Week zonder afval

Week zonder afval: 6 tips!


27 mei 2022
Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 is het de Week zonder afval. Met deze zes tips kunt u de uitdaging aangaan om zo min mogelijk afval weg te gooien.

Herbruikbaar kiezen

Wist u dat Nederlanders elke dag gemiddeld 7 verpakkingen openen? U kunt dit al verminderen door bijvoorbeeld eigen tasjes en fruitnetjes mee te nemen als u boodschappen doet. De lege plastic verpakkingen die u overhoudt kunt u bij het plastic afval weggooien. Deze worden dan gerecycled.

Delen en lenen

Samendoen met spullen zoals een partytent of hogedrukspuit scheelt voor het milieu en in uw portemonnee. Op de website van Milieu Centraal vindt u allerlei initiatieven waar u spullen kunt delen en ruilen.

Tweedehands eerste keus

Tweedehands is vaak de beste keuze voor een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu!

Repareren kun je leren

Geef uw spullen en kleding een tweede leven in plaats van alles nieuw te kopen. Bij de Repair Cafés in Zaanstad kunt u allerlei spullen laten maken.

Kleding een tweede leven geven

Geef uw kleding ook een tweede leven. Vaak kunt u een ander blij maken met kleding die je zelf niet meer draagt. Doe bijvoorbeeld mee aan de Kledingkettingruil. En is een kledingstuk kapot? Breng het naar de kledingmaker. Als het kledingstuk niet meer te redden is, dan kunt u het weggooien in de textielcontainers van het Leger des Heils. Het wordt dan gerecycled.

Voorkom voedselverspilling

In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg per jaar. Zonde! Op de website van Milieu Centraal vindt u meer informatie over houdbaarheid en hoe u met bakjes restjes eten handig kunt bewaren. Zo hoeft u minder eten weg te gooien én kunt u geld besparen.

Lees meer over de tips en initiatieven op www.milieucentraal.nl/minder-afval/week-zonder-afval. Doet u ook mee?

foto repair caféHet Repair Café

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl