Voortbouwen op Zaanse traditie in houtbouw

Voortbouwen op Zaanse traditie in houtbouw

‘Sneller en schoner bouwen met hout’


15 oktober 2021
Zaanstad bouwt de komende jaren meer huizen van hout. Hierdoor kan de gemeente sneller én schoner bouwen. De huidige nieuwbouw met materialen als staal en beton zorgt veel CO2-uitstoot. Daarnaast lopen we tegen stikstofbeperkingen aan wat zorgt voor vertraging in onze huizenbouw. Gezien de woningnood is dat een probleem. 

Zaanstad heeft samen met andere overheden uit de MRA het convenant ‘Green Deal Houtbouw in de Metropoolregio Amsterdam’ ondertekend. Op 21 oktober sluiten ook diverse marktpartijen en kennisinstellingen aan. Alle partijen die de Green Deal Houtbouw ondertekenen gaan vanaf volgend jaar minimaal één project in houtbouw te realiseren. In 2025 moet dit dan 20% van alle nieuwe woningen zijn. Samen met ontwikkelaars onderzoekt Zaanstad op dit moment de mogelijkheden van houtbouw op verschillende locaties in Zaandam. Waaronder het Hembrugterrein, Westzanerwerf en de Eilanden van Hain in Krommenie.  

Zaanse traditie  

Zaanstad kent een lange geschiedenis in de houtbouw. De houten Zaanse molens en huizen uit de 18e eeuw zijn wereldberoemd. Gemeente, ontwikkelaars en technische opleiders in de regio zien volop kansen om van Zaanstad weer de houtbouwstad te maken die zij van oudsher was. Regio College en Bouwmensen KZW (beide onderdeel van Techlands) komen met nieuwe opleidingen. Een opleiding voor technicus hout en restauratie en een opleiding tot prefab monteur. De twee opleiders bereiden jongeren en werkzoekenden voor op een toekomst in de houtbouw. De vraag naar medewerkers met deze kennis groeit de komende jaren flink. 

Moderne hoogbouw

Huizen hoeven niet per se 100% van hout te zijn. Het gaat vooral om het toepassen van hout in de constructie (de drager) van de woningen. Dit gebeurt bij laagbouw en moderne hoogbouw. Het hout moet afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen in Europa. Er is genoeg jaarlijkse bijgroei in het Europese bos om over te stappen op houtbouw.

Meer weten?

Zie hierover de MRA Green Deal Houtbouw en de raadsinformatiebrief in Zaanstad:

MRA Green Deal Houtbouw.pdf

Raadsinformatiebrief Ondertekening gemeente Zaanstad van Green Deal Houtbouw, Duurzaam uit de crisis

Vragen? Mail ons via nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl

Foto van houten woningen op de Westzanerdijk gebouwd door SomassHouten woningen op de Westzanerdijk gebouwd door Somass

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl