Wat kun jij doen?

Voor en door jongeren!


Hoi! Wij zijn Lynn, Jet en Noa en zitten op het St. Michaël College in Zaandam. Voor een schoolopdracht (in 2022/2023) hebben wij in samenwerking met de gemeente Zaanstad een jongerenpagina gemaakt over verduurzamen. Hiermee willen we jongeren bewust maken en tips geven over hoe je duurzamer kunt leven. 

Op deze pagina vind je handige tips over deeltuinen, vintage winkels en deelvervoer.  Leer hoe je gemakkelijk je steentje bij kunt dragen aan een groenere toekomst! Check hieronder wat jij kunt doen en start jouw eco-avontuur!

foto van de leerlingen met de wethouderLynn, Jet en wethouder René Tuijn

foto van een tweedehands winkel

Tweedehands winkels

Ik denk dat we allemaal wel eens in een tweedehands winkel zijn geweest. De muffe geur van stoffige kleren en antieke meubels komen misschien niet overeen met de day-to-day shop ervaring. Het is zo makkelijk om eventjes de Gedempte Gracht op te lopen en een toffe outfit te scoren bij de H&M of Zara. Maar is dit wel zo duurzaam? Grote winkelketens wiens naam bij iedereen bekend staan tegenover kringloop- en vintage shops die verstopt zitten in de verzwegen hoekjes van Zaanstad.

Lees meer

Meer tips en initiatieven: doe ook mee!

Voedselverspilling tegengaan

Gepubliceerd op 13 maart 2023
Afbeelding

Voedselverspilling is een groot probleem dat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Gelukkig zijn er verschillende manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Een manier is om bewuster om te gaan met de producten die je in huis haalt en regelmatig je koelkast en voorraadkast na te kijken op producten die dreigen te verlopen. Daarnaast zijn er ook handige apps die je daarbij kunnen helpen.

Lees verder

Deeltuinen

Gepubliceerd op 10 maart 2023
Afbeelding

Ben je geïnteresseerd in tuinieren maar heb je geen tuin? Of wil je graag samen met anderen tuinieren? Dan is deeltuinen misschien wel iets voor jou!

Lees verder

Deelvervoer

Gepubliceerd op 8 maart 2023
Afbeelding

Deelvervoer houdt in dat je op het moment dat je het nodig hebt een auto, fiets, scooter of ander voertuig huurt. Dit is niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer en vaak nog goedkoper dan het hebben van je eigen vervoersmiddel.

Lees verder

Repair Café's

Gepubliceerd op 8 maart 2023
Afbeelding

Repair Cafés zijn winkels waar je kapotte spullen kan laten repareren voor een goede prijs. Veel mensen zijn geneigd om meteen een nieuw product te kopen als er iets kapot is omdat ze niet weten hoe ze het product moeten repareren. Dit zorgt ervoor dat er onnodig veel nieuwe dingen worden geproduceerd waardoor er veel materiaal wordt verspild terwijl het het product vaak met een klein onderdeel al gerepareerd kan worden. Lees verder

Eco-Schools

Gepubliceerd op 8 maart 2023
Afbeelding

Eco-Schools is een organisatie die kinderen en jongeren leert duurzaam om te gaan met de wereld. Deze scholen gaan circulair om met hun spullen en energie en de leerlingen zijn hierin ook betrokken. Ook is vergroening een doel van Eco-Schools. Zorgen voor een groener schoolplein en hogere biodiversiteit rondom de school.

Lees verder

Groene tuinen

Gepubliceerd op 8 maart 2023
Afbeelding

Als jonge generatie wonen we vaak nog bij onze ouders of andere leiding hebbende thuis. Je hebt dan ook niet altijd evenveel zeggen over hoe en wat in- en om het huis. Je tuin bestaat me misschien wel volledig uit bakstenen. Veel huishoudens in Nederland hebben een betegelde tuin. Toch is een groene tuin veel beter voor de biodiversiteit in je buurt. Groene tuinen zorgen ervoor dat insecten en andere kleine diertje een plekje hebben om te leven. Ook zorgen veel bloemen en planten weer voor bijen.

Lees verder

Lynn en Jet hebben vooral gekeken naar tips in Zaandam, maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden.

Wil je meer weten?
Kijk dan eens op deze pagina over wat jij zelf kunt doen!

Wil je zien welke initiatieven er nog meer zijn in jouw buurt?
Kijk dan naar onze kaart van Zaanstad Initiatieven - Nieuw Zaans Klimaat (zaanstad.nl)

Wil je meer leren over wat gemeente, organisaties en inwoners als doen?
Bekijk dan het Klimaatakkoord - Nieuw Zaans Klimaat (zaanstad.nl)]

Wil je iets met ons delen of heb je een goed idee?
Stuur dan een mailtje naar nieuwzaansklimaat@zaanstad.nl

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl