Wat kan ik zelf doen?

De overheid neemt maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen en de leefomgeving te verbeteren, maar je kan zelf ook jouw steentje bijdragen. Waar begin jij?

Woning verduurzamen: check de subsidies

Heeft u een koop- of huurwoning? Op deze pagina hebben we alle informatie voor het verduurzamen van uw huis op een rij gezet. Van gemeentelijke subsidies, advies bij een onafhankelijk loket tot handige tips!

Lees meer over de regelingen, adviezen en tips

Klimaatgesprekken

De opwarming van de aarde is onontkoombaar. Berichten over naderend onheil, onkosten en het inleveren van comfort make ons geïrriteerd of passief.  Maar wat als we beginnen met een goed gesprek? Doe mee aan de workshops van KlimaatGesprekken. Vanuit handelingsperspectief, humor en hoop en gaan we zes avonden aan de slag.


Meer informatie over klimaatgesprekken

Repareer spullen bij een Repair Café

foto van een repair café

We zijn er trots op dat we in Zaanstad maar liefst vijf Repair Café’s hebben. U kunt  er terecht om huishoudelijke spullen te laten repareren. Goed voor uw portemonnee en het milieu. Van een kapotte lamp of stofzuiger tot een aanlopend wieltje van uw rollator: de vrijwilligers staan voor uw klaar.  

Meer over de Repair Café's en de locaties

Elektrisch autorijden

foto van een elektrische laadpaalSteeds meer mensen rijden elektrisch. De CO2-uitstoot is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Elektrisch rijden is bovendien beter voor schone lucht op straat én voor de natuur, want tijdens het rijden komt er geen stikstofoxide en  fijnstof vrij. Een elektrische auto heeft een accu die je moet opladen. Dat kan met stroom uit het stopcontact of uit een laadpaal.  Wil je meer weten over elektrisch rijden en of er bij jou in de buurt een laadpaal is?

Lees meer over elektrisch rijden en laden in Zaanstad


Autorijden? Kies voor een deelauto!

foto van een dienstautoHeeft u wel eens gedacht aan een deelauto? In Zaanstad rijden er steeds meer. Autodelen gebeurt in het hele land steeds vaker. In het najaar van 2021 telde Nederland al ruim 87.000 deelauto's. Ruim 970.000 mensen maakten er gebruik van.

Hoe werkt autodelen?



Kleding kapot? Ga naar de kledingmaker!

foto van Zaanse kledingmakersIs uw broek, shirt, jurk of schoen kapot? Dat kan een kleding- of schoenmaker snel voor u oplossen! Zo hoeft u niet gelijk iets nieuws te kopen. Uw spullen laten repareren is beter voor uw portemonnee èn voor het milieu. Ook steunt u hiermee onze lokale ondernemers.

Meer over kleding laten maken

Hoe kan ik beter afval scheiden? 

foto van ondergrondse afvalcontainersIn Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Als we afval scheiden kunnen materialen gerecycled worden en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter.

5 tips voor beter afval scheiden

Groene daken 

Een groen dak is een plat dak, bedekt met (sedum)plantjes. Deze beschermen het dak tegen UV-straling en andere beschadigingen. Dankzij de plantjes neemt het dak veel water op. Daarnaast draagt een groen dak bij aan de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in jouw buurt. Daarnaast kan de begroeiing  bijdragen aan de dakisolatie, vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een gewoon zwart dak.

Meer informatie over een groen dak   

Klussen? Kijk eens op een bouwmarktplaats

Er komen steeds meer online marktplaatsen bij, ook speciale voor de (ver)bouw, voor bedrijven én particulieren. U kunt er niet alleen terecht voor herbruikbaar materiaal, ook bieden bedrijven er restpartijen aan. Doe er uw voordeel mee, want het is een stuk goedkoper en bovendien bent u lekker duurzaam bezig.

Bekijk de bouwmarktplaatsen

Hoe bespaar ik warm water?

foto van een douchekopKraanwater is in Nederland is niet heel duur. Warm water is wel vier keer duurder. Dit komt omdat er energie nodig is om het water te verwarmen. In veel huishoudens gebeurt dat nog met aardgas, via de cv-ketel. Een makkelijke oplossing en eerste stap om energie te besparen, is daarom om warm water te besparen.

Lees 7 tips

Hoe verduurzaam ik mijn keuken?

Een groot deel van ons dagelijkse energieverbruik vindt in de keuken plaats. We bewaren ons eten in een koelkast, maken het klaar op een gas- of elektrische kookplaat en maken het servies weer schoon in de vaatwasser. Zes tips voor kleine duurzame aanpassingen of een complete duurzame keuken.

Lees 6 tips

Hoe verduurzaam ik mijn eten?

Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Het maakt veel verschil als je vaker plantaardig eet en geen eten weggooit. In de supermarkt kun je letten op seizoensfruit of groente, keurmerken voor duurzame voeding, en welke voeding lokaal verbouwd is.

Meer over milieubewust eten

Slim stoken voor een schonere lucht

foto van een open haardIedereen kan en mag een houtkachel, open haard, tuinhaard of barbecue kopen en gebruiken. De gemeente Zaanstad heeft geen beleid  voor het stoken van hout. Maar we willen wel leven in een schone en gezonde stad. Daarom 7 tips om zo schoon mogelijk te stoken en overlast door houtrook te verminderen.

7 tips voor slim hout stoken

Doe een warmtescan van je huis

Een huis dat onvoldoende geïsoleerd is verliest warmte. Hoeveel warmte, en op welke plekken, dat kan je zien met een warmtescan. De Zaanse Energie Kooperatie biedt warmtescans aan zodat u kunt zien of en waar uw huis ‘warmtelekken’ heeft. Dan weet u meteen op welke plekken u uw huis beter kunt isoleren. 

Reserveer een warmtescan

Hoe maak ik mijn tuin groener?

Veel tuinen in Nederland zijn grotendeels betegeld. Meer groen in onze omgeving kan extreem weer verzachten. Zo houden bomen en planten bijvoorbeeld water vast en werkt groen als een soort buffer bij regenbuien. Ook geven planten een verkoelend effect, terwijl stenen juist warmte vasthouden. Daarnaast is meer groen in de tuin beter voor de vlinders en bijen.

Foto van een vrouw die tuiniert

Lees 7 tips





Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl