Klimaatakkoord

Zaans Klimaatakkoord 2022 (3)

Maandagavond 12 december bij broedplaats De Hellema  was het evenement over de update van de nieuwe versie van het Klimaatakkoord 2022. Wethouder Duurzaamheid René Tuijn en wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse bespraken een aantal voorbeelden. Ook was er een lezing van de inspirerende spreker en schrijver Babette Porcelijn, van het boek 'De verborgen impact'. Zij vertelde over de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid. Lees hier het verslag terug!

Zaans Klimaatakkoord 2022

De gemeente Zaanstad heeft ook dit jaar het Zaans Klimaatakkoord opgesteld: de stand van zaken en ontwikkelingen van onze duurzaamheidsopgave. Er zijn in 2021-2022 weer concrete stappen gezet die bijdragen aan een klimaatneutraal, circulair Zaanstad met een gezonde leefomgeving. Initiatieven van inwoners en organisaties en (beleids)ontwikkelingen worden in dit document samengebracht om iedereen een overzicht te geven wat er al is en hoe u kunt bijdragen. We zijn nog niet op koers om de doelstellingen te behalen, maar er gebeurt al veel. Wat is er nog nodig? 

Zaans Klimaatakkoord 2022.pdf

Publieksversie Zaans Klimaatakkoord 2022.pdf


luchtfoto van Zaandam

infographic van de ambities op weg naar een duurzaam Zaanstad



Zaans Klimaatakkoord 2021 (2)

Zaans Klimaatakkoord 2.0

Op 23 maart 2021 lanceerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een groeidocument vól actuele beleidsontwikkelingen en duurzame Zaanse initiatieven die bijdragen aan een duurzaam Zaanstad. Alle input uit de stad via de online klimaattafels, gesprekken en uit de media zijn hier zo goed mogelijk in verwerkt. Of lees de samenvatting!

Zaans Klimaatakkoord 2.0

 Publieksversie Klimaatakkoord.pdf

Doorrekeningen van CE Delft

Voor het Zaans Klimaatakkoord 2.0 hebben we onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft gevraagd om de effecten van de initiatieven en plannen in het Zaans Klimaatakkoord te berekenen.
Hieronder leest u het rapport van CE Delft.

CE_Delft Doorrekening Zaans Klimaatakkoord 2021.pdf



Presentatie Marjan Minnesma van Urgenda

Tijdens de online lancering van het Zaans Klimaatakkoord 2.0 was ook milieu-activiste en directeur Marjan Minnesma van Urgenda aanwezig als speciale gastspreker.

 Bekijk hier de presentatie van Marjan

Zaans Klimaatakkoord 2019 (1)

Zaans Klimaatakkoord 1.0

Op woensdag 11 december 2019 kwamen alle tafels bij elkaar. Tientallen concrete initiatieven werden op de kaart gezet en vormen het Zaans Klimaatakkoord 1.0.pdf. Hierdoor worden deze zichtbaar in de stad en kunnen weer nieuwe samenwerkingen en initiatieven ontstaan. 

Wat vinden jongeren van het Zaans Klimaatakkoord?

Leerlingen van het Sint Michaël College gavenb in november 2019 hun mening  over het milieu in Zaanstad en het Zaans Klimaatakkoord. Tijdens de lancering van het Zaans Klimaatakkoord 1.0 op 11 december konden deelnemers met deze leerlingen in gesprek.

Lees meer over de meningen van deze jongeren

Duurzaamheidsmonitor 2019

De duurzaamheidsmonitor blikt jaarlijks terug op de afgelopen jaren, laat zien waar Zaanstad nu staat en werpt een blik op de toekomst. De monitor geeft inzicht in de vooruitgang die Zaanstad boekt en laat zien op welke onderdelen er nog een flinke klus te klaren is.

Duurzaamheidsmonitor 2019

Het Zaans Klimaatakkoord door de ogen van verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander

foto van Jacob SpaanderZaanstad werkt aan het Zaans Klimaatakkoord. Met plannen voor een klimaatneutraal Zaanstad (2030-2040) en een circulaire stad in 2050. Mét een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Maar dit betekent dat er dingen moeten veranderen.  Maar hoe? Volgens verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander ligt de sleutel tot succes niet in het bereiken van die doelen, maar in de weg er naartoe.

Lees meer

Wat is het Klimaatakkoord van Parijs?

In 2015 hebben 195 landen het Akkoord van Parijs getekend. Dit is een internationale afspraak om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, en het liefst tot maximaal 1,5 graad. Elk land dat het klimaatverdrag heeft getekend, heeft toegezegd zelf aan de slag te gaan met nationale klimaatplannen. Daarin staat hoe dat land het doel de CO2-uitstoot wil verminderen om onder het doel van maximaal 1,5 tot 2 graden opwarming te blijven. Naar aanleiding van het Parijs-akkoord hebben alle lidstaten van de Europese Unie in 2016 afgesproken om in het jaar 2030 minimaal 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl