Zaanstad krijgt 18 bushokjes met groen dak

Zaanstad krijgt 18 bushokjes met groen dak


12 maart 2020
18 bushokjes in Zaanstad krijgen een groen dak. Het gaat om bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg. Met deze proef wil Zaanstad ervaring opdoen met het onderhoud van deze daken. Later kijkt de gemeente of meer bushokjes in Zaanstad een groen dak kunnen krijgen.

Op de bushokjes komen sedumdaken. Sedum is een verzamelnaam voor verschillende vetplantjes. Deze plantjes zijn erg sterk en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Een sedumdak is een robuust voorbeeld van een groen dak. Groene daken bieden verkoeling voor de directe leefomgeving en ze houden water vast.

Groene daken helpen hitte en wateroverlast te beperken

Het aanleggen van groene daken is een van de maatregelen om de gevolgen van hitte en wateroverlast te beperken. Daarmee draagt Zaanstad bij aan de ambitie om een klimaatadaptieve stad te worden. Eind dit jaar komt er ook een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie.

Wat gebeurt er met de resultaten van de proef?

In totaal zijn er 196 bushokjes in Zaanstad. De bestaande daken zijn niet geschikt om sedum op aan te brengen. Daarom worden de daken vervangen. Over vijf jaar wordt het reclamecontract vernieuwd, waar de bushokjes ook onder vallen. De resultaten van de proef met sedumdaken neemt de gemeente dan mee in de aanbesteding.

Voorbeeld van bushokje met groen dak in Utrecht

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl