Zwembad De Slag circulair slopen

Zwembad De Slag circulair slopen


18 november 2021
Zaanstad wil zoveel mogelijk bouwmateriaal van zwembad De Slag hergebruiken. ‘In plaats van slopen gaan we zoveel mogelijk hergebruiken. Het is hartstikke zonde om bruikbare materialen af te danken. In het zwembad zit bijvoorbeeld veel beton. Dat kan nog heel lang mee. Het beton krijgt een tweede leven bijvoorbeeld onder wegen of om te verwerken tot ‘nieuw’ CO2-neutraal beton. Daarnaast hebben wij als gemeente een voorbeeldrol”, zegt wethouder Grondzaken Hans Krieger. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om geld vrij te maken voor de voorbereiding én voor het circulair slopen van zwembad De Slag.

Zwembad De Slag is aan het einde van haar leven en maakt over enkele jaren plaats voor woningbouw. Het zwembad wordt pas gesloopt als het nog nieuw te bouwen zwembad De Slag op het sportcomplex Hoornseveld in gebruik is. Naar verwachting is dat in 2024. Het nieuwe zwembad is gasloos en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid.

Materialenpaspoort

Waarom nu al geld vrijmaken voor een sloop die nog minstens drie jaar duurt? Omdat circulair slopen een lange voorbereidingstijd heeft. De gemeente moet uitzoeken wat voor materialen er in het zwembad zitten. Ook kijken we welke onderdelen geschikt zijn voor hergebruik. In een materialenpaspoort legt de Zaanstad dit vast. Dat betekent onder andere het graven in de archieven in de bouwtekeningen van de bouw van het zwembad, zo’n 50 jaar geleden. Daarnaast ook onderzoek ter plekke. Denk aan het boren in de wanden om uit te vinden welke materialen zich waar bevinden. En hoe je dat materiaal heelhuids het gebouw uit krijgt.

Opslag is niet nodig

Als het materialenpaspoort klaar is, gaat de gemeente alvast op zoek naar een bestemming voor de herbruikbare materialen. Dat kunnen bouwprojecten zijn van Zaanstad of van marktpartijen. Zodat de bouwmaterialen vanaf De Slag direct naar hun nieuwe bestemming kunnen. Opslag is niet nodig. Het is een nieuwe manier van werken, van slopen naar demonteren en opnieuw gebruiken. Op deze manier besparen we CO2.


foto van zwembad De Slag

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl