvereniging Water, Land & Dijken en natuurbeheerorganisatie Landschap Noord-Holland de bodemdaling in het veenweidegebied tegen te gaan.

Circulaire brug

De tijdelijke beweegbare brug in West-Knollendam is op enkele verbruiksmaterialen na, geheel circulair. De brug was ook genomineerd voor de nationale staalprijs. 

Meer informatie

Flinders Sustainable Interior Design Award

De Zaanse online woonwinkel Flinders heeft een nieuwe designwedstrijd. Met de organisatie van de Sustainable Interior Design Awards biedt het bedrijf een podium voor vernieuwend en duurzaam design. 

Meer informatie

Circulaire houtketen

 De Provincie Noord-Holland en Dr2 Eocnomy hebben een prijs gewonnen voor hun pilots voor een circulaire houtketen. Eén van de pilots was het hergebruik van 1.200 balken uit de busremise van Zaandam. 

Meer informatie 

Het Blauwe Pand

Het vormgeven van een circulaire economie staat hoog in het vaandel in dit pand in Zaandam. 

Meer informatie

Zwembad De Slag

Voor het nieuwe zwembad wordt zoveel mogelijk van het oude zwembad hergebruikt of elders ingezet. Onder andere aan de hand van een materialenpaspoort. 

Meer informatie

Zaanse Uitdaging

De 'Uitdaging' is een bedrijvennetwerk dat uitdaagt om maatschappelijk betrokken te ondernemen door stichtingen en verenigingen te ondersteunen. 

Meer informatie

Broedplaats De Hellema

Een culturele broedplaats met kunstenaars, ambachtslieden en creatieve ondernemers en sterk verbonden met het stedelijke netwerk in de regio. 

Meer informatie

Hergebruik gebouw Octant voor ZNMC

Het tijdelijke gebouw van de Octant wordt grotendeels hergebruikt voor het nieuwe pand ZNMC onder andere aan de hand van een materialenpaspoort.

Meer informatie

Affuitenhal Hembrugterrein

Op het Hembrugterrein is een broedplaats voor creatieve bedrijven die werken aan een circulaire economie.  

Meer informatie

MAAK.gemeenschap De Hoop

In de Achtersluispolder werken vele ondernemers circulair. Ze gebruiken wat er al is en maken producten van onder andere bio-based materialen. 

Meer informatie

Zaanse kledingmakers

Is uw broek, shirt, jurk of schoen kapot? Dat kan een kleding- of schoenmaker snel voor u oplossen! Zo hoeft u niet gelijk iets nieuws te kopen. 

Meer informatie

Ketting Kledingruil

In de Zaanse Ketting Kledingroep kunt u op een leuke manier kleding ruilen.  Na aanmelding krijgt u toegang tot de whatsappgroep. Diverse tassen met kleding gaan langs de leden die er kleding uit kunnen halen en er weer in kunnen doen.

Meer informatie

Fietsendepot Zaanstad

Soms blijven geparkeerde fietsen te lang staan op een openbare plek. Fout en lang geparkeerde fietsen krijgen een label. Als deze uiteindelijk niet worden opgehaald, neemt de gemeente de fietsen mee naar het fietsendepot om de fietsen te hergebruiken.

Meer informatie

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl