Aanvraag Erfgoeddeal voor ontwikkeling Hemmes

Duurzame energie opwekken, CO2 opslaan, groene daken en gevels en op een schone manier afvalwater afvoeren!

Aanvraag Erfgoeddeal voor ontwikkeling Hemmes


14 januari 2021
We dienen een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit is namens de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Wethouder Wessel Breunesse: ‘De Hemmes is een historische plek in Zaanstad. Het zou mooi zijn als we op deze plek een molen en tiny houses kunnen bouwen. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar geld voor toegezegd. Met deze bijdrage komt het realiseren van het plan ‘Molenaarserf Hemmes’ weer dichterbij.’

Het plan ‘Molenaarserf Hemmes’ is geïnspireerd op de Domineestuin in Zaandijk. Breunesse: ‘Het plan sluit goed aan bij de historische setting van het gebied. Het plan bestaat namelijk uit molen de Zaadzaaijer, een historische Zaanse padenstructuur, de aanleg van een molenpad langs het water en plekken voor tiny houses. Daarnaast is het ook een modern plan. In de molen komen generatoren die energie voor de tiny houses gaan opwekken. Door hout te gebruiken bij het bouwen van de molen en de tiny houses, slaan we CO2 op. Er komen groene daken en gevels. Een helofytenfilter zorgt voor het schoon afvoeren van het afvalwater van de woningen.’ De tiny houses plaatsen we voor een periode van maximaal tien jaar.

Crowdfundingactie

De gemeenteraad heeft 370.000 euro beschikbaar voor 2021-2024. Daarnaast is de aanvraag bij de Erfgoeddeal 334.000 euro. De Hemmesgroep en de Hemmes Alliantie verdelen deze bedragen. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het bouwen van de molen en de tiny houses. De Hemmesgroep houdt ook een crowdfundingactie. Dit is om de rest van het bedrag voor de bouw van de molen te verzamelen.

impressie hemmes

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl