Gemeente koopt lokaal opgewekte energie bij Zaanse energie-coöperatie

Gemeente koopt lokaal opgewekte energie bij Zaanse energie-coöperatie


3 februari 2021
Zaanstad is de eerste gemeente in Nederland die grootschalig energie inkoopt bij een lokale energie-coöperatie. De Zaanse energie-coöperatie WeSpark is in 2018 van start gegaan met als doel in de Zaanstreek opgewekte energie te leveren aan Zaanse bedrijven en huishoudens. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Het college investeert in de doorontwikkeling van een lokale energie-coöperatie. Daarnaast gaat onze energierekening omlaag.”

Het gaat om circa 1.000 aansluitingen voor onder andere openbare verlichting, pompen, gemalen en riolen, bruggen en verkeersinstallaties. En  kantoren, sporthallen en andere gebouwen die eigendom zijn van de gemeente.

Winsten investeren in duurzame projecten en lagere tarieven voor alle klanten

Lokale energie-coöperaties zoals WeSpark wekken duurzame energie op én nemen deze af. Zonder tussenkomst van andere partijen en grote energiebedrijven. Winsten investeert WeSpark in lokale, duurzame projecten én in het verlagen van de tarieven voor alle klanten. Dus hoe meer klanten, hoe goedkoper de stroom. Daarnaast bent u als lid mede-eigenaar van WeSpark. Dat betekent dat u ook kan meebeslissen over hoe we gezamenlijk de Zaanstreek kunnen verduurzamen.

Nieuwe zonnepanelen op 30 gemeentegebouwen

Op een aantal gebouwen heeft de gemeente al zonnepanelen, zoals op het stadhuis. Zaanstad werkt hard aan de verduurzaming van haar eigen gebouwen. Bijvoorbeeld door betere isolatie, isolerend glas en uitbreiding van het aantal zonnepanelen. In 2020 is Zaanstad een Europese aanbesteding gestart voor de aankoop en installatie van zonnepanelen op 30 gemeentelijke gebouwen. Dit jaar start de plaatsing van de eerste zonnepanelen. Uiteindelijk levert deze investering in drie jaar tijd 4.000 MWh duurzaam en lokaal opgewekte energie op. De gemeente bespaart hiermee ruim 2.000 ton CO2.

Wethouder Baerveldt (fotograaf Bart Homburg)Wethouder Baerveldt: 'Zaanstad sluit zich aan bij lokale energie-cooperatie WeSpark'

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl