Meest duurzame kleding al in uw kast

Wist u dat uw meest duurzame kledingstuk al in uw kast ligt of hangt? Uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gebleken dat we in Nederland gemiddeld 50 (bijna) ongedragen items hebben. Dit zette ook de gemeente Zaanstad aan het denken, toen er nieuwe bedrijfskleding nodig was. Wat hebben we al en kunnen we hiermee?
Autodelen in Zaanstad uitgebreid door populariteit

Wist u dat auto’s 95% van de tijd geparkeerd staan? Deelauto’s worden steeds populairder, ook in Zaanstad. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, breidt MyWheels haar aanbod in Zaanstad uit met tien auto’s. De gemeente is overtuigd van de voordelen: minder auto’s, betere luchtkwaliteit en minder parkeerdruk. Deze nieuwe elektrische auto’s zijn nu ook in buurten te vinden waar ze eerder niet beschikbaar waren. Zoals in Koog aan de Zaan en bij het station van Krommenie-Assendelft.
Startbijeenkomsten zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied

In mei organiseert gemeente Zaanstad 6 startbijeenkomsten op drie verschillende locaties over het zoekgebied windenergie Noordzeekanaalgebied. Het doel van deze bijeenkomsten is om u als omwonende te informeren over het proces. En om te horen wat u belangrijk vindt bij ons onderzoek naar de haalbaarheid en voorwaarden voor het plaatsen van windmolens.
Hoe gaat het met de Zaanse houtbouw?

In 2021 heeft Zaanstad de ‘Green Deal Houtbouw’ ondertekend. Daarin staat dat vanaf 2025 ten minste 20% van de nieuwbouwwoningen met hout wordt gebouwd. Hiervoor werken we samen met ontwikkelaars, wooncorporaties en kennisinstellingen die ook actief zijn in Zaanstad. Zo vragen we bij elk woningplan of de ontwikkelaars in hout willen bouwen en verzamelen we binnen de gemeente meer kennis over houtbouw. Daarnaast maken we inzichtelijk hoeveel CO2-uitstoot we besparen met houtbouw.
Woningcorporaties kunnen bomensubsidie aanvragen vanaf 1 mei 2023

Vanaf 1 mei is er een bomensubsidie beschikbaar voor woningcorporaties. De subsidie kan aangevraagd worden via de subsidiepagina van de gemeente
(NB: vóór 1 mei staat de informatie nog niet op deze site)
Bijeenkomsten over Zaans zoekgebied windenergie in mei

Eerder dit jaar heeft de gemeenteraad een startnotitie vastgesteld over het zoekgebied windenergie. Daarom gaan we nu onderzoeken of het haalbaar is om windturbines langs het Noordzeekanaal te plaatsen. En zo ja: op welke manier en onder welke voorwaarden. We starten dit proces met bijeenkomsten in mei. Bewoners en bedrijven uit de omgeving van het zoekgebied ontvangen hiervoor een uitnodiging. Het staat op dit moment nog niet vast of er windturbines komen. Omdat we klimaatdoelen hebben, willen we wel naar de mogelijkheden kijken.
Op bezoek bij tweedehands winkel Luttel & Zuks in Zaandam

Wethouder René Tuijn kroop afgelopen zaterdag achter de naaimachine in de nieuwe winkel Luttel & Zuks op Westzijde 13A. In deze winkel vind u betaalbare, mooie, kwalitatieve tweedehands kinderkleding en zwangerschapskleding. Ook kunt er speelgoed, boeken en een kop koffie of thee scoren. Heeft u zelf spullen die u niet meer gebruikt? Breng ze naar Luttel & Zuks en als de spullen zijn verkocht krijgt u 40% van de verkoopprijs.
Gemeente Zaanstad verlaagt CO2-uitstoot met 26% in 2022

In 2022 heeft gemeente Zaanstad de eigen CO2-uitstoot met 26% verminderd ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit de laatste berekeningen van de CO2-prestatieladder. Wethouder René Tuijn (o.a. duurzaamheid): ‘Zaanstad wil klimaatneutraal worden. Als organisatie moeten we het goede voorbeeld geven. De komende jaren gaan we door met het verduurzamen van de gebouwen, het wagenpark en de openbare verlichting. Net zo lang totdat onze eigen bedrijfsvoering helemaal klimaatneutraal is.’
Nieuwe machine helpt recycling textielmaterialen op grotere schaal

Het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles (T2T) heeft een nieuwe machine die oude kleding op kleur en soort, geautomatiseerd scheidt van knopen, ritsen en labels. Hiermee speelt T2T in op de nieuwe wet die producenten en importeurs vanaf 2025 verplicht om minstens 25 procent vezel-tot-vezel gerecycled materiaal in nieuwe kleding te verwerken. Deze enige zogeheten Trimclean machine in de wereld staat in Wormerveer.
De gemeenteraad stemt in met startnotitie voor onderzoek windenergie langs Noordzeekanaal

De gemeenteraad heeft afgelopen 2 februari ingestemd met de startnotitie over het uitwerken van het Zaanse zoekgebied voor windenergie. Dit betekent dat we mogen beginnen met het uitwerken van het zoekgebied langs het Noordzeekanaal. Als gemeente willen we samen met de omgeving gaan onderzoeken of het haalbaar is om windturbines te realiseren. En onder welke voorwaarden we ruimte kunnen bieden aan windenergie.
Tentoonstelling Circular Challenge – nu ook door Zaanse leerlingen

Ruim 150 leerlingen van het St. Michael College, Zaanlands Lyceum en het Hout- en Meubileringscollege (uit Amsterdam) deden de afgelopen maanden mee met de vierde editie van de Circular Challenge. Zij gingen hiermee de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor reststromen van Zaanse bedrijven. Door van afval nieuwe spullen te maken en zo geen nieuwe grondstoffen en materialen te gebruiken, creëer je een circulaire economie! De leerlingen maakten ruim 100 objecten. Een groot deel kunt u tot en met 12 februari bekijken bij Artzaanstad op het Hembrugterrein!
Voortgang CO2-uitstoot bedrijfsvoering gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad wil uiterlijk in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Hiervoor werken we samen met partners in onder andere de Regionale Energie Strategie. Daarnaast organiseren we regelmatig informatie- en inspiratiebijeenkomsten. Als organisatie willen we het goede voorbeeld geven en zetten we stappen naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering.
Even voorstellen: Klimaatburgemeester Tamara Meerhoff

‘Is dit niet iets voor jou?’ Meerdere vrienden en kennissen stuurden de oproep door naar Tamara Meerhoff. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zocht Klimaatburgemeesters voor zo veel mogelijk gemeenten. Klimaatsupporters die zich actief inzetten voor een betere wereld en bereid zijn om hun verhalen te delen en daarmee anderen te inspireren. ‘Ik zet me al langer in voor klimaatrechtvaardigheid. Als Klimaatburgemeester heb ik een podium waarop ik dat kan laten zien en andere mensen kan enthousiasmeren. Dus ik meldde me aan!’
Circulair bouwen: De stenen van Hembrug

Op 12 November is de installatie ‘Hembrugstenen’ bij Bind op het Hembrugterrein geopend. Het is een permanente drooginstallatie van 320 op de wind gedroogde aardestenen, gedolven en geperst op het Hembrugterrein. De makers noemen het; ‘een monument voor onze waardevolle grond’.
Bekijk nu het nieuwe Zaans Klimaatakkoord 2022

De nieuwe versie is er! In het Zaans Klimaatakkoord 2022 leest u over de stand van zaken en ontwikkelingen van onze duurzaamheidsopgave. Er zijn in 2021-2022 weer concrete stappen gezet die bijdragen aan een klimaatneutraal, circulair Zaanstad met een gezonde omgeving. Het geeft een overzicht van de stand van zaken. Initiatieven van onder andere inwoners en organisaties en de (beleids)ontwikkelingen worden in dit document samengebracht om iedereen een overzicht te geven wat er al is en hoe u kunt bijdragen. We zijn nog niet op koers om de doelstellingen te behalen, maar er gebeurt al veel. Wat is er nog nodig?
Even voorstellen: Klimaatburgemeester Thomas de Nus

De Zaandamse architect Thomas de Nus heeft dit jaar samen met vijf anderen de stichting Architects for Future opgericht. Als architect is Thomas gespecialiseerd in circulair en ecologisch bouwen. Met Architect For Future wil hij hierover door het hele land lezingen geven en discussies starten. Ook als Klimaatburgemeester wil hij dit onderwerp en de stichting een podium geven.
Inspiratiesessie verduurzamen zorgvastgoed 6 oktober 2022

Zaanstad organiseerde een inspiratiesessie over het verduurzamen van zorgvastgoed afgelopen 6 oktober. Samen met zorgaanbieders bespraken we hoe het zorgvastgoed verduurzaamd kan worden. Waar lopen ze tegenaan en wat zijn de oplossingen? Aanleiding van deze inspiratiesessie is de Green Deal Zorg. De gemeente Zaanstad ondertekende deze in april 2019 met een aantal maatschappelijke organisaties. Hiermee wil Zaanstad zorgpartijen op allerlei manieren faciliteren en inspireren om te verduurzamen. Mede door middel van kennisdeling en het aanreiken van handvatten om gezamenlijk stappen te nemen in verduurzaming van de zorg. Al vier keer eerder zijn er door Zaanstad inspiratiesessies voor zorgaanbieders georganiseerd.