Webinar Energietransitie

Van het gas af...


29 juni 2020
Iedereen weet inmiddels wel dat we van het gas af gaan, en dat we op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen. Maar hoe doen we dat in Zaanstad? Waar gaan we onze energie vandaan halen? Waar kunnen we windturbines plaatsen of grote oppervlaktes aan zonnepanelen om elektriciteit op te wekken? En welke alternatieven zijn er voor gas, en wanneer kunnen we daar op over gaan?

Maar ook schonere elektriciteit...

Met de Regionale Energie Strategie (of de RES) proberen we de vragen over elektriciteit te beantwoorden. We geven aan in welke gebieden we kansen zien om zon- en windenergie in onze regio op te wekken. Ook voor onze vraag naar gas moet een antwoord komen. Welke wijk, op welk moment, overgaat op welk alternatief voor gas. Dat heet de Transitie Visie Warmte (TVW). Beide visies liggen nu in concept klaar. Voor de RES is begin dit jaar gestart met participatie, voor de TVW start het dit najaar. Graag nemen we jullie mee waar we als stad staan in deze twee belangrijke stappen in de energietransitie.

Online bijeenkomst

Hiervoor organiseren we een webinar na de zomer. De exacte datum volgt nog. Tijdens deze online bijeenkomst praten we u bij waar in Zaanstad kansen liggen en waar risico’s. Ook hoort u wanneer u kunt meedenken in deze grote stap in de verduurzaming van Zaanstad. Tijdens de bijeenkomst kunt u luisteren naar sprekers maar ook vragen stellen die ter plekke beantwoord worden.

De bijeenkomst wordt geleid door een gespreksleider en het programma van ziet er als volgt uit:

  • Welkom door wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt
  • Hoe wekken we grootschalige zon- en windenergie op? - Door Maria Santman (gemeente Zaanstad procesmanager TWV)
  • Welke route kiezen we naar een aardgasvrij Zaanstad - door Rob Geldhof (Bureau Over Morgen) en Maria Santman (gemeente Zaanstad)
  • We leggen u een aantal stellingen  door Demis Iossifidis (Bureau Over Morgen)

Deze webinar was op 16 november 2020. De presentatie kunt u hier terugkijken.

Op maandag 18 januari was er een herhaling van de webinar. De presentatie hiervan kunt u hier terugkijken.

Tijdens de webinar konden sprekers en deelnemers vragen stellen. In het document hieronder leest u de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop. 

Q&A webinars Zaanse energietransitie 16 nov.'20 en 18 jan.'21.pdf
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl