Slim stoken voor een schonere lucht

7 handige tips

Slim stoken voor een schonere lucht


7 handige tips

Iedereen kan en mag een houtkachel, open haard, tuinhaard of barbecue kopen en gebruiken. De gemeente Zaanstad heeft geen beleid voor het stoken van hout. Maar we willen wel leven in een schone en gezonde stad. Daarom 7 tips om zo schoon mogelijk te stoken en overlast door houtrook te verminderen.

Het stoken van hout is gezellig, maar kan fijnstof in de lucht brengen. En dat is slecht voor de gezondheid. Op koude dagen zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer. Wanneer uw houtkachel 1 uur brandt, zorgt dat voor 5 keer meer fijnstof dan 1 uur autorijden in de stad. Als u uw houtkachel minder of efficiënter gebruikt, levert dat een belangrijke bijdrage aan schonere Zaanse lucht. Dat is voor iedereen prettig, maar helemaal voor uw stadsgenoten met een luchtwegaandoening.

De kachel

Heeft u het goede formaat kachel voor uw ruimte? Een te grote kachel stookt veel en zorgt voor meer fijnstof in de lucht. Ook een goede verbranding van het hout is belangrijk. Zet daarvoor de luchttoevoer in de kachel helemaal open. Want als u de luchttoevoerklep dichtschuift smoort u het vuur en ontstaat meer rook.

Icoon van een kachel

Ventileren

Het is goed om de ruimte waar u stookt te ventileren. Houtvuur verbruikt namelijk veel zuurstof. Ook komen er altijd schadelijke stoffen vrij. Zet daarom tijdens het stoken een raam of deur op een kier voor voldoende frisse lucht.





Icoon van een raam

Weersomstandigheden

Let op het weer. Bij mistig of windstil weer blijft de rook hangen. Dit is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw buren. Het RIVM geeft dan een stookalert af.




Icoon van een wolk

Vuur en rook

Controleer of u goed stookt door te letten op de kleur van de vlam. Geel is goed. Het kachelruitje blijft dan beter schoon. Een oranje, onregelmatige vlam betekent een slechte verbranding. Deze kunt u verbeteren door meer lucht toe te voeren. En het vuur vanzelf te laten uitbranden. Ook de kleur van de rook uit de schoorsteen is een signaal. Geen kleur is goed. Witte, grijze, zwarte of blauwe rook betekenen een slechte verbranding.

Icoon van vuur

Filter

Als u echt schoon wil stoken, koop dan een fijnstoffilter voor in de schoorsteen. Deze haalt 95% van de fijnstof uit de rook. Online kunt u verschillende aanbieders van verschillende soorten filters vinden. Het regelmatig vegen van uw schoorsteen is belangrijk voor het binnenklimaat en de brandveiligheid.

Icoon van een schoorsteen

Brandstof

Stook alleen droog en schoon hout, dat geeft de minst schadelijke rook. Droog hout heeft minstens 2 jaar gelegen na de kap. U herkent het aan scheuren of een loszittende schors. Vochtig hout verbrandt namelijk niet goed, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Daarnaast is schoon hout niet behandeld, geverfd of gelijmd. Behandeld hout verbranden is zelfs verboden, omdat hier te veel giftige stoffen bij vrij komen. En koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat komt uit verantwoord beheerde bossen.

Icoon van brandstof

Barbecue

Ook bij het barbecueën komt fijnstof vrij. Een houtskoolbarbecue is het meest vervuilend. Een elektrische of gas barbecue vervuilt nauwelijks. Toch ontstaat bij alle barbecues giftige rook, omdat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Met een vetopvangplaatje kunt u dit voorkomen.

Icoon van een barbecue

Check uw houtrook bij de buren

Heeft u een of meerdere tips toegepast om schoner te stoken, maar twijfelt u of deze goed genoeg werken? Vraag uw buren hoe zij het ervaren. Aankaarten van overlast is soms lastig. Zo kunt u samen tot oplossingen komen om zo schoon mogelijk te stoken en de lucht voor iedereen aangenaam te houden.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl