Duurzame verf op gemeentelijk vastgoed

Duurzame verf op gemeentelijk vastgoed


18 januari
Zaanstad werkt hard aan het verduurzamen van al haar gemeentelijk vastgoed. Denk aan zonnepanelen, ledverlichting, maar ook door middel het gebruik van duurzame verf op de gemeentelijke panden. 

De verf is ecologisch en wordt lokaal geproduceerd door RIGO Verffabriek. De producten worden verkocht via verfgroothandel Mooij Verf uit Zaanstad. De fabriek in IJmuiden werkt samen met regionale partijen voor het telen van vlas. Hieruit wordt de lijnolie gemaakt. Zo telen ze bijvoorbeeld vlas op braakliggende terreinen rondom Schiphol. 

Verwerking in oliemolens op de Zaanse Schans

Het lijnoliezaad gaat naar oliemolens op de Zaanse Schans. Hier wordt het tot lijnolie geslagen. Daarna verwerkt RIGO verffabriek dit in hun verf- en olieproducten. Doordat de grondstof op eigen bodem wordt geteeld, is de CO2-uitstoot van deze producten lager. En omdat een Zaanse oliemolen er weer lijnolie van maakt, is het ook een circulair initiatief. Een mooi voorbeeld van regionale duurzame ontwikkeling.

Een beschermer van hout

Lijnolieverf is beter voor het milieu dan traditionele verfproducten. De huidige verven bestaan voor het  grootste gedeelte uit aardolie en verwerkt tot synthetische producten. Aardolie is eindig en daarmee moet de mens zuinig zijn. Lijnolieverf heeft daarnaast veel milieutechnische en duurzaam ecologische eigenschappen. Zo worden bij monumenten nog vaak jaren oude lijnolieverflagen teruggevonden. Deze zijn vaak nog helemaal intact. Bij monumenten hoort lijnolieverf. Het heeft zich al honderden jaren bewezen als ultieme beschermer van hout.

Diverse panden in Zaandam met lijnolieverf beschilderd

Afgelopen najaar hebben we een aantal panden in Zaandam met deze verf opnieuw laten schilderen. geschilderd. Namelijk Stadhuisplein 90 t/m 98 en Gedempte Gracht 2A, 26A, 46A en 48A. Het gaat hier om o.a. de Zaanse kiosken, Subway, De Koffiezaak, Lagom en Dr. Shoe.foto van gemeentelijke panden StadhuispleinEnkele panden op het Stadhuisplein waarop de duurzame verf is gebruikt.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl