Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0

Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0

Wethouder Baerveldt: ‘Ondanks corona hard gewerkt aan verduurzaming van Zaanstad’


24 maart 2021
Dinsdagavond 23 maart lanceerde wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een overzicht van ruim 167 duurzame initiatieven en ontwikkelingen in de stad. Van inwoners, bedrijven en de gemeente. Baerveldt: ‘We zijn er trots op dat steeds meer initiatieven de stad klimaatneutraler en groener maken. Veel bewoners en ondernemers doen hun best doen om grondstoffen te hergebruiken en CO2-uitstoot te verlagen. Dat vind ik heel hoopvol, zeker gezien de coronacrisis.’

Afgelopen jaar heeft Zaanstad een nieuw warmtenet aangelegd en met de regio een energiestrategie opgesteld. Ook heeft Zaanstad nu drie lokale energie-coöperaties. Verder lieten veel bedrijven en scholen zonnepanelen plaatsen. De industrie stelde een regioplan op voor het Noordzeekanaalgebied om klimaatneutraal te worden. En ook inwoners gingen aan de slag. Ze verduurzaamden hun huizen en maakten hun tuinen groener. En door de nieuwe manier van afval inzamelen in Zaanstad scheiden bewoners hun afval nu veel beter.

Meer stappen nodig

Maar wat zijn de effecten van deze duurzame plannen? Dat heeft Zaanstad laten berekenen door het onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft. Met de plannen van nu gaan we het niet redden om tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal te zijn. Er is dus nog veel werk te doen. Baerveldt: ‘Ieder jaar laat het klimaatakkoord zien waar we staan. En hoe ver we daarmee komen. Komend jaar hopen we dan ook weer verdere stappen te maken.’

Industriestad

Vooral bij de industrie en de bebouwde omgeving is nog veel milieuwinst te halen. Zaanstad is een industriestad en heeft veel oude woningen zonder goede isolatie. De combinatie van wonen en werken in Zaanstad kan ook kansen bieden voor oplossingen zoals een gezamenlijk warmtesysteem. Daarom onderzoeken we samen de verschillende mogelijkheden. ‘Ondernemers en bewoners kunnen zich aansluiten bij een van de initiatieven in het Zaans Klimaatakkoord. Er staat ook in waar je hulp en advies kunt krijgen om te verduurzamen’, zegt de wethouder.

Meer over het Klimaatakkoord

Het Zaans Klimaatakkoord 2.0 vindt u hier

foto van lancering Zaans KlimaatakkoordTijdens de lancering van het Zaans Klimaatakkoord. (V.l.n.r.: visiespecialist Femke Nagel van gemeente Zaanstad, wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt en  milieu-activiste en directeur Marjan Minnesma van Urgenda)

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl