De natuur is een rijke leeromgeving

De natuur is een rijke leeromgeving


17 augustus 2020
Rennen, rekenen, verwonderen. De natuurspeelplaats van basisschool Het SchatRijk in Koog aan de Zaan is een eindeloos leslokaal, vindt directeur en natuurliefhebber Marc van de Geer. Ook het boomcadeau van gemeente Zaanstad afgelopen maart nam hij daarom met beide handen aan. Ook andere scholen kunnen dit najaar in aanmerking komen voor een gratis klimaatbestendige boom op hun schoolplein.   

Het SchatRijk heeft geen schoolplein maar een natuurspeelplaats. Het woord plein associeert al met een betegelde vlakte, zegt Van de Geer. Zijn jeugdherinnering aan het schoolplein is geen vrolijke: “Er was niets, we konden niets en we mochten niets. Ik zie het liever als een speelplaats en wij hebben er uiteindelijk een natuurspeelplaats van gemaakt. Elk jaar voegen we er iets aan toe. Een waterspeelplaats, een amfitheater, een paddenpoel.”

Naar buiten als het kan

“Het is een enorm rijke leeromgeving. Kinderen ontdekken en komen vanuit verwondering tot nieuwsgierigheid. Kleuters laat je vijf takjes van dezelfde grootte zoeken, of takjes ordenen op lengte. Voor oudere kinderen hebben we honderdtallen aan de hekken opgehangen en met verschillende rekenopdrachten kinderen ook weer laten rennen tussen die honderdtallen. Je kunt zoveel bedenken.
Tegen mijn teamleden zeg ik altijd: Ga naar buiten als het kan en blijf binnen als het moet. We voeden de kinderen ook erin op dat de speelplaats niet alleen een plek is voor spel of even op jezelf zijn, maar ook om te leren.”

Boom als cadeau

Bomen houden water langer vast en bieden verkoeling. Dat wordt belangrijker bij toenemende hitte en extremere buien. Zaanstad geeft scholen daarom een boom cadeau. Die boom kwam voor de Evangelische basisschool als geroepen. Van de Geer: “De grote populieren hier op het voorplein hebben ook niet het eeuwige leven. De jonge esdoorn die we hebben gekregen, is een investering in een schaduwrijke toekomst voor kinderen en ouders. We hebben nu een tentdoek boven de zandbak omdat het steeds warmer wordt. Meer bomen voor koelte en schaduw zou nog beter zijn.”

Van de Geer hoort wel eens de vrees verwoord dat bomen veel onderhoud vergen. Dat bladeren moeten worden geruimd, dat de verflaag of riolering misschien wordt beschadigd. “Die beperkte nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen voor de kinderen. De vakspecialisten van de gemeente kijken zeer precies waar de boom wel of niet kan worden geplant. Ik heb er geen omkijken naar gehad!”

Zie je ook graag een boom op het schoolplein van je kind of kleinkind? Attendeer de school op dit initiatief. Kijk voor meer info op buitengewoon.zaanstad.nl/groen/groen-schoolplein

foto van Paddenpoel SchatRijkPaddenpoel SchatRijk


foto van natuurspeelplaats SchatRijk

Natuurspeelplaats SchatRijk


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl