Zaanstad tekent energiebesparingsakkoord bedrijven 

Zaanstad tekent het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025

31 januari 2022
De provincie, Zaanstad, andere gemeenten en twee omgevingsdiensten in Noord-Holland hebben een energiebesparingsakkoord gesloten. Het doel van dit akkoord is om energiebesparing bij bedrijven in Noord-Holland verder te stimuleren. Zaanstad trekt € 331.820 voor ondersteuning aan Zaanse bedrijven. De provincie verdubbelt dit bedrag in de vorm van co-financiering. 

De Wet Milieubeheer verplicht bedrijven die veel energie verbruiken besparingsmaatregelen te nemen die zich in 5 jaar terugverdienen. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: 'Zaanstad is al een aantal jaar bezig met ondernemers helpen om te verduurzamen. Zo bieden we energiescans aan en helpen onafhankelijke experts het bedrijfsleven bij aanbestedingen en subsidieaanvragen.' De gemeente doet dit samen met partners in de stad, verenigd in Saenz, BVNM, GBC Zaanstad en OVZZ.

Grote inhaalslag

In 2050 moeten alle bedrijven in Noord-Holland energieneutraal zijn. Voor de meeste bedrijven betekent dit dat zij de komende jaren een grote inhaalslag moeten maken. Betere naleving van de energiebesparingsplicht in Noord-Holland levert naar inschatting een extra besparing op van ruim 2 Petajoule. Dat is 5% van het totale energieverbruik van de industrie- en dienstensector in Noord-Holland in 2020.

Tips, subsidies en andere regelingen

Meer over verduurzamen voor bedrijven

foto van zonnepanelen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl