Decembercadeautjes tweedehands kopen en ruilen

Decembercadeautjes: tweedehands kopen en ruilen


18 september 2022
Wist u dat gezinnen in Nederland de grootste CO2-uitstoot veroorzaken met de aankoop van producten? Met de feestdagen in aantocht willen de meeste Nederlanders elkaar in december toch verrassen met een cadeautje. Maar dat kan ook tweedehands! Bezoek bijvoorbeeld eens een tweedehands winkel of ruil uw spullen die u niet meer gebruikt. Zo geeft u deze spullen een nieuw leven. Dat is duurzaam én voordelig!

Bij kringloopwinkels zoals Het Goed en Noppes kunt u ook oud speelgoed en andere spullen brengen. En natuurlijk zelf duurzaam cadeautjes kopen. Ook zijn er exclusievere tweedehands winkels, zoals eersteklas tweedehands kledingwinkel HET in Zaandam. Hier vindt u exclusieve kledingstukken en accessoires ‘voor mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, mensen met een maatje meer of minder en alles daar tussenin’, aldus eigenaresse Hetty. Ook online is er een breed aanbod aan tweedehands spullen. Denk aan Marktplaats, Ebay en buurtgroepen op facebook. Tip: Speelgoed kinderkledingbank Zaanstreek doet ook aan recyclen. Hier kunt u gratis speelgoed en kinderkleding uitzoeken als u niet veel te besteden heeft. U vindt deze stichting op de Wandelweg 196 in Wormerveer.

Spullen ruilen

Is uw kind uitgekeken op speelgoed? Gooi het speelgoed niet weg, maar ruil het! Bijvoorbeeld met de gratis app Swip Swap. Met deze app kunt u speelgoed aanbieden en tweedehands speelgoed in de buurt vinden. Of organiseer zelf een ruilmiddag. Trommel vrienden en familie op en breng spullen mee die u of uw kinderen niet meer gebruiken. Zoals speelgoed, spellen en boeken. Ruilen maar!

Flinke milieuwinst met tweedehands spullen


Volgens het Milieu Centraal komt zo’n 11 procent van de CO2 die je met je huishouden uitstoot door nieuwe spullen en kleding. Het kost energie om een mobieltje, meubelstuk, en speelgoed te maken en vervoeren. En (fossiele) energie is CO2-uitstoot. Tweedehands spullen kunnen daarom een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken!

foto van decembercadeaus

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl