Duurzamer koken

Hoe verduurzaam ik mijn keuken?

9 juli 2019
Een groot deel van ons dagelijkse energieverbruik vindt in de keuken plaats. We bewaren ons eten in een koelkast, maken het klaar op een gas- of elektrische kookplaat en maken het servies weer schoon in de vaatwasser. Zes tips voor kleine duurzame aanpassingen of een complete duurzame keuken.

  1. In 2040 wil Zaanstad van het gas af zijn. Dit betekent elektrisch koken. Kijkt u voor een nieuwe keuken? De meest duurzame en veilige optie is een inductiekookplaat. Er zijn verschillende soorten en sommige hebben zelfs handige snufjes, zoals kookzones in plaats van kookpitten. 
  2. Koelkasten worden steeds zuiniger. Toe aan een nieuwe? Let op het energielabel. Tip: Kies een koel-vries combinatie. Die zijn zuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. 
  3. Controleer ook de energielabels van uw andere keukenapparaten. Zoals de oven, magnetron en vaatwasser. Elektrische apparaten zijn vaak duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik goedkoper op de lange termijn.
  4.  Let op de plek van de koelkast. Hoe koeler de omgeving, hoe lager het energieverbruik. Zet de koelkast daarom niet bij het raam in de zon of naast de verwarming. Zorg ook dat de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat. Als hier te weinig ruimte tussen zit, kan warmte niet goed weg. Het apparaat verbruikt dan meer energie om te koelen.
  5. Bespaar water in de keuken. 10% van uw totale watergebruik maakt u op in de keuken. Zet de vaatwasser op ecostand. De wasbeurt duurt wellicht iets langer, maar uw vaat wordt net zo goed schoon. Of gebruik een teil als u met de hand afwast en laat de kraan niet stromen. Toch de kraan open zetten? Er zijn waterbesparende kranen verkrijgbaar.
  6.  Wilt u een complete duurzame keuken? Kijk dan eens voor een eco keuken. Deze zijn gemaakt van duurzame materialen. Zoals sloophouten keukenkastjes en betonnen werkbladen.


Foto van een inductie kookplaat

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl