Hoe bespaar ik energie met warm water?

Hoe bespaar ik energie met warm water?

5 juli 2019
Kraanwater is in Nederland is niet heel duur. Warm water is wel vier keer duurder. Dit komt omdat er energie nodig is om het water te verwarmen. In veel huishoudens gebeurt dat nog met aardgas, via de cv-ketel. Een makkelijke oplossing en eerste stap om energie te besparen, is daarom om warm water te besparen.

Volgens Milieu Centraal wordt in een gemiddeld huishouden 80% van het warme water in gebruikt om te douchen. Bij een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten gebruiken we zo’n 65 liter warm water. Dat kost ongeveer €0,31. Minder dan een kwart van dat bedrag (€0,07) is voor het water, de rest voor het verwarmen ervan (uitgegaan van een cv-ketel). Dat lijkt niet zo’n groot bedrag, maar als u met iemand samenwoont en allebei iedere dag doucht, dan gaat het al om meer dan €200 per jaar. 

7 tips om energie te besparen met warm water

  1. Korter douchen. Iedere minuut scheelt al ruim 7 liter warm water. Langer dan 5 minuten douchen is vaak niet nodig.
  2. Toch meer tijd nodig onder de douche, bijvoorbeeld tijdens het scheren? Zet de kraan even uit.
  3. Installeer een waterbesparende douchekop. Waterbesparende douchekoppen zijn te verkrijgen van 4,5 tot 7 liter per minuut. Let bij het aanschaffen van een waterbesparende douchekop goed op het aantal liters per minuut. Een douchekop van 5 liter verbruikt al bijna 30% minder dan een douchekop van 7 liter. Bovendien merkt u er weinig van tijdens het douchen.
  4. Was uw haar minder vaak. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw haar. Het wordt minder snel vet en de kans op roos wordt lager.
  5. Wat is zuiniger, douchen of in bad gaan? Dat ligt eraan hoe lang je doucht en hoe groot je douchekop is. Een gemiddelde douchebeurt van 7 minuten kost 65 liter warm water. Voor een vol warm bad is dit 120 liter. 
  6. Spoel de afwas niet voor, voordat het in de vaatwasser gaat.
  7. Met de hand afwassen? Gebruik een afwasteil in plaats van stromend water. 

Bronnen: hier.nu en Milieu Centraal

Foto van een douchekop

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl