Inspiratie

Wat doen andere steden, provincies en burgerinitiatieven om te verduurzamen?

Rainproof Amsterdam

Rainproof wil Amsterdam bestand maken tegen de steeds vaker voorkomende hoosbuien. Sterker nog: we willen het gratis regenwater, dat nu afgevoerd wordt, beter benutten. De hoosbuien veroorzaken schade, vooral omdat de stad verhardt met gebouwen, asfalt en betegelde tuinen - er gaat geen druppel doorheen.

Lees meer over Rainproof

Duurzame bushaltes Utrecht

Utrecht heeft haar bushokjes verduurzaamd. De hokjes hebben een dak van sedum. Dit zijn vetplantjes die de lucht filteren, wat bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Verder kunt u tijdens het wachten op de bus zitten op een bankje van bamboe en zijn de bushokjes voorzien van ledverlichting. Honderd bushokjes zijn voorzien van zonnepanelen. Deze bushokjes zijn volledig zelfvoorzienend.

Krantenartikel over duurzame bushokjes


Windmolenpark als burgerinitiatief

In Zeeland is met Windpark Krammer het grootse  burgerinitiatief gerealiseerd. De ruim 4000 leden van de co√∂peraties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om dit windpark op en rondom de Krammersluizen te ontwikkelen. Het park zal voldoende energie produceren om ruim 100.000 huishoudens van groene stroom voorzien. Daarnaast kan de regio kan ook participeren in dit park via een obligatielening.

Windpark Krammer

Iedereen doet wat

De rijksoverheid is een campagne begonnen om te laten zien wat u kunt doen voor het klimaat. Omdat de vraag niet is of je iets kan doen voor het klimaat, maar wat je kan doen. Kijk op de site voor tips wat jij kan doen voor het klimaat.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl