Sneller naar zero emissie bestelauto’s voor schonere steden

Sneller naar zero emissie bestelauto’s voor schonere steden

Gezamenlijke oproep aan Europese Commissie voor Co2 afname


26 maart 2021
Gemeente Zaanstad heeft een brief ondertekend aan de Europese Commissie om te pleiten voor strengere normen voor bestelauto’s. Veel andere steden in Europa, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVON) en Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) ondertekenden de brief ook.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe Co2 normering voor bestelauto’s (light duty vehicles). Door de norm aan te scherpen kunnen producenten meer zero emissie bestelbusjes maken. Een belangrijke voorwaarde, is dat deze betaalbaar zijn.

Zaanse plannen

Zaanstad wil gezonde, schone en leefbare stads- en dorpscentra. De groei van het aantal inwoners en bezoekers heeft gevolgen voor het verkeer, de bereikbaarheid en leefbaarheid. In het Zaans Klimaatakkoord en het Ontwerp Zaans mobiliteitsplan staat hier meer over.

Zo kijken we naar de mogelijkheden voor schone en slimme bevoorrading van de centrumgebieden van Zaandam, Wormerveer en Krommenie. Dit doen we samen met bewoners en ondernemers. In het klimaatakkoord dat vanaf 2025 zo’n 30 tot 40 grotere steden zero emissie zones invoeren voor stadslogistiek. Dan zijn naar verwachting alle bestelbusjes en vrachtwagens uitstootvrij in deze zones.

foto van bestelbusjes

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl