Zaanstad heeft in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Zaanstad heeft in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in verduurzaming gemeentelijk vastgoed


10 maart 2022
Zaanstad heeft meer dan de helft van de gemeentelijke gebouwen zo veel mogelijk verduurzaamd. Deze gebouwen hebben daarvoor energielabel A voor overheidsgebouwen gekregen. In totaal heeft gemeente in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van haar eigen vastgoed. 

Zo hebben zeven panden inmiddels zonnepanelen. Waarvan een aantal gymzalen en de kazerne aan de Dorpstraat. In totaal wekt 25% van de gemeentelijke gebouwen nu haar energie op via pv-panelen. Verder hebben 14 locaties nu spouwmuurisolatie en HR++ glas. In 24 panden zorgt automatische LED-verlichting ervoor dat er geen lampen branden als er niemand in het gebouw is. 

Verder zijn in het Zaantheater de leidingen na-geïsoleerd zodat er geen warmte ‘weglekt’. In Filmhuis De Fabriek is de ventilatie aangepast. De ventilatie gaat nu alleen aan als er bezoekers in de filmzaal zijn. 

Doel

Gemeente Zaanstad wil haar gemeentelijke gebouwen zo energiezuinig mogelijk maken. Het doel is om voor alle gebouwen die de gemeente permanent gebruikt energielabel A of hoger te krijgen voor overheidsgebouwen. Het gaat dan om ongeveer 60 locaties. 

Planning

We verwachten dat we in 2026 90% van de doelen gehaald hebben. De komende jaren komt er ook onderzoek naar meer mogelijkheden om energie te besparen bij moeilijkere locaties. Zoals het Zaantheater en zwembad Zaangolf. Het uiteindelijke doel is om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. 


foto van zonnepanelen op de gymzaal aan de Saenredamstraat 34 in ZaandamTijdens het reguliere onderhoud aan het dak en de gevel in 2021 is de gymzaal aan de Saenredamstraat 34 in Assendelft voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is het dakbeschot en het metselwerk na-geïsoleerd, enkelglas vervangen door HR++glas, warmtelekken gedicht en na-geïsoleerd en de ventilatie verbeterd. Ook heeft de gemeente beweging gestuurde LED-verlichting aangebracht en één van de twee gasgestookte ketels vervangen door een elektrische warmtepompboiler. Hierdoor is de CO2-uitstoot van deze gymzaal verlaagd met 55%.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl