Nieuws

Gemeente Zaanstad verlaagt CO2-uitstoot met 26% in 2022

Gepubliceerd op 23 februari 2023
Afbeelding

In 2022 heeft gemeente Zaanstad de eigen CO2-uitstoot met 26% verminderd ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit de laatste berekeningen van de CO2-prestatieladder. Wethouder René Tuijn (o.a. duurzaamheid): ‘Zaanstad wil klimaatneutraal worden. Als organisatie moeten we het goede voorbeeld geven. De komende jaren gaan we door met het verduurzamen van de gebouwen, het wagenpark en de openbare verlichting. Net zo lang totdat onze eigen bedrijfsvoering helemaal klimaatneutraal is.’

Afgelopen december publiceerden we een nieuwe versie van het Zaans Klimaatakkoord. Hierin staat een verzameling van duurzame ontwikkelingen, initiatieven en samenwerkingen in Zaanstad. Om de CO2-uitstoot verder te verlagen neemt Zaanstad verschillende maatregelen. Zoals de inkoop van groene stroom, elektrische wagens en machines, biobrandstoffen en energiebesparende maatregelen. Halfjaarlijks wordt de voortgang geëvalueerd. Daarnaast krijgt Zaanstad jaarlijks een audit van een onafhankelijke en geaccrediteerde instelling.

CO2-bewust certificaat

Gemeente Zaanstad is sinds maart 2021 gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. De CO2-prestatieladder is een CO2-managementsysteem, dat helpt inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie. En ook van de verbonden partijen waar de gemeente veel zeggenschap over heeft. De verbonden partijen die (gedeeltelijk) onderdeel zijn van de CO2-footprint van onze organisatie zijn Sportbedrijf Zaanstad, Werkom en Betaalbare Koopwoningen Zaanstad.

In de infographic kunt u de cijfers van de CO2-uitstoot teruglezen. Klik op de afbeelding om de infographic als pdf te downloaden:

Infographic met cijfers CO2-uitstoot


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl