Hoe maak ik mijn tuin groener?

Hoe maak ik mijn tuin groener?

8 juli 2019
Veel tuinen in Nederland zijn grotendeels betegeld. Meer groen in onze omgeving kan extreem weer verzachten. Zo houden bomen en planten bijvoorbeeld water vast en werkt groen als een soort buffer bij regenbuien. Ook geven planten een verkoelend effect, terwijl stenen juist warmte vasthouden. Daarnaast is meer groen in de tuin beter voor de vlinders en bijen.

7 tips om uw  tuin groener te maken

  1. Tegel eruit, plant erin! Leg bijvoorbeeld alleen stenen waar je loopt of zit. 
  2. Kies voor meerdere lagen beplanting. Diverse hoogten in struiken, bomen en planten zorgt voor een sterker ecosysteem in uw tuin. Variatie in zeven lagen is het beste.
  3. Ken de bodem en zoek uit welke planten en combinaties daarvan het in jouw tuin goed doen. En let op de plaats in de tuin. De ene plant doet het beter in de schaduw en de andere plant beter in de zon.
  4. Wat eet je graag? Plant bewust! Aardbeienplanten, appelbomen en kruiden bijvoorbeeld.
  5. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Tuinieren kan prima zonder. Toch last van ongedierte? Een mengsel van brandnetels helpt tegen luizen. 
  6. Neem een haag in plaats van een schutting.  Net als een hoop met bladeren is een haag een fijne plek voor vogels en egels. En zij eten schadelijke insecten. Daarnaast zuivert een haag de lucht.
  7. Plaats een regenton in de tuin. Het regenwater kunt u later gebruiken. En zo bespaart u ook weer kraanwater. Gebruik daarbij wel een deksel, om muggen te voorkomen.

Bron: Gezondnu.nl, Milieu Centraal
Foto van een vrouw die tuiniert

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl