Zaanstad start inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal

Zaanstad start inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal


7 april 2021
Vanaf nu komen er alleen nog maar hergebruikte verkeersborden en verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen in Zaanstad. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Als gemeente zijn we druk bezig om onze eigen inkoop te verduurzamen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een circulaire stad. Bijna op iedere hoek van de straat vind je een verkeersbord. Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op.”

De gemeente Zaanstad is trekker geweest van de regionale aanbesteding verkeersborden vanuit de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Naast Zaanstad deden ook Almere en Gooise Meren mee. Duurzaamheid is een belangrijke eis binnen deze aanbesteding.

Hergebruikte borden

Zaanstad gaat de komende vier jaar voor 80% hergebruikte borden neerzetten. De andere 20% zijn biobased verkeersborden. Dat zijn verkeersborden gemaakt van biologische, natuurlijke grondstoffen. Afgeschreven en verkeersborden die over zijn worden bewerkt tot bruikbare verkeersborden. Wanneer een verkeersbord te beschadigd is om opnieuw te gebruiken, wordt het materiaal hergebruikt. Wethouder Baerveldt: “Ik ben trots op deze aanpak. We hoeven hierdoor geen nieuwe grondstoffen meer te gebruiken, zoals metaal en aluminium. Dat is ook het doel van een circulaire stad, om de aarde niet verder uit te putten.”

Verkeersborden van rijstevlies, bereklauw en hennep

De duurzame borden, gemaakt van biologische materialen, moeten aan dezelfde kwaliteit hebben.  Niet alle bio-based materialen zijn geschikt hiervoor. De grondstoffen voor de Zaanse duurzame verkeersborden zijn rijstevlies, bereklauw en hennep. De techniek van de bio-based borden staat nog in de kinderschoenen. Met de gemeenten Almere en Gooise Meren gaan de komende jaren ervaring opdoen met deze milieuvriendelijke borden. Naar verwachting ontwikkelt de technologie zich verder en kunnen er in de toekomst meer biobased verkeersborden komen.

Meer weten over het hergebruiken van verkeersborden? Lees meer op pianoo.nl.

foto van verkeersborden

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl