Nieuws

Expositie Circulair Challenge van Start bij Art Zaanstad

Gepubliceerd op 25 januari 2024
Afbeelding

Vorige week was de feestelijke aftrap van de expositie Circulair Challenge 2023-2024 bij Art Zaanstad. Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege, St. Michael College en het Zaanlands Lyceum hebben met trots hun duurzame kunstwerken gepresenteerd waar ze de afgelopen vier maanden aan hebben gewerkt.  

Lees verder

Save the date: Bijeenkomst over financieel meedoen én bijeenkomst voor jongeren (15 t/m 28 jaar)

Gepubliceerd op 19 december 2023
Afbeelding

De gemeente Zaanstad werkt aan spelregels voor het Zaanse zoekgebied voor windenergie. Er zijn al landelijke en provinciale regels voor de plaatsing van windturbines. Maar daarnaast willen we ook Zaanse spelregels opstellen. Zodat de windturbines – áls ze er komen – beter passen bij de lokale situatie. In de spelregels staat op welke plekken en onder welke voorwaarden er windturbines gebouwd mogen worden in het zoekgebied.

Lees verder

Geslaagde cursusdagen voor het verduurzamen van Vereniging van Eigenaren

Gepubliceerd op 5 december 2023
Afbeelding

Afgelopen najaar heeft de Gemeente Zaanstad 3 cursusdagen georganiseerd voor het verduurzamen van VvE’s. 24 deelnemers, verspreid over 13 Verenigingen van eigenaren (VvE’s) deden enthousiast mee. Op de cursusdagen werden de deelnemers meegenomen door het hele proces van verduurzaming en wat daarbij komt kijken.

Lees verder

Buurtparticipatie voor een duurzamere toekomst in Assendelft

Gepubliceerd op 27 november 2023
Afbeelding

Terwijl de verkiezingen voor de Tweede Kamer op woensdag 22 november alle aandacht trokken, vond er in de wijk Saendelft West een andere vorm van betrokkenheid plaats: buurtparticipatie voor een duurzamere toekomst. Deze bijeenkomst stond in het teken van het aanpakken van klimaatuitdagingen, het bevorderen van biodiversiteit, vergroening van de omgeving en herinrichting van de buurt.

Lees verder

Gestart met circulair herbouwen Zaans Natuur Milieu Centrum

Gepubliceerd op 27 november 2023
Afbeelding

Het Zaans Natuur Milieu Centrum (ZNMC) heeft een mijlpaal bereikt in zijn toewijding aan duurzaamheid door te starten met een ambitieus project van circulaire herbouw. Met een lange voorbereiding achter de rug, markeerde de recente installatie van de eerste 23 meter lange paal een symbolische stap richting een groenere toekomst.

Lees verder

Meer Zaanse woningen duurzamer met nieuwe inkoopactie. Doe mee!

Gepubliceerd op 23 oktober 2023
Afbeelding

Een laag energieverbruik betekent een lagere energierekening. Gemeente Zaanstad helpt inwoners om hun woning energiezuiniger te maken. Wethouder René Tuijn: “Zoveel mogelijk panden, zo snel mogelijk, zo energiezuinig mogelijk, dat is in ieders belang. We roepen iedereen op om aan de slag te gaan. We helpen met advies, praktische hulp en financiële regelingen. Zaankanters: maak hier gebruik van!”

Lees verder

Oproep van de Klimaatburgemeesters: Meld je aan!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Afbeelding

Het ministerie zoekt ook dit jaar voor gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. De Klimaatburgemeesters zijn mensen die zich willen inzetten om de gemeente te verduurzamen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of klimaatbewuster consumeert. Iemand die nieuwe ideeën heeft of die er mooi over kan schrijven. 

Lees verder

Gratis banden laten oppompen voor schoner en veiliger rijden

Gepubliceerd op 9 oktober 2023
Afbeelding

Band op Spanning komt woensdag 1 november 2023 naar Zaandam en Wormerveer. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u de bandenspanning van uw auto, motor of brommer laten controleren en uw banden laten oppompen. Een te lage spanning maakt rijden niet alleen duurder, het is ook gevaarlijk. De wegligging is slechter, de remweg langer en de kans op een klapband groter. De gemeente biedt u deze service gratis aan.

Lees verder

Gemeente Zaanstad en HVC onderzoeken samenwerking bij warmtenet

Gepubliceerd op 19 september 2023
Afbeelding

Gemeente Zaanstad en HVC onderzoeken of ze samen een nieuw collectief warmtenet kunnen starten. Dat staat in de intentieovereenkomst die beide partijen hebben opgesteld. We willen het bestaande collectieve warmtenet uitbreiden om de doelstelling ‘Zaanstad klimaatneutraal in 2030-2040’ te kunnen halen.

Lees verder

Tweede Kamerlid Erik Haverkort bezocht Textiles2Textiles

Gepubliceerd op 7 september 2023
Afbeelding

Op donderdag 31 augustus bezocht Erik Haverkort, Tweede Kamerlid voor de VVD en portefeuillehouder Circulaire Economie het in Wormerveer gevestigde Wieland Textiles & Textiles2Textiles. Haverkort had zichzelf uitgenodigd voor een werkbezoek om zich te laten informeren over innovatie binnen circulair textiel, inzameling van textiel en om wat te doen aan de ongeveer 200 miljoen kledingstukken welke jaarlijks worden weggegooid in Nederland.

Lees verder

Verslag startbijeenkomsten Zaans zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied

Gepubliceerd op 19 juli 2023
Afbeelding

Op 17, 22 en 23 mei 2023 hielden we 6 startbijeenkomsten over windenergie. Op alle bijeenkomsten werd dezelfde informatie gedeeld. Er waren in totaal ongeveer 150 bezoekers. Tijdens de bijeenkomst vertelden we hoe het zoekgebied voor windenergie tot stand is gekomen en hoe het verder wordt uitgewerkt.

Lees verder

De Zaanse stoel van de Toekomst

Gepubliceerd op 12 juli 2023
Afbeelding

Wist u dat de Zaanse Toekomststoel is begonnen met een rondgang door de Zaanstreek?

De vier Zaanse klimaatburgemeesters (Iris Vogt, Mieke Pels, Thomas van Nus en Tamara Meerhoff) hebben eind mei de Zaanse Toekomststoel gelanceerd. De Toekomststoel is een gebruikte kinderstoel, die al twee generaties meegaat. De stoel wordt symbolisch aan tafels aangeschoven om bij gesprekken en beslissingen aandacht te hebben voor de toekomst. De jongeren van Local Heroes hebben de stoel startklaar gemaakt en als eerste hun naam op de stoel gezet.

Lees verder

Nieuwe partners MRA Houtbouw Convenant

Gepubliceerd op 19 juni 2023
Afbeelding

Houtbouw wordt al steeds vaker ingezet bij woningbouw, maar het tempo van deze verandering is nog laag. Op de tweede dag van de Provada presenteerde de Metropoolregio Amsterdam 23 nieuwe (vastgoed)partijen die partner zijn geworden van het MRA Houtbouw Convenant. Wethouder Rene Tuijn gaf aan blij te zijn met deze nieuwe partner en kijkt uit naar de samenwerking.

Lees verder

Meest duurzame kleding al in uw kast

Gepubliceerd op 1 juni 2023
Afbeelding

Wist u dat uw meest duurzame kledingstuk al in uw kast ligt of hangt? Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gebleken dat we in Nederland gemiddeld 50 (bijna) ongedragen items hebben. Dit zette ook de gemeente Zaanstad aan het denken, toen er nieuwe bedrijfskleding nodig was. Wat hebben we al en kunnen we hiermee?

Lees verder

Autodelen in Zaanstad uitgebreid door populariteit

Gepubliceerd op 15 mei 2023
Afbeelding

Wist u dat auto’s 95% van de tijd geparkeerd staan? Deelauto’s worden steeds populairder, ook in Zaanstad. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, breidt MyWheels haar aanbod in Zaanstad uit met tien auto’s. De gemeente is overtuigd van de voordelen: minder auto’s, betere luchtkwaliteit en minder parkeerdruk. Deze nieuwe elektrische auto’s zijn nu ook in buurten te vinden waar ze eerder niet beschikbaar waren. Zoals in Koog aan de Zaan en bij het station van Krommenie-Assendelft.

Lees verder

Startbijeenkomsten zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied

Gepubliceerd op 12 mei 2023
Afbeelding

In mei organiseert gemeente Zaanstad 6 startbijeenkomsten op drie verschillende locaties over het zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied. Het doel van deze bijeenkomsten is om u als omwonende te informeren over het proces. En om te horen wat u belangrijk vindt bij ons onderzoek naar de haalbaarheid en voorwaarden voor het plaatsen van windmolens.

Lees verder

Hoe gaat het met de Zaanse houtbouw?

Gepubliceerd op 21 april 2023
Afbeelding

In 2021 heeft Zaanstad de ‘Green Deal Houtbouw’ ondertekend. Daarin staat dat vanaf 2025 ten minste 20% van de nieuwbouwwoningen met hout wordt gebouwd. Hiervoor werken we samen met ontwikkelaars, wooncorporaties en kennisinstellingen die ook actief zijn in Zaanstad. Zo vragen we bij elk woningplan of de ontwikkelaars in hout willen bouwen en verzamelen we binnen de gemeente meer kennis over houtbouw. Daarnaast maken we inzichtelijk hoeveel CO2-uitstoot we besparen met houtbouw.

Lees verder

Woningcorporaties kunnen bomensubsidie aanvragen vanaf 1 mei 2023

Gepubliceerd op 21 april 2023
Afbeelding

Vanaf 1 mei is er een bomensubsidie beschikbaar voor woningcorporaties. De subsidie kan aangevraagd worden via de subsidiepagina van de gemeente
(NB: vóór 1 mei staat de informatie nog niet op deze site)

Lees verder

Bijeenkomsten over Zaans zoekgebied windenergie in mei

Gepubliceerd op 21 april 2023
Afbeelding

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad een startnotitie vastgesteld over het zoekgebied windenergie. Daarom gaan we nu onderzoeken of het haalbaar is om windturbines langs het Noordzeekanaal te plaatsen. En zo ja: op welke manier en onder welke voorwaarden. We starten dit proces met bijeenkomsten in mei. Bewoners en bedrijven uit de omgeving van het zoekgebied ontvangen hiervoor een uitnodiging. Het staat op dit moment nog niet vast of er windturbines komen. Omdat we klimaatdoelen hebben, willen we wel naar de mogelijkheden kijken.

Lees verder

Op bezoek bij tweedehands winkel Luttel & Zuks in Zaandam

Gepubliceerd op 20 maart 2023
Afbeelding

Wethouder René Tuijn kroop afgelopen zaterdag achter de naaimachine in de nieuwe winkel Luttel & Zuks op Westzijde 13A. In deze winkel vind u betaalbare, mooie, kwalitatieve tweedehands kinderkleding en zwangerschapskleding. Ook kunt er speelgoed, boeken en een kop koffie of thee scoren. Heeft u zelf spullen die u niet meer gebruikt? Breng ze naar Luttel & Zuks en als de spullen zijn verkocht krijgt u  40% van de verkoopprijs.

Lees verder

Gemeente Zaanstad verlaagt CO2-uitstoot met 26% in 2022

Gepubliceerd op 23 februari 2023
Afbeelding

In 2022 heeft gemeente Zaanstad de eigen CO2-uitstoot met 26% verminderd ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit de laatste berekeningen van de CO2-prestatieladder. Wethouder René Tuijn (o.a. duurzaamheid): ‘Zaanstad wil klimaatneutraal worden. Als organisatie moeten we het goede voorbeeld geven. De komende jaren gaan we door met het verduurzamen van de gebouwen, het wagenpark en de openbare verlichting. Net zo lang totdat onze eigen bedrijfsvoering helemaal klimaatneutraal is.’

Lees verder

Nieuwe machine helpt recycling textielmaterialen op grotere schaal

Gepubliceerd op 21 februari 2023
Afbeelding

Het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles (T2T) heeft een nieuwe machine die oude kleding op kleur en soort, geautomatiseerd scheidt van knopen, ritsen en labels. Hiermee speelt T2T in op de nieuwe wet die producenten en importeurs vanaf 2025 verplicht om minstens 25 procent vezel-tot-vezel gerecycled materiaal in nieuwe kleding te verwerken. Deze enige zogeheten Trimclean machine in de wereld staat in Wormerveer.

Lees verder

De gemeenteraad stemt in met startnotitie voor onderzoek windenergie langs Noordzeekanaal

Gepubliceerd op 20 februari 2023
Afbeelding

De gemeenteraad heeft afgelopen 2 februari ingestemd met de startnotitie over het uitwerken van het Zaanse zoekgebied voor windenergie. Dit betekent dat we mogen beginnen met het uitwerken van het zoekgebied langs het Noordzeekanaal. Als gemeente willen we samen met de omgeving gaan onderzoeken of het haalbaar is om windturbines te realiseren. En onder welke voorwaarden we ruimte kunnen bieden aan windenergie.

Lees verder

Textiel: hergebruiken, inleveren en recyclen!

Gepubliceerd op 12 februari 2023
Afbeelding

Wist u dat jaarlijks per persoon gemiddeld 9 tot 10 kilogram textiel bij het restafval belandt en vervolgens wordt verbrand? Dit is niet alleen zonde van de gebruikte grondstoffen, water, chemicaliën en energie, maar het kost ook nog eens geld. Gelukkig is er een betere manier. Textiel kan vaak worden hergebruikt en gedragen door iemand anders, en uiteindelijk gerecycled als grondstof voor nieuwe kleding.

Lees verder

Tentoonstelling Circular Challenge – nu ook door Zaanse leerlingen

Gepubliceerd op 16 januari 2023
Afbeelding

Ruim 150 leerlingen van het St. Michael College, Zaanlands Lyceum en het Hout- en Meubileringscollege (uit Amsterdam) deden de afgelopen maanden mee met de vierde editie van de Circular Challenge. Zij gingen hiermee de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor reststromen van Zaanse bedrijven. Door van afval nieuwe spullen te maken en zo geen nieuwe grondstoffen en materialen te gebruiken, creëer je een circulaire economie! De leerlingen maakten ruim 100 objecten. Een groot deel kunt u tot en met 12 februari bekijken bij Artzaanstad op het Hembrugterrein!

Lees verder

Decembercadeautjes: tweedehands kopen en ruilen


18 september 2022
Wist u dat gezinnen in Nederland de grootste CO2-uitstoot veroorzaken met de aankoop van producten? Met de feestdagen in aantocht willen de meeste Nederlanders elkaar in december toch verrassen met een cadeautje. Maar dat kan ook tweedehands! Bezoek bijvoorbeeld eens een tweedehands winkel of ruil uw spullen die u niet meer gebruikt. Zo geeft u deze spullen een nieuw leven. Dat is duurzaam én voordelig!

Lees meer

foto van decembercadeaus

Update Zaans Klimaatakkoord op 12 december


10 november 2022
De gemeente Zaanstad heeft ook dit jaar het Zaans Klimaatakkoord opgesteld: de stand van zaken en ontwikkelingen van onze duurzaamheidsopgave. Graag nodigen we u van harte uit voor de update van de nieuwe versie van het Zaans Klimaatakkoord 2022. Dit is maandagavond 12 december bij broedplaats De Hellema. Wethouder Duurzaamheid René Tuijn en wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse bespreken een aantal voorbeelden. Ook is er een lezing van de inspirerende spreker en schrijver Babette Porcelijn, van het boek 'De verborgen impact'. Zij vertelt over de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid bloot. 

Lees meer

luchtfoto van Zaandam

Even voorstellen: Klimaatburgemeester Mieke Kerssens-Pels

 

‘Ik koop vooral tweedehands’

 9 november 2022
Mieke Kerssens-Pels is een van de vier Klimaatburgemeesters in Zaanstad. Als Klimaatburgemeester gaat zij aan de slag om Zaanstad een stukje duurzamer te maken. Hoe ze deze rol gaat invullen, mag ze volledig zelf bepalen. Wij zijn benieuwd! Wie is Mieke en wat zijn haar plannen en idealen?

Lees meer

Foto van Mieke Kerssens-Pels

Duurzaam wonen? Kijk eens bij de buren!


19 oktober 2022
De prijzen voor gas en elektriciteit stijgen. Maar hoe kunt u dan toch die rekening laag houden? En wat doen anderen? Op zaterdag 29 oktober en zaterdag 5 november kunt u inspiratie opdoen tijdens de tiende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route. Huiseigenaren in Zaanstad openen hun deuren en laten zien welke duurzame stappen zij hebben gezet. Inschrijven voor een bezoek kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Lees meer

foto van duurzame huizen route

Gratis banden laten oppompen voor schoner en veiliger rijden

13 oktober 2022
Band op Spanning komt aanstaande woensdag 2 november naar Zaandam en Wormerveer. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u gratis de bandenspanning van uw auto laten controleren en uw banden laten oppompen. Een te lage spanning maakt autorijden niet alleen duurder, het is ook gevaarlijk. De wegligging is slechter, de remweg langer en de kans op een klapband groter.

Lees meer

 

Foto van man die autoband checkt

Nieuwe workshops van KlimaatGesprekken  


13 oktober 2022

Binnenkort gaat voor de derde keer de workshopreeks van KlimaatGesprekken van start in Zaanstad. U ontdekt in zes avonden hoe u op uw eigen manier kunt verduurzamen. De workshops laten zien welke keuzes u bewust of onbewust dagelijks maakt. En het effect daarvan op de wereld.


Lees meer


foto van de klimaatgesprekken workshop

Eco-Schools: Nog meer duurzaamheid in het onderwijs


10 oktober 2022
Steeds meer Zaanse scholen nemen duurzaamheid op in hun lessen en laten leerlingen hiermee kennismaken. Leerlingen kunnen hiermee op een creatieve manier hun school verduurzamen. 

Lees meer


 

Foto van wethouder Tuijn in de klas van CBS Wij-land

Samen tegen voedselverspilling


14 september
In Nederland gooien we zo’n 34 kilo eten per persoon weg per jaar. Zonde! Voordat het eten op tafel staat is er al veel energie in gestoken, energie die de aarde opwarmt. Doet u mee met de Verspillingsvrije Week van 12 tot en met 18 september? Op samentegenvoedselverspilling.nl staan tips om verspilling tegen te gaan. We geven er hier alvast een paar weg.

Lees meer

foto van iemand die kookt

Vierde editie Circular Challenge van start


9 september 2022
De vierde editie van de Circular Challenge is van start! Ruim 100 leerlingen van het St. Michael College, Het Saenredam en het Hout- en Meubileringscollege doen mee. Zij  gaan de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor afvalstromen van Zaanse bedrijven. Donderdag 8 september was de kick-off. De leerlingen maakten kennis met de deelnemende bedrijven en kregen tips & tricks van oud-deelnemer. Wethouder René Tuijn was er om de leerlingen een bemoedigende toespraak te geven.

Meer informatie

foto van de kick-off

Column van Klimaatburgemeester Iris Vogt

16 augustus 2022

13 keer klimaatresultaat

Ik begon vorig jaar, ik had me aangemeld en werd het ook nog: klimaatburgemeester. Maar wat dat dan precies was, was me nog een beetje onduidelijk. Zelf ontdekken dus!

Nu ik bijna een jaar verder ben zie ik zichtbaar resultaat. Want er is samenhang gekomen tussen mijn Ontdekken, Weten, Samen en Doen.

Lees meer

foto van een regenton

Word ook Klimaatburgemeester! 

Klimaatburgemeester Iris Vogt over haar rol als Klimaatburgemeester


16 augustus 2022
Het ministerie zoekt ook dit jaar voor gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. De Klimaatburgemeesters zijn mensen die zich willen inzetten om de gemeente te verduurzamen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of klimaatbewuster consumeert. Iemand die nieuwe ideeën heeft of die er mooi over kan schrijven. Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar kennis en verhaal binnen het eigen netwerk, in lokale media en/of organiseert acties of evenementen. Dit met als doel om anderen te inspireren en mee te nemen. Zo ook in Zaanstad. Gemeente Zaanstad sprak met de huidige Klimaatburgemeester van Zaanstad, Iris Vogt. Wat heeft zij als Klimaatburgemeester gedaan en wat is ze nog meer van plan?

Lees meer

foto van Iris Vogt

Win een goudkleurige gieter voor uw tuin of balkon!


19 juli 2022
Met een coolspot, groen perkje, moestuin of regenton  in uw tuin of op uw balkon kunt u hittestress én wateroverlast verminderen. Tijdens warme zomerdagen zorgen deze aanpassingen voor verkoeling. En tijdens flinke regenbuien in de herfst helpen deze tegen wateroverlast. Heeft u al een maatregel genomen? Maak er een foto van en stuur deze in via info@watzr.nl en win een mooie gieter!

Lees meer

Foto van een man die met een gieter zijn geveltuin water geeft

Gemeente haalt gratis uw tegels op

Doe ook mee aan het NK-Tegelwippen

 
8 juli 2022
Gaat u uw tuintegels vervangen voor groen? Gemeente Zaanstad gaat gratis uw tegels ophalen. Dit doen we op vrijdag 22 juli, vrijdag 2 september en vrijdag 21 oktober.  U kunt zich hiervoor uiterlijk twee dagen voor de ophaaldag voor aanmelden via tegelsophalen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres en zo precies mogelijk waar u de tegels neerlegt.

Lees meer


foto van een vrouw die tegels uit haar tuin haalt

Tegel eruit, bloemen erin

Lever tegels in en krijg gratis bloemzaadzakjes!

1 juli 2022
Uw tuin vergroenen? Haal bijvoorbeeld tegels uit uw tuin en vervang deze voor groen. Extra leuk: deze juli krijgt u gratis een zakje bloemzaadjes als u uw tegels inlevert! Haal tegels uit uw tuin en lever die in bij het afvalbrengstation Molletjesveer (Westknollendam 121a), afvalbrengstation Zaandam (Symon Spiersweg 7) of bij de Stadsboerderij in Zaandam (De Weer 3). In ruil voor uw ingeleverde tegels krijgt u de hele maand juli een zakje bloemzaadjes cadeau. Deze kunt u dan zaaien op de plek waar u uw tegels heeft weggehaald!

Lees meer

foto van de bloemzaadzakjes

Week zonder afval: 6 tips!


27 mei 2022
Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 is het de Week zonder afval. Met deze zes tips kunt u de uitdaging aangaan om zo min mogelijk afval weg te gooien.

Lees meer

foto van een repair café

Het Repair Café

Win hulp van een professionele hovenier 


28 april 2022
Wilt u uw tuin of balkon vergroenen? En kunt u wel wat hulp gebruiken bij het maken van een coolspot of een vijver? Doe dan uiterlijk 15 mei mee met de ‘Win je watZr’ prijsvraag en maak kans op hulp van hovenier Bram Engberts, bekend van SBS6 tv-programma ‘Green Make Over’.

Lees meer

foto van een groene tuin

Waardebon voor energiebesparende producten in trek bij Zaanse huurders

11 april 2022
In zes weken tijd hebben al 7.500 huurders met een waardebon van de gemeente energiebesparende producten in huis gehaald! Met deze producten besparen zij in totaal circa € 600.000 aan energiekosten. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt is blij dat veel mensen gebruik maken van deze actie. ‘Veel Zaankanters worden hard geraakt door de stijgende energiekosten. De waardebon helpt om het energieverbruik te verminderen en daarmee te besparen op de kosten. Daarnaast is het beter voor het milieu. Huurders hebben al 1,3 miljoen kilo CO2 bespaard door hun energieverbruik te verlagen.’

Lees meer

foto van radiatorfolie

Nieuw overzicht CO2-uitstoot gemeente Zaanstad in 2020 en eerste helft 2021


28 maart 2022
In 2020 heeft gemeente Zaanstad de CO2-uitstoot van haar organisatie met 17% verminderd. Dit blijkt uit de nieuwe CO2-footprint van gemeente Zaanstad. Zaanstad wil uiterlijk in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Hiervoor werken we samen met partners in o.s. de Regionale Energie Strategie en organiseren we regelmatig informatie- en inspiratiebijeenkomsten.

Lees meer

Infographic met de cijfers over de uitstoot van gemeente Zaanstad in beeld

Het NK Tegelwippen 2022 is van start


24 maart 2022

Het NK Tegelwippen 2022 is van start gegaan! Van 21 maart t/m 31 oktober 2022 doet Zaanstad weer mee aan het NK Tegelwippen. Zaanstad strijdt tegen ruim 100 andere gemeenten in Nederland om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Doet u ook weer mee?

Lees meer

Foto van tegels uit de tuin

Verslag bijeenkomst duurzame zorg 3 maart


16 maart 2022
Op 3 maart was er weer een fysieke bijeenkomst over duurzame zorg in de Stoomhal in Wormer. Verschillende zorgaanbieders uit onze regio waren te gast waren.  We bespraken duurzame mobiliteit en het circulair inkopen van facilitaire zaken door zorginstellingen.

Lees meer

foto van de bijeenkomst

Zaanstad heeft in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in verduurzaming gemeentelijk vastgoed


10 maart 2022
Zaanstad heeft meer dan de helft van de gemeentelijke gebouwen zo veel mogelijk verduurzaamd. Deze gebouwen hebben daarvoor energielabel A voor overheidsgebouwen gekregen. In totaal heeft gemeente in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van haar eigen vastgoed.

Lees meer

foto van zonnepanelen op het dak van de gymzaal aan de Saenredamstraat 34 in Zaandam

Klimaatbestendige nieuwbouw in MRA en Noord-Holland

 
2 maart 2022
Wethouder Wessel Breunesse ondertekende vandaag de ‘Intentieovereenkomst Klimaatbestendige Nieuwbouw in Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Noord-Holland’ namens Zaanstad. Dit betekent dat we voortaan bij nieuwbouw afspraken maken over hoe we deze plannen klimaatbestendig maken. Hiermee verkleinen we het risico op schade door de gevolgen van klimaatverandering. En we vergroten de leefbaarheid van een gebied.

Lees meer

foto van wethouder Wessel Breunesse

Inkoopactie voor woningisolatie en zonnepanelen verlengd


21 februari 2022
De collectieve inkoopactie van  Winst uit je woning voor energiebesparende maatregelen is verlengd tot en met 31 maart 2022. Met deze actie kunt u als woningeigenaar voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas, uw radiatoren waterzijdig inregelen en een hybride waterpomp aanschaffen.

Lees meer

huis met zonnepanelen

ArtZaanstad exposeert nieuwe producten van bestaand materiaal


11 februari 2022
Van reststromen van Zaanse bedrijven nieuwe producten maken? Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) gingen die uitdaging aan. Zij deden mee aan de Circular Furniture Challenge van de Green Business Club Zaanstad. En u kunt deze circulaire designs nu bekijken! Tot en met 26 februari is de expositie te zien bij Artzaanstad op het Hembrugterrein. Laat u verrassen en doe inspiratie op!

Lees meer

foto van de expositie

Overeenkomst gemeente en Zaanstad Maakstad: Samen werken aan verduurzaming, arbeidsmarkt en mobiliteit


8 februari 2022

De gemeente en de industrie gaan samen werken aan duurzaamheid, mobiliteit en aan de Zaanse arbeidsmarkt. Burgemeester Jan Hamming en Exter-directeur Ad van Vugt namens Zaanstad Maakstad hebben hierover een overeenkomst gesloten. Het doel van de samenwerking is om de CO2-uitstoot met de helft te verminderen in 2030. Uiterlijk in 2050 is het de bedoeling dat de industrie klimaatneutraal is.

Lees meer

Foto van de ondertekeningVan links naar rechts: Hans Krieger, Jan Hamming, Ad van Vugt, Eric Nederhand en Daan Reitsma.

Geen bouwplaats, maar een oogstplaats!


7 februari 2022
Even een kijkje op een bouwplaats, of beter gezegd, een oogstplaats! Wethouder Annette Baerveldt bezocht eind januari de voormalige dependance van basisschool Octant in Assendelft. Dit gebouw was niet meer nodig en de afgelopen maanden is er hard gewerkt om zoveel mogelijk bruikbare materialen te demonteren. De oogst ligt nu opgeslagen en wordt straks gebruikt voor het nieuwe pand van het Zaans Natuur en Milieu Centrum in Zaandam. Een mooi voorbeeld van circulair bouwen!

Lees hier meer over het nieuwe gebouw voor het ZNMC

Zaanstad tekent het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025

31 januari 2022
De provincie, Zaanstad, andere gemeenten en twee omgevingsdiensten in Noord-Holland hebben een energiebesparingsakkoord gesloten. Het doel van dit akkoord is om energiebesparing bij bedrijven in Noord-Holland verder te stimuleren. Zaanstad trekt € 331.820 voor ondersteuning aan Zaanse bedrijven. De provincie verdubbelt dit bedrag in de vorm van co-financiering.

Lees meer

Online sessies voor een duurzamer Zaanstad


18 januari 2022
Vorig jaar maart presenteerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0 groots samen met Marjan Minnesma van Urgenda. Dit jaar komt het Zaans Klimaatakkoord 3.0 wat later en willen we in de tussentijd inwoners meenemen in wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Daarom organiseren we bijpraat- en inspiratiesessies op woensdagavond 2 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur en op woensdagmiddag 9 februari van 15.00 uur tot 17.00 uur.  

Lees meer

foto van groene gevel met zonnepanelen

Waardebonnen voor Zaanse huurders om energie te besparen in woning


18 januari 2022
Het Rijk geeft subsidie om waardebonnen uit te keren aan Zaanse huurders. Alle Zaanse huurders krijgen een brief met een waardebon van € 80 euro voor energiebesparende producten. Huurders kunnen hiermee gratis producten aanschaffen, zoals radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. Ook is het mogelijk om een energiecoach aan te vragen voor persoonlijk advies over energiebesparing aan huis. Eerder was deze regeling van het Rijk al beschikbaar voor woningeigenaren, nu dus ook voor huurders.

Lees meer

Duurzamer leven en anderen enthousiast maken?

Leer het in zes workshops


6 januari 2022
Wilt u verduurzamen en klimaatvriendelijker leven, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Meldt u zich dan aan voor een serie nieuwe workshops. De workshops zijn op woensdagavond op 2 februari, 16 februari, 2 maart, 16 maart, 30 maart en 6 april. De workshops starten om 19.30 uur en zijn om 21.30 uur afgelopen.

Lees meerFoto van drie mensen in gesprek

Textiel terug tot textiel door nieuw Zaans bedrijf Textiles2Textiles


22 december 2021
Gemeente Zaanstad is nu officieel aandeelhouder van Textiles2Textiles (T2T) in Wormerveer. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt en directeur T2T Peter Rijken tekenden dinsdag 21 december de overeenkomst. Ook verstrekt de gemeente een lening aan het bedrijf, om de ontwikkelingen om textiel te hergebruiken te steunen.

Lees meer

foto Textiles 2 TextilesVan v.l.n.r.: directeur Hans Bon, journalist NHD, Zaanstad, directeur Peter Rijken en wethouder Annette Baerveldt

Circulair ondernemen met Hetty van eersteklas tweedehands kledingwinkel HET


21 december 2021
Gemiddeld kopen we in Nederland per persoon 50 nieuwe kledingstukken per jaar. Tweedehands kleding kopen kan daarom een flinke milieuwinst opleveren. Je kunt kleding een tweede leven geven door het te hergebruiken. Door tweedehands kleding te kopen, hoeft er geen nieuwe kleding gemaakt te worden. Als je kiest voor tweedehands kleding in plaats van nieuw, bespaar je grondstoffen, energie en zorg je voor minder afval.

Lees meer

foto van Hetty

Ruud Meijns van M&O Techniek over de energietransitie

 
21 december 2021
Ruud Meijns is vestigingsleider bij installatiebedrijf M&O Techniek in Wormer, dat onderdeel is van de Van Losser Installatiegroep. Ruud neemt deel aan de werkgroep Energie Transitie van de Green Business Club Zaanstad. Hij verduurzaamde het pand van M&O Techniek jaren geleden al. Sinds 2010 heeft het pand energielabel A. Hoe kunnen andere bedrijven ook verduurzamen? Daar kon Ruud ons wel wat over vertellen.

Lees meer

foto van Ruud Meijns

Gratis bandenservice voor schoner en veiliger rijden 


6 december 2021
Band op Spanning komt op vrijdag 10 december naar Zaandam en Krommenie. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u gratis de bandenspanning van uw auto laten controleren en uw banden laten oppompen. Een te lage spanning maakt autorijden niet alleen duurder, het is ook gevaarlijk. De wegligging is slechter, de remweg langer en de kans op een klapband groter.

Lees meer

foto van man die banden oppompt

 Swip Swap: app voor ruilen sintcadeautjes


23 november 2021
Maar liefst tweederde van al het speelgoed verdwijnt bijna ongebruikt in de kast, terwijl wel weer nieuw speelgoed wordt gekocht. Of je nou een grote of een kleine knip hebt: zonde! Speciaal voor Sinterklaas komt de app Swip Swap met de Recycle Sint. Hiermee kunt u speelgoed waarop uw kind uitgekeken is, ruilen voor ander speelgoed. Duurzaam en voordelig!

Lees meer

foto van wethouder Annette BaerveldtWethouder Annette Baerveldt in de kringloopwinkel

Zwembad De Slag circulair slopen


18 november 2021
Zaanstad wil zoveel mogelijk bouwmateriaal van zwembad De Slag hergebruiken. ‘In plaats van slopen gaan we zoveel mogelijk hergebruiken. Het is hartstikke zonde om bruikbare materialen af te danken. In het zwembad zit bijvoorbeeld veel beton. Dat kan nog heel lang mee. Het beton krijgt een tweede leven bijvoorbeeld onder wegen of om te verwerken tot ‘nieuw’ CO2-neutraal beton. Daarnaast hebben wij als gemeente een voorbeeldrol”, zegt wethouder Grondzaken Hans Krieger. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om geld vrij te maken voor de voorbereiding én voor het circulair slopen van zwembad De Slag.

Lees meer

foto van zwembad de slag

Een Hemburgterrein vol  duurzame creativiteit   

 
10 november 2021
Wist u dat we op het Hembrugterrein een broedplaats hebben voor creatieve bedrijven in de circulaire economie? In het grote monumentale pand op Affuitenhal 10 biedt Viking Factory onderdak aan diverse bedrijven. Deze bedrijven gebruiken zo min mogelijk nieuwe grondstoffen en hergebruiken grondstoffen en materialen bij het maken van producten.  

Lees meer

foto van Hembrug

Zaanstad vraagt om rijksbijdrage om woningen te verduurzamen


3 november 2021
Zaanstad heeft als doel om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat de Zaanse woningen de komende 18 jaar van het gas af gaan. De woningen moeten op een duurzame manier aan warmte en warm water komen. Om een goede start te maken, heeft Zaanstad een bijdrage van ruim € 4,5 miljoen gevraagd uit het Rijksprogramma Aardgas Vrije wijken voor Kogerveldbuurt-Oost. Deze steun is nodig om in samenwerking met de eigenaren ruim 500 woningen versneld te verduurzamen. 

Lees meer 

Foto van huizen in Zaanstad met zonnepanelen


Beleef duurzaam wonen tijdens de Duurzame Huizen Route


25 oktober 2021
Op zaterdag 30 oktober en 6 november stellen gastvrije huiseigenaren hun duurzame woning open voor bezoekers. Zij geven dan uitleg over bijvoorbeeld isoleren, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Tijdens het bezoek kunt u de installaties bekijken, het wooncomfort ervaren en vragen stellen over duurzaam wonen. U kunt zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/zaanstad.

Lees meer

foto van de duurzame huizen route

Voortbouwen op Zaanse traditie in houtbouw

‘Sneller en schoner bouwen met hout’


15 oktober 2021
Zaanstad bouwt de komende jaren meer huizen van hout. Hierdoor kan de gemeente sneller én schoner bouwen. De huidige nieuwbouw met materialen als staal en beton zorgt veel CO2-uitstoot. Daarnaast lopen we tegen stikstofbeperkingen aan wat zorgt voor vertraging in onze huizenbouw. Gezien de woningnood is dat een probleem.

Lees meer

Foto van houten woningen op de Westzanerdijk gebouwd door SomassHouten woningen op de Westzanerdijk gebouwd door Somass

 Deel uw ervaring met duurzaam wonen tijdens Duurzame Huizen Route 


12 oktober 2021
Zonnepanelen op het dak, een warmtepomp of het huis geïsoleerd? Doe dan mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route! Op zaterdag 30 oktober en 6 november openen honderden huiseigenaren hun deuren om uitleg te geven over de duurzame maatregelen in hun woning. Een mooie kans om andere huiseigenaren op weg te helpen met uw eigen tips en ervaringen!

Lees meer

foto van mensen aan tafel die een gesprek voeren

Waardeer het, repareer het

Ga naar een Repair Café!

8 oktober 2021
We zijn er trots op dat we in Zaanstad maar liefst vijf Repair Café’s hebben. U kunt er weer terecht om huishoudelijke spullen te laten repareren. Goed voor uw portemonnee en het milieu. Van een kapotte lamp of stofzuiger tot een aanlopend wieltje van uw rollator: de vrijwilligers staan voor uw klaar. Bij vier van de vijf cafés kunt u binnenkort terecht. Hieronder leest u waar en wanneer u binnen kunt lopen. De vijfde, het Repair Café bij de kinderboerderij in het Darwinpark, gaat begin 2022 weer van start. Bent u handig en vindt u het leuk om te helpen? Dan kunt u zich daar aanmelden als vrijwilliger.

Bekijk de Repair Café's in Zaanstad en de openingstijden

Zaanstad wil luchtkwaliteit versneld verbeteren


7 oktober 2021
Met 30 maatregelen wil gemeente Zaanstad de luchtkwaliteit verbeteren. Deze maatregelen staan in het Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030. In 2020 ondertekende gemeente Zaanstad het Schone Lucht Akkoord, met de ambitie om in 2030 50% gezondheidswinst te behalen door schonere lucht ten opzichte van 2016. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Schone lucht is heel belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners. Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging negen maanden korter. Als Zaanstad werken we samen met het Rijk, provincies en andere gemeenten samen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De luchtkwaliteit in Zaanstad is de afgelopen 10 jaar verbeterd. Met de maatregelen uit het Actieplan willen we daar nog een extra stap in zetten.’

Lees meer


luchtfoto van zaanstad

Opnieuw stappensubsidie voor duurzame maatregelen eigen woning


30 september 2021
Goed nieuws voor Zaanse woningeigenaren. Vanaf 7 oktober kunnen zij een opnieuw de ‘Stappensubsidie woningverduurzaming’ aanvragen. Deze regeling dekt allerlei duurzame maatregelen die een eigenaar kan nemen, op weg naar een energiezuinige en aardgasvrije woning. Denk aan een warmtescan, een groen dak of betere isolatie. Zaanstad heeft voor deze subsidie € 100.000 euro beschikbaar gesteld, tot 31 december 2021.

Lees meer

Foto waarop mannen een muur van een huis isoleren

Gemeente gaat samenwerking aan met Zaans bedrijf in technologie voor duurzamer textiel


10 september 2021
Het college wil het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles steunen door een lening te verstrekken en aandelen te kopen. Textiles2Textiles ontwikkelt technologie om van oud textiel grondstoffen te maken voor nieuw textiel. ‘Dit kan zorgen voor een doorbraak in de wereldwijde vervuilende textielindustrie’, zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt. 

Lees meer

textielafval scheiden

Exposities met een Zaans tintje


12 augustus
Graag delen we u als inspiratie (en vermaak) een aantal tentoonstellingen met een Zaans tintje. Ontwerpduo Eric Klarenbeek en Maartje Dros werken op De Oostzijde in Zaandam en presenteren bijzondere werken op een aantal plekken in Nederland. Klarenbeek & Dros doet ontwerpend onderzoek naar nieuwe materialen, productiemethoden, met makers en gebruikers. Uitgangspunt is dat de ontwerpen en ideeën duurzaam, uniek en authentiek zijn.

Lees meer

foto van het maken van natuursteenFoto: hommagehofleverancier.nl

Zaanstad wil materialen dependance OBS Octant hergebruiken


6 juli 2021
De gemeente gaat de tijdelijke dependance van basisschool Octant in Assendelft de komende maanden demonteren. Het gebouw is niet langer nodig, alle leerlingen passen na de zomervakantie weer in de verbouwde hoofdlocatie. Veel onderdelen van de dependance zijn nog van goede kwaliteit. De gemeente is eigenaar van het gebouw en wil zoveel mogelijk van het pand hergebruiken, zoals de kozijnen, het glas, de frames en het dak.

Lees meer

Foto van de dependance van basisschool Octant in Assendelft

Zaanstad behaalt CO2-bewust certificaat van CO2-Prestatieladder

Goede vorderingen verduurzaming gemeentelijk vastgoed, openbare verlichting en het wagenpark 

17 juni 2021
Gemeente Zaanstad heeft een CO2-bewust certificaat ontvangen voor het behalen van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. Zaanstad is de 18e gemeente in Nederland met dit certificaat. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: ‘We zijn als Zaanstad trots op het behalen van deze mijlpaal. Ik vind het belangrijk dat we als gemeente het goede voorbeeld geven. Denk aan het verduurzamen van onze gebouwen, de overstap naar elektrische auto’s en het gebruik van energiezuinige Led-lampen. We hebben goede stappen gezet maar we zijn er nog lang niet. Dit duurzaamheidsinstrument helpt ons bij de verdere verduurzaming.”

Lees meer

foto van wethouder Annette Baerveldt op het dak van het stadhuisAnnette Baerveldt op het dak van het Zaanse stadhuis waar 652 zonnepanelen jaarlijks 156.480 kWh aan elektriciteit opwekken.

Foto door Bart Homburg

Bijeenkomst windenergie woensdag 23 juni


15 juni 2021
Zaanstad organiseert op woensdagavond 23 juni een informatiebijeenkomst over windenergie in Zaanstad. Er ligt een grote vraag om onze energievoorziening te verduurzamen. Daarom zoekt Zaanstad naar locaties om grootschalig energie op te wekken. Aan de Zaanse kant van het Noordzeekanaal, tussen de bedrijventerreinen Zuiderhout en Nauerna, ziet Zaanstad kansen voor windmolens. Kansen betekent dat het nog in de verkenningsfase is. Op deze avond vertellen we u graag meer over de opdracht die Zaanstad van de Rijksoverheid heeft gekregen, hoe het traject naar het plaatsen van een windmolen verloopt, hoe en wanneer u kunt inspreken én hoe u mede-eigenaar kunt worden van één van de toekomstige molens. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur.

Lees meer

foto van een windmolen

Webinar Waste Free Rivers


28 mei 2021
Op 24 juni organiseren Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland, KIMO en CPMR North Sea Commission een internationaal webinar over plastic vervuiling van rivieren. De webinar vindt plaats tussen 14.30 – 17.00 uur en wordt uitgezonden vanuit De Watertoren in Assendelft. 

Tijdens de webinar gaan we in op de volledige levenscyclus van zwerfvuil op zee, van beheer tot preventieve maatregelen, en hoe we samen de puzzel kunnen oplossen. 80% van zwerfafval op zee is afkomstig van land en rivieren vormen hierbij als het ware ‘snelwegen’ richting zee. We hebben allemaal een stukje van de puzzel in handen om dit probleem op te lossen. Met een openingstoespraak van mevrouw Catherine Chabaud, lid van het Europees Parlement en bijdragen van organisaties waaronder: OSPAR, Clean Atlantic project, Friends of the Earth en de Great Bubble Barrier.

Bekijk hier het volledige programma en meld u aan.

plaatje Waste Free Rivers

Mooie kans voor eigenaren om huis te verduurzamen 

Voordelig zonnepanelen en isolatie met collectieve inkoopactie


11 mei 2021

Zaanstad organiseert weer een inkoopactie samen met ‘Winst Uit Je Woning’. Als woningeigenaar kunt u door mee te doen voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas en een hybride waterpompen aanschaffen. Het bouwjaar van de woning is bepalend voor het type maatregelen dat u per brief krijgt aangeboden. 

Lees meer


WeSpark en Parteon zoeken deelnemers voor proefproject 

Meld u aan en ontvang ook een energiemeter


10 mei 2021
WeSpark is samen met woningcorporatie Parteon op zoek naar 200 woningen die mee willen doen aan een proefproject. ‘Samen met de bewoners gaan we het energieverbruik inzichtelijk maken. Met deze kennis is het makkelijker om te bezuinigen’, vertelt Robert Hemmen, directeur van WeSpark.

Lees meer

plaatje van de EARN-E app

Zaans uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie:  meer ruimte voor groen en blauw


4 mei 2021
Zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Dat is de kern van klimaatadaptatie. Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Zaanstad heeft het eerste Zaanse Uitvoeringsplan klimaatadaptatie vastgesteld. 

Lees meer

foto van wethouder Wessel BreunesseWethouder Wessel Breunesse
Foto: Dirk Brand

Zaanstad haalt vanaf 7 mei uw grof snoeiafval op


3 mei 2021
Zaanstad haalt vanaf  7 mei uw grof snoeiafval bij uw huis op. Wilt u uw snoeiafval van takken en struiken laten ophalen? U kunt uw snoeiafval hier aanmelden via de knop ‘Ophalen grof afval’. Ook kunt u het snoeiafval telefonisch aanmelden via 14075. Elke vrijdag in de maanden mei, juni, augustus, september en oktober halen we het grof snoeiafval op (let op in juli niet; vanwege de zomervakantie). In de oneven in Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en West-Knollendam. In de even weken komen we in Zaandam en Westzaan.

Lees meer

foto van een man die een tuin snoeit

Besteed uw waardebon aan energiebesparende producten

U maakt nog steeds kans op een bon van 500 euro!

23 april 2021
Maar liefst 5.500 woningeigenaren hebben inmiddels de waardebon van 70 euro uitgegeven aan energiebesparende producten voor hun woning. Eén op de 500 deelnemers krijgt via een loting een extra waardebon van 500 euro voor grotere energiebesparende maatregelen. Zo ook Astrid en René Teeboom. Wethouder Songül Mutluer ging afgelopen week bij ze langs om de waardebon persoonlijk te geven. 

Lees meer

Foto van René en Astrid Teeboom en wethouder Songül MutluerV.l.n.r.: René en Astrid Teeboom en wethouder Songül Mutluer

Zaanstreek-Waterland wil alle (grote) daken vol met zonnepanelen


21 april 2021
Zaanstreek-Waterland wil grootschalig inzetten op zonnepanelen. Dit is nodig om de ambities uit het Nationaal Klimaatakkoord te halen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor het opwekken van windenergie. Dit staat in de Regionale Energiestrategie (RES) van Noord-Holland Zuid. Deze is op 21 april 2021 gepubliceerd. Het document is het resultaat van vele onderzoeken, gesprekken en bijeenkomsten. In de RES staat hoe de regio de ambitie van 2,7 TWh aan wind- en zonne-energie in 2030 wil realiseren. Én hoe we de warmtetransitie willen versnellen.

Lees meer


Tegelwipactie: tegels vervangen door groen

14 april 2021
Zaanstad doet mee aan het NK Tegelwippen. We strijden tegen 60 andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te wippen op weg naar een groenere gemeente. Iedereen kan meedoen! Inwoners, bedrijven, scholen, woningcorporaties en gemeente. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. U dus ook! Hoe? Maak een foto van uw gewipte tegels en stuur deze op via het formulier op nk-tegelwippen.nl. Vergeet niet het aantal gewipte tegels erbij te noemen. Deze worden dan bij het aantal van de gemeente Zaanstad opgeteld!

Lees meer

foto van een vrouw die in de tuin werkt

Subsidieregeling voor zonnepanelen en laadpalen voor bedrijvengebied Noorderveld-Molletjesveer


9 april 2021
Bedrijven uit het gebied Noorderveld – Molletjesveer kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen. In totaal is € 50.000,- aan subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “De bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer is heel actief op het gebied van duurzaamheid. Een inspirerend voorbeeld voor de stad.”

Lees meer

Foto van zonnepanelen op het dak van GermiecoZonnepanelen op het dak van Germieco

Zaanstad sluit zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen


8 april 2021
Tijdens de Innovatie Expo 2021 hebben 49 nieuwe, gemotiveerde partners de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen ondertekend, waaronder de gemeente Zaanstad. Het totaal komt zo op 87 partners. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “We staan voor een enorme uitdaging om onze duurzaamheidsdoelen te behalen en tegelijkertijd hebben we een grote woningbouwopgave. In de bouwsector valt nog een hoop CO2 te besparen. Deze City Deal gaat ons helpen om de omslag te maken naar andere manieren van bouwen. Denk aan het gebruik van duurzame grondstoffen zoals hennep en het het inzetten op hergebruik van bouwmaterialen. ”

Meer informatie over deze City Deal vind u in het persbericht van Agendastad


Wat is circulair en conceptueel bouwen?


Zaanstad start inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal


7 april 2021
Vanaf nu komen er alleen nog maar hergebruikte verkeersborden en verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen in Zaanstad. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Als gemeente zijn we druk bezig om onze eigen inkoop te verduurzamen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een circulaire stad. Bijna op iedere hoek van de straat vind je een verkeersbord. Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op.”

Lees meer

foto van verkeersborden

Informatieavond windmolens Amsterdam Noord


6 april 2021
De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor windmolens langs de Noorder IJ-Plas. Op donderdag 22 april houdt stadsdeel Noord een online gesprek hierover.  Wilt u dat bijwonen? In een gesprek tussen bewoners, bestuurder Saskia Groenewoud en experts (van onder meer de  GGD) geeft Amsterdam informatie over de ontwikkeling rondom windmolens in Noord. En over de gebieden (zoals in Noord bij de ring A10), gezondheid, natuur en over het proces van besluitvorming en verder. Meer informatie over het online gesprek vindt u hier op de website van de gemeente Amsterdam.

foto van windmolensWindmolens bij het Noordzeekanaal langs Nauerna

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied publiceert aangescherpte vergunning Olam


31 maart 2021
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft de definitieve vergunning van Olam gepubliceerd. Met de aangescherpte definitieve vergunning zorgt de OD NZKG ervoor dat de uitstoot van ammoniak van Olam fors omlaag gaat.

Wethouder Milieu Wessel Breunesse: ‘Met deze vergunning zetten we een goede stap op weg naar minder uitstoot, minder natuurschade en een schonere omgeving voor onze inwoners. Eerder gingen we in gesprek met Olam, om te bespreken of zij meer maatregelen konden nemen dat in de ontwerpvergunning was opgenomen. De uiteindelijke vergunning is strenger dan de ontwerpvergunning. Ik snap dat dit flinke gevolgen heeft voor Olam. Nu deze strengere maatregelen door de Omgevingsdienst in de vergunning worden opgelegd, gaan wij daar als gemeente in mee.’

Lees het bericht van de Omgevinsgdienst over de vergunning

Lees hier de raadsinformatiebrief over de vergunning voor Olam

foto van Olam

Energiecadeautje voor alle Zaanse huiseigenaren


31 maart 2021
Alle Zaanse huiseigenaren krijgen een waardebon van € 70 voor energiebesparende producten. Denk aan radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. En gaat u de waardebon gebruiken? Dan maakt u ook kans op een extra waardebon van € 500 voor grotere duurzame maatregelen in uw woning!

Lees meer

foto van radiatorfolie

Gemeente Zaanstad werkt aan verduurzamen eigen organisatie

26 maart 2021
Gemeente Zaanstad heeft als doel om uiterlijk  2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Als organisatie willen we het goede voorbeeld geven en zetten we stappen naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Gemeente Zaanstad laat zich daarom eind maart certificeren op niveau 3 van de CO2 prestatieladder. De CO2 prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Met behulp van de CO2 prestatieladder is de CO2 footprint van de organisatie inzichtelijk gemaakt. Hiervoor is het brandstof, gas en elektraverbruik van de organisatie in kaart gebracht. We verwachten op basis van de plannen voor de verduurzaming van onder andere het gemeentelijk vastgoed en het wagenpark de komende vijf jaar 40% minder CO2 uit te stoten. 

Bekijk hier de CO2 footprint van de Zaanse gemeentelijke organisatie

infographic CO2-uitstoot gemeente Zaanstad

Sneller naar zero emissie bestelauto’s voor schonere steden

Gezamenlijke oproep aan Europese Commissie voor Co2 afname


26 maart 2021
Gemeente Zaanstad heeft een brief ondertekend aan de Europese Commissie om te pleiten voor strengere normen voor bestelauto’s. Veel andere steden in Europa, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVON) en Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) ondertekenden de brief ook. Door de norm aan te scherpen kunnen producenten meer zero emissie bestelbusjes maken. Een belangrijke voorwaarde, is dat deze betaalbaar zijn.

Lees meer

foto van bestelbusjes

Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0

Wethouder Baerveldt: ‘Ondanks corona hard gewerkt aan verduurzaming van Zaanstad’


24 maart 2021
Dinsdagavond 23 maart lanceerde wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een overzicht van ruim 167 duurzame initiatieven en ontwikkelingen in de stad. Van inwoners, bedrijven en de gemeente. Baerveldt: ‘We zijn er trots op dat steeds meer initiatieven de stad klimaatneutraler en groener maken. Veel bewoners en ondernemers doen hun best doen om grondstoffen te hergebruiken en CO2-uitstoot te verlagen. Dat vind ik heel hoopvol, zeker gezien de coronacrisis.’

Lees meer

foto van lancering klimaatakkoord

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing


15 maart 2021
De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt een ketel efficiënter. Hiermee kunt u veel gas besparen en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar. Zet u ook uw ketel lager? Dan maakt u kans op duurzame prijzen!

Lees meer

foto van twee mensen bij een cv-ketel

Online bijeenkomt lancering van het Zaans Klimaatakkoord 2.0


17 februari 2021

Op dinsdag 23 maart lanceren we het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een groeidocument vól actuele beleidsontwikkelingen en duurzame Zaanse initiatieven die bijdragen aan een duurzaam Zaanstad. Alle input uit de stad via de online klimaattafels, gesprekken en uit de media is hier zo goed mogelijk in verwerkt.

Lees meer

Luchtfoto van de Zaanse Schans

Gemeente koopt lokaal opgewekte energie bij Zaanse energie-coöperatie


3 februari 2021
Zaanstad is de eerste gemeente in Nederland die grootschalig energie inkoopt bij een lokale energie-coöperatie. De Zaanse energie-coöperatie WeSpark is in 2018 van start gegaan met als doel in de Zaanstreek opgewekte energie te leveren aan Zaanse bedrijven en huishoudens. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Het college investeert in de doorontwikkeling van een lokale energie-coöperatie. Daarnaast gaat onze energierekening omlaag.”

Lees meer

foto van wethouder Annette BaerveldtWethouder Baerveldt: 'Zaanstad sluit zich aan bij lokale energie-cooperatie WeSpark'

Duurzame verf op gemeentelijk vastgoed


18 januari
Zaanstad werkt hard aan het verduurzamen van al haar gemeentelijk vastgoed. Denk aan zonnepanelen, ledverlichting, maar ook door middel het gebruik van duurzame verf op de gemeentelijke panden. De verf is ecologisch en wordt lokaal geproduceerd door RIGO Verffabriek. De producten worden verkocht via verfgroothandel Mooij Verf uit Zaanstad. De fabriek in IJmuiden werkt samen met regionale partijen voor het telen van vlas. Hieruit wordt de lijnolie gemaakt. Zo telen ze bijvoorbeeld vlas op braakliggende terreinen rondom Schiphol.

Lees meer

foto van gemeentelijke panden StadhuispleinEnkele panden op het Stadhuisplein waarop de duurzame verf is gebruikt.

Aanvraag Erfgoeddeal voor ontwikkeling Hemmes


14 januari 2021
We dienen een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit is namens de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Wethouder Wessel Breunesse: ‘De Hemmes is een historische plek in Zaanstad. Het zou mooi zijn als we op deze plek een molen en tiny houses kunnen bouwen. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar geld voor toegezegd. Met deze bijdrage komt het realiseren van het plan ‘Molenaarserf Hemmes’ weer dichterbij.’

Lees meer

impressie

Van het gas af? Meld u aan voor de webinar 18 januari


14 januari 2021
Iedereen weet inmiddels wel dat we van het gas af gaan, en dat we op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen. Maar hoe doen we dat in Zaanstad? Waar gaan we onze energie vandaan halen? Waar kunnen we windturbines plaatsen of grote oppervlaktes aan zonnepanelen om elektriciteit op te wekken? En welke alternatieven zijn er voor gas, en wanneer kunnen we daar op over gaan? Maandagavond 18 januari om 20.00 organiseren we opnieuw deze webinar over de energietransitie.

Meer informatie en aanmelden


foto van Nauerna

Toekennen energielabel vanaf 1 januari 2021 via energieadviseur


11 december 2020
Iedere woning heeft bij de verkoop een definitief energielabel nodig. Tot het einde van het jaar is deze online aan te vragen, maar vanaf 1 januari 2021 gaat dit veranderen. Vanaf volgend jaar beoordeelt een energieadviseur welk energielabel er bij uw woning past. Met dit label weet u hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen u nog kunt toepassen.

Lees meer


foto van een Zaans huis

Presentatie van webinar over de Zaanse energietransitie


23 november 2020
Maandagavond 16 november organiseerden we een webinar over de Zaanse energietransitie. Hier bespraken we de voortgang over de plannen om van het gas af te gaan. Met de Regionale Energie Strategie (of de RES) geeft Zaanstad aan in welke gebieden we kansen zien om grootschalig zon- en windenergie in onze regio op te wekken. Ook voor onze vraag naar gas moet een antwoord komen. Welke wijk, op welk moment, overgaat op welk systeem heet de Transitie Visie Warmte (TVW). Beide stukken liggen nu in concept klaar. Tijdens deze online bijeenkomst bespraken we waar in Zaanstad kansen liggen. En hoe ook u kunt meedenken in deze grote stap in de verduurzaming van Zaanstad.  De presentatie van de webinar kunt u hieronder terugzien.

Presentatie Webinar Energietransitie Zaanstad.pdf

Een foto van windmolens en indrustrie

‘Denim Deal’ voor een schonere textielketen

Een tweede leven voor afgedankte spijkerbroeken


29 oktober 2020
Zaanstad ondertekent vandaag samen met dertig andere partijen de Denim Deal. Waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam (MRA) en modemerken als Scotch & Soda en Kuyichi. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt om de denim textielketen te verduurzamen.

Lees meer

Foto van een stapel spijkerbroeken

Nieuwe normen nieuwbouw: BENG

Bijna energieneutraal 


13 oktober 2020
Alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw moeten vanaf 1 januari 2021 aan nieuwe duurzaamheidsnormen voldoen. Namelijk aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De gemeente Zaanstad scherpt de BENG norm voor woningbouw aan. De nieuwe normering BENG vervangt de EPC-regeling (Energie Prestatie Coëfficiënt) als meetinstrument.

Lees meer

foto van nieuwbouw bouwen

8000 zonnepanelen voor gemeente Zaanstad

12 augustus 202
De gemeente Zaanstad start met een flexibele aanbesteding voor de levering en installatie van 8000 zonnepanelen. Het precieze aantal en de locaties zijn nog niet bekend. Naar verwachting worden de zonnepanelen in 2021 en in 2022 geplaatst.

Lees meer

Foto van twee mannen die zonnepanelen op een dak plaatsen

 

Duurzame energie van en voor Zaankanters bij WeSpark


12 juni 2020
WeSpark is een lokale energiecoöperatie die energie lokaal én 100% duurzaam opwekt. Zaankanters kunnen zich aansluiten en energie afnemen, maar óók opwekken. De winst die WeSpark maakt, gaat naar lokale energieprojecten. Afnemers en opwekkers bij WeSpark hebben inspraak over wat er met de winst wordt gedaan. 

Lees meer

logo WeSpark

Concept Regionale Energie Strategie (RES)

Zaanstad zet vol in op de opwek van zonne-energie


7 mei 2020
Als Zaanstad streven we er naar om uiterlijk 2040 klimaatneutraal te zijn en toe te werken naar een circulaire stad met een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Daarvoor is samenwerking binnen de regio erg belangrijk. Zaanstad werkt daarom samen met 28 gemeenten, de provincie Noord-Holland, de drie waterschappen en de netbeheerders in de energieregio Noord-Holland-Zuid (NHZ).

Lees meer

logo Noord-Hollandse Energieregio

De concept-RES voor energieregio Noord-Holland Zuid is klaar


22 april 2020
De concept-RES NHZ (Regionale Energiestrategie is een document waarin wordt aangegeven waar en hoe in de energieregio grootschalige duurzame elektriciteit (zon en wind) opgewekt kan worden, hoe de warmtetransitie (duurzame alternatieven voor aardgas) mogelijk gemaakt kan worden, evenals de opslag en infrastructuur voor energie en warmte. Keuzes die regionaal en met elkaar gemaakt worden. Vanuit regionale samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid om in 2050 volledig duurzame energie te gebruiken.

Lees meer

logo Noord-Hollandse Energieregio

Duurzame klusjes in huis

 
14 april 2020
De komende weken blijven mensen zoveel mogelijk thuis vanwege de coronamaatregelen. Misschien heeft u daarom meer tijd over. Voor bijvoorbeeld het opknappen én verduurzamen van uw huis. Daarom vijf kleine maatregelen die u eenvoudig in uw huis kunt nemen om energie te besparen.  Zo knapt u uw huis op en draagt u tegelijkertijd een steentje bij aan het milieu.

Lees meer

Foto van radiatorfolie

Zaanstad krijgt 18 bushokjes met groen dak


12 maart 2020
18 bushokjes in Zaanstad krijgen een groen dak. Het gaat om bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg. Met deze proef wil Zaanstad ervaring opdoen met het onderhoud van deze daken. Later kijkt de gemeente of meer bushokjes in Zaanstad een groen dak kunnen krijgen.

Lees meer

Voorbeeld van bushokje met groen dak in Utrecht

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl