Het Zaans Klimaatakkoord door de ogen van verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander

Het Zaans Klimaatakkoord door de ogen van verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander


16 oktober 2020
Zaanstad werkt aan het Zaans Klimaatakkoord. Met plannen voor een klimaatneutraal Zaanstad (2030-2040) en een circulaire stad in 2050. Mét een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Maar dit betekent dat er dingen moeten veranderen. Zoals minder fossiele brandstoffen gebruiken, voorbereid zijn op extremer weer en iets doen aan de enorme afvalberg. Maar hoe? Hoe bereiden we Zaanstad voor op die toekomst, en hoe ziet Zaanstad er dan uit? Volgens verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander ligt de sleutel tot succes niet in het bereiken van die doelen, maar in de weg er naartoe.

Als verandercoach en transitiebegeleider helpt Jacob Spaander maatschappelijke initiatieven, zoals creatieve broedplaatsen en kleinschalige bedrijven. Hij houdt zich vooral bezig met groene en duurzame innovaties in stedelijke omgevingen en maatschappelijke organisaties, zoals zorgcentra. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Een verhaal vertellen vanuit een ander perspectief

Jacob: Mijn werk is heel divers. Meestal vraag ik naar het verhaal van een project. En dan denk ik mee over hoe we dat verhaal vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken. En waar dan de kracht van dat verhaal in zit. Ik geef dus geen advies mee, maar een andere denkwijze. Ik zie mezelf eigenlijk als een verhalenverteller. En ik vertel je een verhaal dat je misschien al kent, maar dan vanuit een andere invalshoek. Zodat je er op een andere manier over gaat nadenken.

Daar zit de mogelijkheid om de transitie te versnellen

Anders denken is volgens Jacob ook belangrijk voor het Zaans Klimaatakkoord. ‘Focus niet te veel op de doelen. Richt je op het proces, naar de weg er naartoe. Praat met betrokkenen, ontmoet elkaar en deel persoonlijke verhalen. Zo krijg je steeds meer kennis van hoe anderen over het Klimaatakkoord denken. Je zult zien dat er veel meer gezamenlijke overeenkomsten zijn dan je van tevoren had gedacht. Door vanuit verschillende perspectieven te denken, begrijp je elkaar beter. Zo kun je je proces verbeteren. En daar zit de mogelijkheid om de transitie te versnellen.


Een foto van Jacob Spaander in de Rosarium VriendentuinJacob Spaander bij de Rosarium Vriendentuin

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl