De overheid neemt maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen en de leefomgeving te verbeteren, maar je kan zelf ook jouw steentje bijdragen. Waar begin jij?
Iedereen kan en mag een houtkachel, open haard, tuinhaard of barbecue kopen en gebruiken. De gemeente Zaanstad heeft geen beleid voor het stoken van hout. Maar we willen wel leven in een schone en gezonde stad. Daarom 7 tips om zo schoon mogelijk te stoken en overlast door houtrook te verminderen.
Steeds meer mensen rijden elektrisch. De CO2-uitstoot is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Elektrisch rijden is bovendien beter voor schone lucht op straat én voor de natuur, want tijdens het rijden komt er geen stikstofoxide en fijnstof vrij. Een elektrische auto heeft een accu die je moet opladen. Dat kan met stroom uit het stopcontact of uit een laadpaal. Wil je meer weten over elektrisch rijden en of er bij jou in de buurt een laadpaal is?
Lees meer over elektrisch rijden en laden in Zaanstad
Wilt u advies over hoe u uw huis kunt verduurzamen? Of wilt u weten welke subsidies of gezamenlijke inkoopacties er in de gemeente Zaanstad beschikbaar zijn? Of wilt u een keer naar een energiecafé om in gesprek te gaan met anderen die ook bezig zijn hun huis te verduurzamen? Het Duurzaam Bouwloket kunt u dan verder helpen.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren we gescheiden in. Als we afval scheiden kunnen materialen gerecycled worden en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter.
Een groen dak is een plat dak, bedekt met (sedum)plantjes. Deze beschermen het dak tegen UV-straling en andere beschadigingen. Dankzij de plantjes neemt het dak veel water op. Daarnaast draagt een groen dak bij aan de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in jouw buurt. Daarnaast kan de begroeiing bijdragen aan de dakisolatie, vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een gewoon zwart dak.
De opwarming van de aarde is onontkoombaar. Berichten over naderend onheil, onkosten en het inleveren van comfort make ons geïrriteerd of passief. Maar wat als we beginnen met een goed gesprek? Doe mee aan de workshops van KlimaatGesprekken. Vanuit handelingsperspectief, humor en hoop en gaan we zes avonden aan de slag.
Kraanwater is in Nederland is niet heel duur. Warm water is wel vier keer duurder. Dit komt omdat er energie nodig is om het water te verwarmen. In veel huishoudens gebeurt dat nog met aardgas, via de cv-ketel. Een makkelijke oplossing en eerste stap om energie te besparen, is daarom om warm water te besparen.
Een groot deel van ons dagelijkse energieverbruik vindt in de keuken plaats. We bewaren ons eten in een koelkast, maken het klaar op een gas- of elektrische kookplaat en maken het servies weer schoon in de vaatwasser. Zes tips voor kleine duurzame aanpassingen of een complete duurzame keuken.
Eten en drinken zorgt voor 20 tot 30 procent van onze milieubelasting. Het maakt veel verschil als je vaker plantaardig eet en geen eten weggooit. In de supermarkt kun je letten op seizoensfruit of groente, keurmerken voor duurzame voeding, en welke voeding lokaal verbouwd is.
Wijk voor wijk gaat Zaanstad over een nieuwe manier van afval inzamelen. Dit betekent dat bewoners de grijze kliko voortaan gebruiken voor plastic afval. Restafval gaat naar een ondergrondse container in de buurt. Hoe gaan de bewoners hiermee om? En vooral, wat zijn hun tips?
Een huis dat onvoldoende geïsoleerd is verliest warmte. Hoeveel warmte, en op welke plekken, dat kan je zien met een warmtescan. De Zaanse Energie Kooperatie biedt ook deze winter warmtescans aan zodat u kunt zien of en waar uw huis ‘warmtelekken’ heeft. Dan weet u meteen op welke plekken u uw huis beter kunt isoleren.
Veel tuinen in Nederland zijn grotendeels betegeld. Meer groen in onze omgeving kan extreem weer verzachten. Zo houden bomen en planten bijvoorbeeld water vast en werkt groen als een soort buffer bij regenbuien. Ook geven planten een verkoelend effect, terwijl stenen juist warmte vasthouden. Daarnaast is meer groen in de tuin beter voor de vlinders en bijen.
Bespaar energie en kijk de naden en kieren in uw huis goed na. Tocht het rondom de kozijnen of bij de brievenbus? Naden en kieren zijn goed zelf te dichten, waardoor de kosten erg meevallen. Aan de slag met dichten? Let er dan wel op dat uw huis voldoende ventileert.
Wist u dat veel warmte van de radiator direct bij de muur verloren gaat? Een radiator straalt aan twee kanten warmte uit. Aan de ene kant de woonkamer in, en aan de andere zijde tegen de binnenkant van de muur. Veel warmte verdwijnt hierdoor in de massa van de muur. Met radioatorfolie kunt u dit voorkomen. Hiermee bespaart u veel energiekosten. Binnen 1 tot 2 jaar heeft u de investering al terugverdiend!
Beeld: iStock
Lees meer op duurzaambouwloket.nl
We zijn als stad nog niet goed ingericht op het veranderende klimaat. Onze straten niet, onze huizen niet en ook onze buitenruimten niet. Als gemeente nemen we al verschillende maatregelen. Maar ook uw inzet is nodig! Daarom hebben we samen met 27 andere gemeenten in Noord-Holland de WatZr-campagne opgezet (WatZr is een samenvoeging van water en de Z van zon en uit te spreken als Watser). WatZren is een nieuw werkwoord. WatZr je mee?