Slim zuinig met water

Slim zuinig met water


15 juni 2020
Veel regentonnen zaten afgelopen dagen helemaal vol. Toch is het neerslagtekort - als indicator voor droogte - momenteel hoger dan het recordjaar 1976. Met naar verwachting opnieuw een droge warme zomer voor de boeg is het handig om te weten hoe u slim en zuinig met kraanwater kunt omgaan. We geven u 6 tips!

1. Douche een minuutje korter

Volgens drinkwaterbedrijf Vitens staan we gemiddeld ruim 8 minuten onder de douche. Daarbij verbruiken we 70 liter drinkwater. Elke minuut minder scheelt bijna 2.200 liter water per jaar!

2. Sluit een regenton aan

Ja, de buien in de zomer zijn kort maar heftig. Met een regenton vangt u al het water op dat bij zo’n bui op je dak valt. Al snel 100-200 liter! Planten zijn blij met regenwater omdat dat minder kalk bevat.

3. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen

Wanneer u twee minuten uw tanden poetst met de kraan open, spoelt u meer dan 2 liter water door de gootsteen. Aldus Vitens. Vul een beker water voor het spoelen en houd de kraan dicht. En de spoelonderbreker op het toilet en de waterbesparende douchekop staan toch al op uw verlanglijstje?

4. Sproei als de zon minder fel is

Heeft u een tuin? Sproei dan vroeg in de ochtend of laat in de avond. Als de zon fel is, verdampt het meeste water al, voordat de planten hun dorst kunnen lessen. Sproei zo dicht mogelijk bij de wortels. Natuurlijk bodembedekkers als houtsnippers of cacaodoppen beschermen ook tegen droogte.

5. Laat water niet weglopen

Heeft u een zwembadje in de tuin laten vollopen met kraanwater? Laat het daarna dan niet zomaar weglopen. Gebruik het om uw planten water te geven. Vang uw douchewater (zonder zeep) op met een of twee emmers.

6. Vermijd het waterspitsuur

Tijdens warme droge zomers is het tussen 7 en 9 uur en tussen 18 en 22 uur waterspitsuur. Door de grote vraag kan de waterdruk wegvallen. Soms komt er tijdelijk bruin water uit de kraan. Stel autowassen, douchen en het gebruik van de wasmachine en vaatwasser even uit.

Meer weten over droogte 

Meer weten over water in Zaanstad 

Foto van een regenton

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl