Tentoonstelling Circular Challenge – nu ook door Zaanse leerlingen

Ruim 150 leerlingen van het St. Michael College, Zaanlands Lyceum en het Hout- en Meubileringscollege (uit Amsterdam) deden de afgelopen maanden mee met de vierde editie van de Circular Challenge. Zij gingen hiermee de uitdaging aan om nieuwe toepassingen te bedenken voor reststromen van Zaanse bedrijven. Door van afval nieuwe spullen te maken en zo geen nieuwe grondstoffen en materialen te gebruiken, creëer je een circulaire economie! De leerlingen maakten ruim 100 objecten. Een groot deel kunt u tot en met 12 februari bekijken bij Artzaanstad op het Hembrugterrein!
Voortgang CO2-uitstoot bedrijfsvoering gemeente Zaanstad

De gemeente Zaanstad wil uiterlijk in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Hiervoor werken we samen met partners in onder andere de Regionale Energie Strategie. Daarnaast organiseren we regelmatig informatie- en inspiratiebijeenkomsten. Als organisatie willen we het goede voorbeeld geven en zetten we stappen naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering.
Even voorstellen: Klimaatburgemeester Tamara Meerhoff

‘Is dit niet iets voor jou?’ Meerdere vrienden en kennissen stuurden de oproep door naar Tamara Meerhoff. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zocht Klimaatburgemeesters voor zo veel mogelijk gemeenten. Klimaatsupporters die zich actief inzetten voor een betere wereld en bereid zijn om hun verhalen te delen en daarmee anderen te inspireren. ‘Ik zet me al langer in voor klimaatrechtvaardigheid. Als Klimaatburgemeester heb ik een podium waarop ik dat kan laten zien en andere mensen kan enthousiasmeren. Dus ik meldde me aan!’
Circulair bouwen: De stenen van Hembrug

Op 12 November is de installatie ‘Hembrugstenen’ bij Bind op het Hembrugterrein geopend. Het is een permanente drooginstallatie van 320 op de wind gedroogde aardestenen, gedolven en geperst op het Hembrugterrein. De makers noemen het; ‘een monument voor onze waardevolle grond’.
Bekijk nu het nieuwe Zaans Klimaatakkoord 2022

De nieuwe versie is er! In het Zaans Klimaatakkoord 2022 leest u over de stand van zaken en ontwikkelingen van onze duurzaamheidsopgave. Er zijn in 2021-2022 weer concrete stappen gezet die bijdragen aan een klimaatneutraal, circulair Zaanstad met een gezonde omgeving. Het geeft een overzicht van de stand van zaken. Initiatieven van onder andere inwoners en organisaties en de (beleids)ontwikkelingen worden in dit document samengebracht om iedereen een overzicht te geven wat er al is en hoe u kunt bijdragen. We zijn nog niet op koers om de doelstellingen te behalen, maar er gebeurt al veel. Wat is er nog nodig?
Even voorstellen: Klimaatburgemeester Thomas de Nus

De Zaandamse architect Thomas de Nus heeft dit jaar samen met vijf anderen de stichting Architects for Future opgericht. Als architect is Thomas gespecialiseerd in circulair en ecologisch bouwen. Met Architect For Future wil hij hierover door het hele land lezingen geven en discussies starten. Ook als Klimaatburgemeester wil hij dit onderwerp en de stichting een podium geven.
Inspiratiesessie verduurzamen zorgvastgoed 6 oktober 2022

Zaanstad organiseerde een inspiratiesessie over het verduurzamen van zorgvastgoed afgelopen 6 oktober. Samen met zorgaanbieders bespraken we hoe het zorgvastgoed verduurzaamd kan worden. Waar lopen ze tegenaan en wat zijn de oplossingen? Aanleiding van deze inspiratiesessie is de Green Deal Zorg. De gemeente Zaanstad ondertekende deze in april 2019 met een aantal maatschappelijke organisaties. Hiermee wil Zaanstad zorgpartijen op allerlei manieren faciliteren en inspireren om te verduurzamen. Mede door middel van kennisdeling en het aanreiken van handvatten om gezamenlijk stappen te nemen in verduurzaming van de zorg. Al vier keer eerder zijn er door Zaanstad inspiratiesessies voor zorgaanbieders georganiseerd.