Nieuws

Circulair bouwen: De stenen van Hembrug

Gepubliceerd op 19 december 2022
Afbeelding

Op 12 November is de installatie ‘Hembrugstenen’ bij Bind op het Hembrugterrein geopend. Het is een permanente drooginstallatie van 320 op de wind gedroogde aardestenen, gedolven en geperst op het Hembrugterrein. De makers noemen het; ‘een monument voor onze waardevolle grond’.

De openingsspeech is gegeven door de wethouder duurzaamheid (en meer) René Tuijn van de gemeente Zaanstad. De onthulling van het kunstwerk werd op een zeer poëtische manier vormgegeven door bassist Marta Golka en dichter Joost van Kersbergen - dichtkunst en muziek over stenen en aarde.

Hembrugsteen

Met dit project zetten we een lokaal gewonnen bouwsteen in de focus, een steen die 100% circulair is en minder dan 1% van de productie energie van een baksteen nodig heeft. Tegelijkertijd voegen we het begrip ‘materiële culturele identiteit’ toe aan de discussie over circulair bouwen.

2 Workshops met vrijwilligers

Samen met vrijwilligers zijn de makers, Stephan Schagen en Thomas van Nus, in september begonnen met het delven van de aarde op het Hembrugterrein. Naast het delven werd de aarde in kleine brokken gehakt en in droogkasten gelegd zodat de aarde aan de wind 3 weken kon gaan drogen. In de 2e workshop werden de gedroogde brokken vermalen, vermengd met Hembrug-zand en water, geperst met een handpers tot een steen, de Hembrugsteen. De stenen kregen 4 weken om te drogen waarna ze hun permanente plek in de installatie kregen. Het maken van de stenen was voor de makers en vrijwilligers een oefening. Met als doel om gevoel te krijgen hoeveel energie er in dit relatief eenvoudig product moet worden gestoken om van een natuurlijke en lokale materiaalbron tot een steen te komen.

Het symposium

In de uren voor de onthulling is er een lezingenreeks gegeven en discussie gevoerd over het gebruik van aarde voor de bouw. De organisatoren Bas Kinsbergen en Christina Eickmeier hebben een aantal zeer interessante sprekers het woord geven. Maikel Kuijpers vertelde over het bouwen met aarde vanuit het langetermijnperspectief van een archeoloog. Jurriaan Van Stigt over traditioneel en modern bouwen met leem in Mali en Yask Kulshreshtha over een biobased methode om leem waterbestendiger te maken: namelijk met koeienpoep!

Oproep aan scholen

Een vervolg op het project is om een aantal schoolklassen uit te nodigen bij Bind om een workshop te volgen met het zelfde thema; het proces van een natuurlijke en lokale materiaalbron tot een steen te komen.

Meer informatie

https://kijkenindegrond.nl/evenementen/workshops/

https://www.bijbind.nl/hembrug-stenen/

foto van de opening

foto van de opening

foto van de opening


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl