Wat vinden jongeren van het Zaans Klimaatakkoord?

Wat vinden jongeren van het Zaans Klimaatakkoord?


14 januari 2020
Leerlingen van het Sint Michaël College hebben afgelopen november hun mening gegeven over het milieu in Zaanstad en het Zaans Klimaatakkoord. Tijdens de lancering van het klimaatakkoord 1.0 op 11 december konden deelnemers met deze leerlingen in gesprek.

De meeste jongeren geven aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Ook vinden zij dat de gemeente hier een grote rol in speelt. Veel van hen maken zich grote zorgen over klimaatverandering. Zij zien het klimaatakkoord als een van de laatste kansen. ‘Anders zijn wij de laatste generatie’, zeggen ze.

De opgave is zó groot

Maar sommige jongeren hebben ook het gevoel dat er niks aan te doen is. ‘De opgave is een langdurige en moedeloze weg’, vinden zij. Ze stellen dat de opgave zó groot is. En de uitstoot van Zaanstad relatief zó klein.

Lees hier de individuele meningen van de jongeren over het Zaans Klimaatakkoord.pdf

Duurzame projecten

Vanuit het Technasium zijn de leerlingen gevraagd om een project op te zetten. Met als doel hun omgeving te verduurzamen. Op 11 december presenteerden de leerlingen hun eigen projecten op posters. Dit gaf hen de kans om enthousiaste deelnemers te vragen het project verder te helpen. Zo willen twee leerlingen een app ontwikkelen om mensen te informeren over de problemen en oplossingen voor het klimaat.  Anderen wilden van afval plastic picknicktafels maken; kleding en elektronica beter recyclen; en stranden laten opruimen door een rover. 

Foto van jongeren tijdens de lancering van het Zaans Klimaatakkoord 1.0 op 11 december

Foto van jongeren tijdens het Zaans Klimaatakkoord 1.0 op 11 december


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl