Leerlingen Bertrand Russell College in debat over duurzaamheid

Leerlingen Bertrand Russel College in debat over duurzaamheid


7 februari 2020
Op 6 februari komen kwamen leerlingen van het Bertrand Russell College naar de gemeente Zaanstad. Zij gingen debatteren over duurzaamheid en kansengelijkheid.

De leerlingen kregen uitleg over wat de gemeenteraad doet en konden vragen stellen aan de raadsleden. Ook kregen ze een presentatie over het Zaanse Mobiliteitsprogramma en over Duurzaamheid en Kansengelijkheid. Vervolgens werden ze ingedeeld in groepjes. Vier groepjes gingen aan de slag met mobiliteit vier groepjes met duurzaamheid.

Stel de juiste prioriteiten

Na een uur gingen de groepjes leerlingen hun verhaal presenteren. Het groepje dat het debat over duurzaamheid won, vond dat er geen goede prioriteiten werden gesteld in de stad en op school. Zo vonden ze het vreemd dat ze een hele nieuwe gevel hadden op school, maar dat het dak niet vol lag met zonnepanelen.

Stimuleer fietsen

Het groepje dat het debat over mobiliteit won wilde meer plek vrij maken voor het openbaar vervoer en minder voor auto’s (zowel qua ruimte als qua financiën). Ook wilde zij fietsen aantrekkelijker maken. Onder andere door luchttunnels te bouwen, zodat men minder tegenwind heeft. En door middel van elektrische OV-fietsen die men bij elk station kan afgeven.

Foto van de raadzaal

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl