Klimaatakkoord

Wat is het Zaanse Klimaatakkoord?

Zaanstad wil tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal zijn. Met het Zaanse Klimaatakkoord gaan we beschrijven wat dat betekent voor onze stad, welke afspraken nodig zijn om onze doelen te bereiken, en welke partijen welke stappen wanneer gaan zetten. Want de gemeente kan dit niet alleen, want iedereen gebruikt energie, maar ook iedereen kan energieproducent zijn. Om met de stad afspraken te maken, organiseren we tafelsessies. Er is een tafel voor bewoners, ondernemers, de industrie, maatschappelijke organisaties, en de gemeente.

Zaans Klimaatakkoord 2.0

Op 23 maart 2021 lanceerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een groeidocument vól actuele beleidsontwikkelingen en duurzame Zaanse initiatieven die bijdragen aan een duurzaam Zaanstad. Alle input uit de stad via de online klimaattafels, gesprekken en uit de media zijn hier zo goed mogelijk in verwerkt. Of lees de samenvatting!

Zaans Klimaatakkoord 2.0

 Publieksversie Klimaatakkoord.pdf

Kijk hier de lancering van het Zaans Klimaatakkoord 2.0 terug:

Zoekt u een bepaald fragment? We helpen u op weg met een beknopte legenda: 

04:05 Gesprek met wethouder Annette Baerveldt
15:23 Toelichting co-creatie klimaatakkoord door visiespecialist Femke Nagel
25:19 Onderzoek CE Delft
48:20 Wethouder Wessel Breunesse over een gezonde leefomgeving
01:04:35 Directeur Urgenda Marjan Minnesma van Urgenda aan het woord

Doorrekeningen van CE Delft

Voor het Zaans Klimaatakkoord 2.0 hebben we onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft gevraagd om de effecten van de initiatieven en plannen in het Zaans Klimaatakkoord te berekenen.

Hieronder leest u het rapport van CE Delft.

CE_Delft Doorrekening Zaans Klimaatakkoord 2.0.pdf

Benieuwd naar de presentatie van CE Delft tijdens de online lancering?

 Bekijk de presentatie hier terug.

Presentatie Marjan Minnesma van Urgenda

Tijdens de online lancering van het Zaans Klimaatakkoord 2.0 was ook milieu-activiste en directeur Marjan Minnesma van Urgenda aanwezig als speciale gastspreker.

 Bekijk hier de presentatie van Marjan 

Foto van veenweidegebied De Kalverpolder naast de Zaanse SchansVeenweidegebied De Kalverpolder naast de Zaanse Schans

Zaans Klimaatakkoord 1.0

Op woensdag 11 december 2019 kwamen alle tafels bij elkaar. Tientallen concrete initiatieven werden op de kaart gezet en vormen het Zaans Klimaatakkoord 1.0.pdf. Hierdoor worden deze zichtbaar in de stad en kunnen weer nieuwe samenwerkingen en initiatieven ontstaan. 

Wat vinden jongeren van het Zaans Klimaatakkoord?

Leerlingen van het Sint Michaël College gavenb in november 2019 hun mening  over het milieu in Zaanstad en het Zaans Klimaatakkoord. Tijdens de lancering van het Zaans Klimaatakkoord 1.0 op 11 december konden deelnemers met deze leerlingen in gesprek.

Lees meer over de meningen van deze jongerenDuurzaamheidsmonitor 2019

De duurzaamheidsmonitor blikt jaarlijks terug op de afgelopen jaren, laat zien waar Zaanstad nu staat en werpt een blik op de toekomst. De monitor geeft inzicht in de vooruitgang die Zaanstad boekt en laat zien op welke onderdelen er nog een flinke klus te klaren is.

Duurzaamheidsmonitor 2019

Het Zaans Klimaatakkoord door de ogen van verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander

foto van Jacob SpaanderZaanstad werkt aan het Zaans Klimaatakkoord. Met plannen voor een klimaatneutraal Zaanstad (2030-2040) en een circulaire stad in 2050. Mét een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Maar dit betekent dat er dingen moeten veranderen.  Maar hoe? Volgens verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander ligt de sleutel tot succes niet in het bereiken van die doelen, maar in de weg er naartoe.

Lees meerWat is het Klimaatakkoord van Parijs?

In 2015 hebben 195 landen het Akkoord van Parijs getekend. Dit is een internationale afspraak om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, en het liefst tot maximaal 1,5 graad. Elk land dat het klimaatverdrag heeft getekend, heeft toegezegd zelf aan de slag te gaan met nationale klimaatplannen. Daarin staat hoe dat land het doel de CO2-uitstoot wil verminderen om onder het doel van maximaal 1,5 tot 2 graden opwarming te blijven. Naar aanleiding van het Parijs-akkoord hebben alle lidstaten van de Europese Unie in 2016 afgesproken om in het jaar 2030 minimaal 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl