Zaanstad behaalt CO2-bewust certificaat van CO2-Prestatieladder

Zaanstad behaalt CO2-bewust certificaat van CO2-Prestatieladder

Goede vorderingen verduurzaming gemeentelijk vastgoed, openbare verlichting en het wagenpark 

17 juni 2021
Gemeente Zaanstad heeft een CO2-bewust certificaat ontvangen voor het behalen van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. Zaanstad is de 18e gemeente in Nederland met dit certificaat. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: ‘We zijn als Zaanstad trots op het behalen van deze mijlpaal. Ik vind het belangrijk dat we als gemeente het goede voorbeeld geven. Denk aan het verduurzamen van onze gebouwen, de overstap naar elektrische auto’s en het gebruik van energiezuinige Led-lampen. We hebben goede stappen gezet maar we zijn er nog lang niet. Dit duurzaamheidsinstrument helpt ons bij de verdere verduurzaming.”

Zaanstad wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Dat is een grote opgave voor bewoners, ondernemers én voor de gemeente. De certificatie gaat uit van de uitstoot van de gemeente in 2019. Dit was 3.851 ton CO2. Ruim de helft van de uitstoot komt van het Sportbedrijf Zaanstad. Daarnaast is 25% van Werkom en 25% van de gemeente zelf. Bijna de helft van de uitstoot komt door gasgebruik. Dit zit voor een groot deel in de verwarming van zwembaden. In 2026 zal de uitstoot 39% lager zijn, vergeleken met 2019. De gemeente neemt verschillende maatregelen de komende jaren. Zie de infographic onderaan dit bericht voor een overzicht van de maatregelen.

Aanpak gemeentelijke panden

De afgelopen jaren is er volop geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen in panden die van de gemeente zijn. Denk aan zonnepanelen op daken van gemeentelijke gebouwen, zoals het stadhuis en gymzalen. Andere maatregelen zijn het beter isoleren van gevels en daken, het vervangen van gewone lampen door Led-verlichting en het zuiniger afstellen van klimaatinstallaties. Dit jaar deden we een aanbesteding voor de levering van nog eens 8.000 zonnepanelen voor gemeentelijk vastgoed.

Verduurzamen wagenpark

Sinds 2013 is Zaanstad bezig om het wagenpark daar waar het kan elektrisch te laten rijden. Op dit moment rijdt 54% van de personenauto’s op stroom en volgen we de ontwikkelingen om ook de grotere wagens te verduurzamen. Op dit moment zijn er nog onvoldoende geschikte opties voor de grotere (vracht)wagens. De komende vijf jaar vervangt Zaanstad nog eens 20 auto’s door auto’s met een stekker. Hierdoor stijgt het percentage elektrische personenauto’s naar 95% in 2026. 

Nieuwbouw zwembad De Slag

We zijn volop bezig om alle lampen van de openbare verlichting te vervangen  door energiezuinige Led-lampen, waardoor het elektriciteitsverbruik daalt. Ook stapte de gemeente in 2021 over op groene energie van de lokale energie coöperatie We Spark. Verder vervangen we zwembad De Slag door duurzame nieuwbouw. Daarnaast verwachten we dat Sportpark Hoornseveld in 2024 klaar is. Het zwembad krijgt een prominente plek in het midden van het sportpark. Alle gebouwen op dit nieuwe sportcomplex krijgen een aansluiting op het warmtenet (gasloos).


foto van wethouder Annette Baerveldt op dak van het stadhuisAnnette Baerveldt op het dak van het Zaanse stadhuis waar 652 zonnepanelen jaarlijks 156.480 kWh aan elektriciteit opwekken.

Foto door Bart Homburg

infographic CO2-prestatieladder

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl