500 woningen sneller van het gas af

Zaanstad vraagt om rijksbijdrage om woningen te verduurzamen


3 november 2021
Zaanstad heeft als doel om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat de Zaanse woningen de komende 18 jaar van het gas af gaan. De woningen moeten op een duurzame manier aan warmte en warm water komen. Om een goede start te maken, heeft Zaanstad een bijdrage van ruim € 4,5 miljoen gevraagd uit het Rijksprogramma Aardgas Vrije wijken voor Kogerveldbuurt-Oost. 

Deze steun is nodig om in samenwerking met de eigenaren ruim 500 woningen versneld te verduurzamen. ‘Dat levert een flinke CO2-besparing op. Daarnaast helpen wij onze inwoners bij het tegengaan van energiearmoede, hittestress en een ongezond binnenklimaat’, zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt.

Bijdrage voor isoleren en alternatief voor aardgas

Met de bijdrage kan de gemeente de woningeigenaren ondersteunen bij het isoleren van de woning en het investeren in een duurzaam alternatief voor gas. Volgens onderzoek zijn warmtepompen en aansluiting op het warmtenet betaalbare en haalbare opties zijn in deze wijk. De gemeente heeft ook het opwekken van warmte uit water (aquathermie) uit de Jagersplas onderzocht. Het is op dit moment niet betaalbaar om aquathermie voor de hele wijk in te zetten. De gemeente onderzoekt nog of deze optie kleinschalig wel haalbaar is.

Energiearmoede tegengaan

Woningeigenaren beslissen zelf of zij mee willen doen aan deze mogelijkheid om hun woning van het aardgas af te krijgen. Uit gesprekken met Parteon en met VvE’s uit de buurt komt naar voren dat er voldoende draagvlak is. Wethouder Annette Baerveldt: ‘Met deze proef kunnen we uitvinden wat het beste werkt. Al deze kennis kunnen we gebruiken om daarna samen met inwoners de andere wijken van onze stad te verduurzamen. Ook krijgen we toegang tot een breed netwerk van gemeenten die al bezig zijn met het aardgasvrij maken van wijken. De gemeenten kunnen van elkaar leren en geslaagde voorbeelden met elkaar delen.’

In het eerste kwartaal van 2022 maakt het Rijk bekend welke gemeenten de rijksbijdrage ontvangen.

foto van huizen in Zaanstad met zonnepanelen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl