8000 zonnepanelen voor gemeente Zaanstad

8000 zonnepanelen voor gemeente Zaanstad

12 augustus 2020
De gemeente Zaanstad start met een flexibele aanbesteding voor de levering en installatie van 8000 zonnepanelen. Het precieze aantal en de locaties zijn nog niet bekend. Naar verwachting worden de zonnepanelen in 2021 en in 2022 geplaatst.

De gemeente heeft het afgelopen jaar 1,65 miljoen euro geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. In achttien panden zijn investeringen gedaan. Het stadhuis en het pand van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in Zaandam hebben nu 700 zonnepanelen. Deze zijn goed voor het energieverbruik van 58 huishoudens. 

Zonnepanelen niet mogelijk? Dan alternatieve duurzame maatregelen

Sommige daken van de gemeentelijke gebouwen zijn ongeschikt voor zonnepanelen. Dit komt door aanwezige installaties zoals ventilatoren of omdat een dak in de schaduw staat. Dan kijkt de gemeente naar andere mogelijkheden om te verduurzamen. Zoals energie via een warmtepomp. Als alle verduurzamende maatregelen per locatie zijn doorgevoerd wordt de CO2-besparing per pand worden doorgerekend.

Energielabel A voor alle gemeentelijke gebouwen

Eerder nam de gemeente ook dertien gymzalen, drie kantoorpanden, één culturele voorziening en één brandweerkazerne onder handen met andere duurzame maatregelen. Zoals  spouwmuur- en dakisolatie, het aanbrengen van ledverlichting en dubbel glas, het herstellen van warmtelekken en technische verbeteringen van de installaties. Het verduurzamen van de gebouwen gebeurt tijdens reguliere onderhoudsbeurten. De komende jaren zal de gemeente ook de resterende panden op deze manier verduurzamen. Uiteindelijk moeten alle gemeentelijke gebouwen voor energielabel A in aanmerking komen.


foto van twee mannen die zonnepanelen op een dak plaatsen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl