7 tips om uw tuin of balkon te vergroenen

7 tips om uw tuin of balkon te vergroenen


7 april 2020
Door het coronavirus blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. Veel mensen gaan daarom nu klussen, opruimen, schoonmaken én tuinieren. Ook meer tijd over deze dagen? Maak uw tuin of balkon klaar voor de zomer én beter voor het klimaat. Meer groen in onze omgeving kan extreem weer verzachten. Bomen en planten houden water vast en werken als een soort buffer bij regenbuien. Ze verkoelen, terwijl stenen juist warmte vasthouden. Daarnaast is meer groen in de tuin beter voor de vlinders, bijen en vogels. Met deze 7 tips kunt u uw tuin eenvoudig vergroenen. 

Foto van een vrouw die tuiniertEen groene tuin hoeft niet groot te zijn

Tegel eruit, plant erin

Kijk in uw tuin waar minder tegels kunnen. Leg bijvoorbeeld tegels waar u loopt of zit, maar haal op andere plekken tegels eruit en plant een mooie struik, boom of diverse kleinere planten.  Zo loopt veel regenwater makkelijker weg. Ook op een balkon kun je plekjes creëren voor planten en een klein boompje.

Kies voor meerdere lagen beplanting 

Diverse hoogten in struiken, bomen en planten zorgen voor een sterker ecosysteem. Variatie in zeven lagen is het beste.

Ken de bodem

Wat voor bodem heeft uw tuin? Zoek uit welke planten en combinaties daarvan het in uw tuin goed doen. En let op de plaats in de tuin. De ene plant doet het beter in de schaduw en de andere plant beter in de zon.

Wat eet u graag? 

Plant bewust! Aardbeienplanten, appelbomen, munt en peterselie, waar u heerlijke gerechten mee kunt maken.

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Tuinieren kan prima zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Toch last van ongedierte? Een mengsel van brandnetels helpt tegen luizen.

Neem een haag in plaats van een schutting

Net als een berg bladeren is een haag een fijne plek voor vogels en egels. En zij eten schadelijke insecten. Daarnaast zuivert een haag de lucht.

Plaats een regenton in de tuin

Met een regenton in uw tuin kunt u het teveel aan regenwater opvangen. Hiermee ontlast u het riool. Op droge dagen kunt u dit regenwater weer gebruiken voor uw tuin, balkon of kamerplanten. Zo bespaart u weer kraanwater. Bovendien is regenwater beter voor uw planten. Hier zit geen kalk in en in kraanwater wel. Tip: neem een regenton met deksel, om muggen te voorkomen.

Foto van een regenton

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl