Nieuws

Tegel eruit, bloemen erin

Lever tegels in en krijg gratis bloemzaadzakjes!

1 juli 2022
Uw tuin vergroenen? Haal bijvoorbeeld tegels uit uw tuin en vervang deze voor groen. Extra leuk: deze juli krijgt u gratis een zakje bloemzaadjes als u uw tegels inlevert! Haal tegels uit uw tuin en lever die in bij het afvalbrengstation Molletjesveer (Westknollendam 121a), afvalbrengstation Zaandam (Symon Spiersweg 7) of bij de Stadsboerderij in Zaandam (De Weer 3). In ruil voor uw ingeleverde tegels krijgt u de hele maand juli een zakje bloemzaadjes cadeau. Deze kunt u dan zaaien op de plek waar u uw tegels heeft weggehaald!

Lees meer

foto van de bloemzaadzakjes

Week zonder afval: 6 tips!


27 mei 2022
Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 is het de Week zonder afval. Met deze zes tips kunt u de uitdaging aangaan om zo min mogelijk afval weg te gooien.

Lees meer

foto van het repair café

Het Repair Café

Win hulp van een professionele hovenier 


28 april 2022
Wilt u uw tuin of balkon vergroenen? En kunt u wel wat hulp gebruiken bij het maken van een coolspot of een vijver? Doe dan uiterlijk 15 mei mee met de ‘Win je watZr’ prijsvraag en maak kans op hulp van hovenier Bram Engberts, bekend van SBS6 tv-programma ‘Green Make Over’.

Lees meer

foto van een groene tuin

Autorijden? Kies voor een deelauto!

 
12 april 2022

Heeft u wel eens gedacht aan een deelauto? In Zaanstad rijden er steeds meer. Autodelen gebeurt in het hele land steeds vaker. In het najaar van 2021 telde Nederland al ruim 87.000 deelauto's. Ruim 970.000 mensen maakten er gebruik van.

Lees meer

foto van een dienstauto van gemeente Zaanstad

Waardebon voor energiebesparende producten in trek bij Zaanse huurders

11 april 2022
In zes weken tijd hebben al 7.500 huurders met een waardebon van de gemeente energiebesparende producten in huis gehaald! Met deze producten besparen zij in totaal circa € 600.000 aan energiekosten. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt is blij dat veel mensen gebruik maken van deze actie. ‘Veel Zaankanters worden hard geraakt door de stijgende energiekosten. De waardebon helpt om het energieverbruik te verminderen en daarmee te besparen op de kosten. Daarnaast is het beter voor het milieu. Huurders hebben al 1,3 miljoen kilo CO2 bespaard door hun energieverbruik te verlagen.’

Lees meer

foto van radiatorfolie

Nieuw overzicht CO2-uitstoot gemeente Zaanstad in 2020 en eerste helft 2021


28 maart 2022
In 2020 heeft gemeente Zaanstad de CO2-uitstoot van haar organisatie met 17% verminderd. Dit blijkt uit de nieuwe CO2-footprint van gemeente Zaanstad. Zaanstad wil uiterlijk in 2040 een klimaatneutrale stad zijn. Hiervoor werken we samen met partners in o.s. de Regionale Energie Strategie en organiseren we regelmatig informatie- en inspiratiebijeenkomsten.

Lees meer

Infographic met de cijfers over de uitstoot van gemeente Zaanstad in beeld

Het NK Tegelwippen 2022 is van start


24 maart 2022

Het NK Tegelwippen 2022 is van start gegaan! Van 21 maart t/m 31 oktober 2022 doet Zaanstad weer mee aan het NK Tegelwippen. Zaanstad strijdt tegen ruim 100 andere gemeenten in Nederland om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Doet u ook weer mee?

Lees meer

Foto van tegels uit de tuin

Verslag bijeenkomst duurzame zorg 3 maart


16 maart 2022
Op 3 maart was er weer een fysieke bijeenkomst over duurzame zorg in de Stoomhal in Wormer. Verschillende zorgaanbieders uit onze regio waren te gast waren.  We bespraken duurzame mobiliteit en het circulair inkopen van facilitaire zaken door zorginstellingen.

Lees meer

foto van de bijeenkomst

Zaanstad heeft in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in verduurzaming gemeentelijk vastgoed


10 maart 2022
Zaanstad heeft meer dan de helft van de gemeentelijke gebouwen zo veel mogelijk verduurzaamd. Deze gebouwen hebben daarvoor energielabel A voor overheidsgebouwen gekregen. In totaal heeft gemeente in 2021 € 2 miljoen geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van haar eigen vastgoed.

Lees meer

foto van zonnepanelen op het dak van de gymzaal aan de Saenredamstraat 34 in Zaandam

Klimaatbestendige nieuwbouw in MRA en Noord-Holland

 
2 maart 2022
Wethouder Wessel Breunesse ondertekende vandaag de ‘Intentieovereenkomst Klimaatbestendige Nieuwbouw in Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Noord-Holland’ namens Zaanstad. Dit betekent dat we voortaan bij nieuwbouw afspraken maken over hoe we deze plannen klimaatbestendig maken. Hiermee verkleinen we het risico op schade door de gevolgen van klimaatverandering. En we vergroten de leefbaarheid van een gebied.

Lees meer

foto van wethouder Wessel Breunesse

Inkoopactie voor woningisolatie en zonnepanelen verlengd


21 februari 2022
De collectieve inkoopactie van  Winst uit je woning voor energiebesparende maatregelen is verlengd tot en met 31 maart 2022. Met deze actie kunt u als woningeigenaar voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas, uw radiatoren waterzijdig inregelen en een hybride waterpomp aanschaffen.

Lees meer

huis met zonnepanelen

ArtZaanstad exposeert nieuwe producten van bestaand materiaal


11 februari 2022
Van reststromen van Zaanse bedrijven nieuwe producten maken? Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) gingen die uitdaging aan. Zij deden mee aan de Circular Furniture Challenge van de Green Business Club Zaanstad. En u kunt deze circulaire designs nu bekijken! Tot en met 26 februari is de expositie te zien bij Artzaanstad op het Hembrugterrein. Laat u verrassen en doe inspiratie op!

Lees meer

foto van de expositie

Overeenkomst gemeente en Zaanstad Maakstad: Samen werken aan verduurzaming, arbeidsmarkt en mobiliteit


8 februari 2022

De gemeente en de industrie gaan samen werken aan duurzaamheid, mobiliteit en aan de Zaanse arbeidsmarkt. Burgemeester Jan Hamming en Exter-directeur Ad van Vugt namens Zaanstad Maakstad hebben hierover een overeenkomst gesloten. Het doel van de samenwerking is om de CO2-uitstoot met de helft te verminderen in 2030. Uiterlijk in 2050 is het de bedoeling dat de industrie klimaatneutraal is.

Lees meer

Foto van de ondertekeningVan links naar rechts: Hans Krieger, Jan Hamming, Ad van Vugt, Eric Nederhand en Daan Reitsma.

Geen bouwplaats, maar een oogstplaats!


7 februari 2022
Even een kijkje op een bouwplaats, of beter gezegd, een oogstplaats! Wethouder Annette Baerveldt bezocht eind januari de voormalige dependance van basisschool Octant in Assendelft. Dit gebouw was niet meer nodig en de afgelopen maanden is er hard gewerkt om zoveel mogelijk bruikbare materialen te demonteren. De oogst ligt nu opgeslagen en wordt straks gebruikt voor het nieuwe pand van het Zaans Natuur en Milieu Centrum in Zaandam. Een mooi voorbeeld van circulair bouwen!

Lees hier meer over het nieuwe gebouw voor het ZNMC

Zaanstad tekent het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2025

31 januari 2022
De provincie, Zaanstad, andere gemeenten en twee omgevingsdiensten in Noord-Holland hebben een energiebesparingsakkoord gesloten. Het doel van dit akkoord is om energiebesparing bij bedrijven in Noord-Holland verder te stimuleren. Zaanstad trekt € 331.820 voor ondersteuning aan Zaanse bedrijven. De provincie verdubbelt dit bedrag in de vorm van co-financiering.

Lees meer

Kleding kapot? Ga naar de kledingmaker!

 
19 januari 2022
Is uw broek, shirt, jurk of schoen kapot? Dat kan een kleding- of schoenmaker snel voor u oplossen! Zo hoeft u niet gelijk iets nieuws te kopen. Uw spullen laten repareren is beter voor uw portemonnee èn voor het milieu! Ook steunt u hiermee onze lokale ondernemers!

Lees meer

foto van kledingmakers Zaanse kledingmakers staan (of zitten) voor u klaar.

Online sessies voor een duurzamer Zaanstad


18 januari 2022
Vorig jaar maart presenteerden we het Zaans Klimaatakkoord 2.0 groots samen met Marjan Minnesma van Urgenda. Dit jaar komt het Zaans Klimaatakkoord 3.0 wat later en willen we in de tussentijd inwoners meenemen in wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Daarom organiseren we bijpraat- en inspiratiesessies op woensdagavond 2 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur en op woensdagmiddag 9 februari van 15.00 uur tot 17.00 uur.  

Lees meer

foto van groene gevel met zonnepanelen

Waardebonnen voor Zaanse huurders om energie te besparen in woning


18 januari 2022
Het Rijk geeft subsidie om waardebonnen uit te keren aan Zaanse huurders. Alle Zaanse huurders krijgen een brief met een waardebon van € 80 euro voor energiebesparende producten. Huurders kunnen hiermee gratis producten aanschaffen, zoals radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. Ook is het mogelijk om een energiecoach aan te vragen voor persoonlijk advies over energiebesparing aan huis. Eerder was deze regeling van het Rijk al beschikbaar voor woningeigenaren, nu dus ook voor huurders.

Lees meer

Duurzamer leven en anderen enthousiast maken?

Leer het in zes workshops


6 januari 2022
Wilt u verduurzamen en klimaatvriendelijker leven, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Meldt u zich dan aan voor een serie nieuwe workshops. De workshops zijn op woensdagavond op 2 februari, 16 februari, 2 maart, 16 maart, 30 maart en 6 april. De workshops starten om 19.30 uur en zijn om 21.30 uur afgelopen.

Lees meerFoto van drie mensen in gesprek

Textiel terug tot textiel door nieuw Zaans bedrijf Textiles2Textiles


22 december 2021
Gemeente Zaanstad is nu officieel aandeelhouder van Textiles2Textiles (T2T) in Wormerveer. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt en directeur T2T Peter Rijken tekenden dinsdag 21 december de overeenkomst. Ook verstrekt de gemeente een lening aan het bedrijf, om de ontwikkelingen om textiel te hergebruiken te steunen.

Lees meer

foto Textiles 2 TextilesVan v.l.n.r.: directeur Hans Bon, journalist NHD, Zaanstad, directeur Peter Rijken en wethouder Annette Baerveldt

Circulair ondernemen met Hetty van eersteklas tweedehands kledingwinkel HET


21 december 2021
Gemiddeld kopen we in Nederland per persoon 50 nieuwe kledingstukken per jaar. Tweedehands kleding kopen kan daarom een flinke milieuwinst opleveren. Je kunt kleding een tweede leven geven door het te hergebruiken. Door tweedehands kleding te kopen, hoeft er geen nieuwe kleding gemaakt te worden. Als je kiest voor tweedehands kleding in plaats van nieuw, bespaar je grondstoffen, energie en zorg je voor minder afval.

Lees meer

foto van Hetty

Ruud Meijns van M&O Techniek over de energietransitie

 
21 december 2021
Ruud Meijns is vestigingsleider bij installatiebedrijf M&O Techniek in Wormer, dat onderdeel is van de Van Losser Installatiegroep. Ruud neemt deel aan de werkgroep Energie Transitie van de Green Business Club Zaanstad. Hij verduurzaamde het pand van M&O Techniek jaren geleden al. Sinds 2010 heeft het pand energielabel A. Hoe kunnen andere bedrijven ook verduurzamen? Daar kon Ruud ons wel wat over vertellen.

Lees meer

foto van Ruud Meijns

Klussen? Kijk eens  op bouwmarktplaats 


9 december 2021
Er komen steeds meer online marktplaatsen bij, ook speciale voor de (ver)bouw, voor bedrijven én particulieren. U kunt er niet alleen terecht voor herbruikbaar materiaal, ook bieden bedrijven er restpartijen aan. Doe er uw voordeel mee, want het is een stuk goedkoper en bovendien bent u lekker duurzaam bezig.

Lees meer

man die aan het klussen is

Gratis bandenservice voor schoner en veiliger rijden 


6 december 2021
Band op Spanning komt op vrijdag 10 december naar Zaandam en Krommenie. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunt u gratis de bandenspanning van uw auto laten controleren en uw banden laten oppompen. Een te lage spanning maakt autorijden niet alleen duurder, het is ook gevaarlijk. De wegligging is slechter, de remweg langer en de kans op een klapband groter.

Lees meer

foto van man die banden oppompt

 Swip Swap: app voor ruilen sintcadeautjes


23 november 2021
Maar liefst tweederde van al het speelgoed verdwijnt bijna ongebruikt in de kast, terwijl wel weer nieuw speelgoed wordt gekocht. Of je nou een grote of een kleine knip hebt: zonde! Speciaal voor Sinterklaas komt de app Swip Swap met de Recycle Sint. Hiermee kunt u speelgoed waarop uw kind uitgekeken is, ruilen voor ander speelgoed. Duurzaam en voordelig!

Lees meer

foto van wethouder Annette BaerveldtWethouder Annette Baerveldt in de kringloopwinkel

Zwembad De Slag circulair slopen


18 november 2021
Zaanstad wil zoveel mogelijk bouwmateriaal van zwembad De Slag hergebruiken. ‘In plaats van slopen gaan we zoveel mogelijk hergebruiken. Het is hartstikke zonde om bruikbare materialen af te danken. In het zwembad zit bijvoorbeeld veel beton. Dat kan nog heel lang mee. Het beton krijgt een tweede leven bijvoorbeeld onder wegen of om te verwerken tot ‘nieuw’ CO2-neutraal beton. Daarnaast hebben wij als gemeente een voorbeeldrol”, zegt wethouder Grondzaken Hans Krieger. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om geld vrij te maken voor de voorbereiding én voor het circulair slopen van zwembad De Slag.

Lees meer

foto van zwembad de slag

Een Hemburgterrein vol  duurzame creativiteit   

 
10 november 2021
Wist u dat we op het Hembrugterrein een broedplaats hebben voor creatieve bedrijven in de circulaire economie? In het grote monumentale pand op Affuitenhal 10 biedt Viking Factory onderdak aan diverse bedrijven. Deze bedrijven gebruiken zo min mogelijk nieuwe grondstoffen en hergebruiken grondstoffen en materialen bij het maken van producten.  

Lees meer

foto van Hembrug

Zaanstad vraagt om rijksbijdrage om woningen te verduurzamen


3 november 2021
Zaanstad heeft als doel om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat de Zaanse woningen de komende 18 jaar van het gas af gaan. De woningen moeten op een duurzame manier aan warmte en warm water komen. Om een goede start te maken, heeft Zaanstad een bijdrage van ruim € 4,5 miljoen gevraagd uit het Rijksprogramma Aardgas Vrije wijken voor Kogerveldbuurt-Oost. Deze steun is nodig om in samenwerking met de eigenaren ruim 500 woningen versneld te verduurzamen. 

Lees meer 

Foto van huizen in Zaanstad met zonnepanelen


Beleef duurzaam wonen tijdens de Duurzame Huizen Route


25 oktober 2021
Op zaterdag 30 oktober en 6 november stellen gastvrije huiseigenaren hun duurzame woning open voor bezoekers. Zij geven dan uitleg over bijvoorbeeld isoleren, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Tijdens het bezoek kunt u de installaties bekijken, het wooncomfort ervaren en vragen stellen over duurzaam wonen. U kunt zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/zaanstad.

Lees meer

foto van de duurzame huizen route

Voortbouwen op Zaanse traditie in houtbouw

‘Sneller en schoner bouwen met hout’


15 oktober 2021
Zaanstad bouwt de komende jaren meer huizen van hout. Hierdoor kan de gemeente sneller én schoner bouwen. De huidige nieuwbouw met materialen als staal en beton zorgt veel CO2-uitstoot. Daarnaast lopen we tegen stikstofbeperkingen aan wat zorgt voor vertraging in onze huizenbouw. Gezien de woningnood is dat een probleem.

Lees meer

Foto van houten woningen op de Westzanerdijk gebouwd door SomassHouten woningen op de Westzanerdijk gebouwd door Somass

 Deel uw ervaring met duurzaam wonen tijdens Duurzame Huizen Route 


12 oktober 2021
Zonnepanelen op het dak, een warmtepomp of het huis geïsoleerd? Doe dan mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route! Op zaterdag 30 oktober en 6 november openen honderden huiseigenaren hun deuren om uitleg te geven over de duurzame maatregelen in hun woning. Een mooie kans om andere huiseigenaren op weg te helpen met uw eigen tips en ervaringen!

Lees meer

foto van mensen aan tafel die een gesprek voeren

Waardeer het, repareer het

Ga naar een Repair Café!

8 oktober 2021
We zijn er trots op dat we in Zaanstad maar liefst vijf Repair Café’s hebben. U kunt er weer terecht om huishoudelijke spullen te laten repareren. Goed voor uw portemonnee en het milieu. Van een kapotte lamp of stofzuiger tot een aanlopend wieltje van uw rollator: de vrijwilligers staan voor uw klaar. Bij vier van de vijf cafés kunt u binnenkort terecht. Hieronder leest u waar en wanneer u binnen kunt lopen. De vijfde, het Repair Café bij de kinderboerderij in het Darwinpark, gaat begin 2022 weer van start. Bent u handig en vindt u het leuk om te helpen? Dan kunt u zich daar aanmelden als vrijwilliger.

Bekijk de Repair Café's in Zaanstad en de openingstijden

Zaanstad wil luchtkwaliteit versneld verbeteren


7 oktober 2021
Met 30 maatregelen wil gemeente Zaanstad de luchtkwaliteit verbeteren. Deze maatregelen staan in het Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030. In 2020 ondertekende gemeente Zaanstad het Schone Lucht Akkoord, met de ambitie om in 2030 50% gezondheidswinst te behalen door schonere lucht ten opzichte van 2016. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Schone lucht is heel belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners. Gemiddeld leven Nederlanders door luchtverontreiniging negen maanden korter. Als Zaanstad werken we samen met het Rijk, provincies en andere gemeenten samen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De luchtkwaliteit in Zaanstad is de afgelopen 10 jaar verbeterd. Met de maatregelen uit het Actieplan willen we daar nog een extra stap in zetten.’

Lees meer


luchtfoto van zaanstad

Opnieuw stappensubsidie voor duurzame maatregelen eigen woning


30 september 2021
Goed nieuws voor Zaanse woningeigenaren. Vanaf 7 oktober kunnen zij een opnieuw de ‘Stappensubsidie woningverduurzaming’ aanvragen. Deze regeling dekt allerlei duurzame maatregelen die een eigenaar kan nemen, op weg naar een energiezuinige en aardgasvrije woning. Denk aan een warmtescan, een groen dak of betere isolatie. Zaanstad heeft voor deze subsidie € 100.000 euro beschikbaar gesteld, tot 31 december 2021.

Lees meer

Foto waarop mannen een muur van een huis isoleren

Gemeente gaat samenwerking aan met Zaans bedrijf in technologie voor duurzamer textiel


10 september 2021
Het college wil het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles steunen door een lening te verstrekken en aandelen te kopen. Textiles2Textiles ontwikkelt technologie om van oud textiel grondstoffen te maken voor nieuw textiel. ‘Dit kan zorgen voor een doorbraak in de wereldwijde vervuilende textielindustrie’, zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt. 

Lees meer

textielafval scheiden

Estafette met het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie


27 augustus 2021
Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Afgelopen voorjaar heeft de gemeente het eerste Zaanse Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie vastgesteld. Met de maatregelen en mogelijkheden in het plan bereiden we de stad voor op extremer weer. Maar dit kunnen we niet alleen. Daarom organiseren we een estafette om de stad te betrekken bij de plannen. Met iedere keer de vraag: hoe kunt u bijdragen aan klimaatadaptatie?

Lees meer

foto van wethouder Wessel Breunesse en Paul Laport met het KlimaatadaptatieplanWethouder Wessel Breunesse overhandigt het Klimaatadaptatieplan aan Paul Laport

Exposities met een Zaans tintje


12 augustus
Graag delen we u als inspiratie (en vermaak) een aantal tentoonstellingen met een Zaans tintje. Ontwerpduo Eric Klarenbeek en Maartje Dros werken op De Oostzijde in Zaandam en presenteren bijzondere werken op een aantal plekken in Nederland. Klarenbeek & Dros doet ontwerpend onderzoek naar nieuwe materialen, productiemethoden, met makers en gebruikers. Uitgangspunt is dat de ontwerpen en ideeën duurzaam, uniek en authentiek zijn.

Lees meer

foto van het maken van natuursteenFoto: hommagehofleverancier.nl

Zaanstad wil materialen dependance OBS Octant hergebruiken


6 juli 2021
De gemeente gaat de tijdelijke dependance van basisschool Octant in Assendelft de komende maanden demonteren. Het gebouw is niet langer nodig, alle leerlingen passen na de zomervakantie weer in de verbouwde hoofdlocatie. Veel onderdelen van de dependance zijn nog van goede kwaliteit. De gemeente is eigenaar van het gebouw en wil zoveel mogelijk van het pand hergebruiken, zoals de kozijnen, het glas, de frames en het dak.

Lees meer

Foto van de dependance van basisschool Octant in Assendelft

Zaanstad behaalt CO2-bewust certificaat van CO2-Prestatieladder

Goede vorderingen verduurzaming gemeentelijk vastgoed, openbare verlichting en het wagenpark 

17 juni 2021
Gemeente Zaanstad heeft een CO2-bewust certificaat ontvangen voor het behalen van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder. Zaanstad is de 18e gemeente in Nederland met dit certificaat. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: ‘We zijn als Zaanstad trots op het behalen van deze mijlpaal. Ik vind het belangrijk dat we als gemeente het goede voorbeeld geven. Denk aan het verduurzamen van onze gebouwen, de overstap naar elektrische auto’s en het gebruik van energiezuinige Led-lampen. We hebben goede stappen gezet maar we zijn er nog lang niet. Dit duurzaamheidsinstrument helpt ons bij de verdere verduurzaming.”

Lees meer

foto van wethouder Annette Baerveldt op het dak van het stadhuisAnnette Baerveldt op het dak van het Zaanse stadhuis waar 652 zonnepanelen jaarlijks 156.480 kWh aan elektriciteit opwekken.

Foto door Bart Homburg

Bijeenkomst windenergie woensdag 23 juni


15 juni 2021
Zaanstad organiseert op woensdagavond 23 juni een informatiebijeenkomst over windenergie in Zaanstad. Er ligt een grote vraag om onze energievoorziening te verduurzamen. Daarom zoekt Zaanstad naar locaties om grootschalig energie op te wekken. Aan de Zaanse kant van het Noordzeekanaal, tussen de bedrijventerreinen Zuiderhout en Nauerna, ziet Zaanstad kansen voor windmolens. Kansen betekent dat het nog in de verkenningsfase is. Op deze avond vertellen we u graag meer over de opdracht die Zaanstad van de Rijksoverheid heeft gekregen, hoe het traject naar het plaatsen van een windmolen verloopt, hoe en wanneer u kunt inspreken én hoe u mede-eigenaar kunt worden van één van de toekomstige molens. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur.

Lees meer

foto van een windmolen

Webinar Waste Free Rivers


28 mei 2021
Op 24 juni organiseren Gemeente Zaanstad, Provincie Noord-Holland, KIMO en CPMR North Sea Commission een internationaal webinar over plastic vervuiling van rivieren. De webinar vindt plaats tussen 14.30 – 17.00 uur en wordt uitgezonden vanuit De Watertoren in Assendelft. 

Tijdens de webinar gaan we in op de volledige levenscyclus van zwerfvuil op zee, van beheer tot preventieve maatregelen, en hoe we samen de puzzel kunnen oplossen. 80% van zwerfafval op zee is afkomstig van land en rivieren vormen hierbij als het ware ‘snelwegen’ richting zee. We hebben allemaal een stukje van de puzzel in handen om dit probleem op te lossen. Met een openingstoespraak van mevrouw Catherine Chabaud, lid van het Europees Parlement en bijdragen van organisaties waaronder: OSPAR, Clean Atlantic project, Friends of the Earth en de Great Bubble Barrier.

Bekijk hier het volledige programma en meld u aan.

plaatje Waste Free Rivers

Mooie kans voor eigenaren om huis te verduurzamen 

Voordelig zonnepanelen en isolatie met collectieve inkoopactie


11 mei 2021

Zaanstad organiseert weer een inkoopactie samen met ‘Winst Uit Je Woning’. Als woningeigenaar kunt u door mee te doen voordelig zonnepanelen aanschaffen en laten plaatsen. Ook kunt u uw huis isoleren met vloer- en spouwmuurisolatie en isolatieglas en een hybride waterpompen aanschaffen. Het bouwjaar van de woning is bepalend voor het type maatregelen dat u per brief krijgt aangeboden. 

Lees meer


WeSpark en Parteon zoeken deelnemers voor proefproject 

Meld u aan en ontvang ook een energiemeter


10 mei 2021
WeSpark is samen met woningcorporatie Parteon op zoek naar 200 woningen die mee willen doen aan een proefproject. ‘Samen met de bewoners gaan we het energieverbruik inzichtelijk maken. Met deze kennis is het makkelijker om te bezuinigen’, vertelt Robert Hemmen, directeur van WeSpark.

Lees meer

plaatje van de EARN-E app

Zaans uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie:  meer ruimte voor groen en blauw


4 mei 2021
Zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Dat is de kern van klimaatadaptatie. Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Zaanstad heeft het eerste Zaanse Uitvoeringsplan klimaatadaptatie vastgesteld. 

Lees meer

foto van wethouder Wessel BreunesseWethouder Wessel Breunesse
Foto: Dirk Brand

Zaanstad haalt vanaf 7 mei uw grof snoeiafval op


3 mei 2021
Zaanstad haalt vanaf  7 mei uw grof snoeiafval bij uw huis op. Wilt u uw snoeiafval van takken en struiken laten ophalen? U kunt uw snoeiafval hier aanmelden via de knop ‘Ophalen grof afval’. Ook kunt u het snoeiafval telefonisch aanmelden via 14075. Elke vrijdag in de maanden mei, juni, augustus, september en oktober halen we het grof snoeiafval op (let op in juli niet; vanwege de zomervakantie). In de oneven in Assendelft, Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en West-Knollendam. In de even weken komen we in Zaandam en Westzaan.

Lees meer

foto van een man die een tuin snoeit

Besteed uw waardebon aan energiebesparende producten

U maakt nog steeds kans op een bon van 500 euro!

23 april 2021
Maar liefst 5.500 woningeigenaren hebben inmiddels de waardebon van 70 euro uitgegeven aan energiebesparende producten voor hun woning. Eén op de 500 deelnemers krijgt via een loting een extra waardebon van 500 euro voor grotere energiebesparende maatregelen. Zo ook Astrid en René Teeboom. Wethouder Songül Mutluer ging afgelopen week bij ze langs om de waardebon persoonlijk te geven. 

Lees meer

Foto van René en Astrid Teeboom en wethouder Songül MutluerV.l.n.r.: René en Astrid Teeboom en wethouder Songül Mutluer

Zaanstreek-Waterland wil alle (grote) daken vol met zonnepanelen


21 april 2021
Zaanstreek-Waterland wil grootschalig inzetten op zonnepanelen. Dit is nodig om de ambities uit het Nationaal Klimaatakkoord te halen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor het opwekken van windenergie. Dit staat in de Regionale Energiestrategie (RES) van Noord-Holland Zuid. Deze is op 21 april 2021 gepubliceerd. Het document is het resultaat van vele onderzoeken, gesprekken en bijeenkomsten. In de RES staat hoe de regio de ambitie van 2,7 TWh aan wind- en zonne-energie in 2030 wil realiseren. Én hoe we de warmtetransitie willen versnellen.

Lees meer


Tegelwipactie: tegels vervangen door groen

14 april 2021
Zaanstad doet mee aan het NK Tegelwippen. We strijden tegen 60 andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te wippen op weg naar een groenere gemeente. Iedereen kan meedoen! Inwoners, bedrijven, scholen, woningcorporaties en gemeente. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. U dus ook! Hoe? Maak een foto van uw gewipte tegels en stuur deze op via het formulier op nk-tegelwippen.nl. Vergeet niet het aantal gewipte tegels erbij te noemen. Deze worden dan bij het aantal van de gemeente Zaanstad opgeteld!

Lees meer

foto van een vrouw die in de tuin werkt

Subsidieregeling voor zonnepanelen en laadpalen voor bedrijvengebied Noorderveld-Molletjesveer


9 april 2021
Bedrijven uit het gebied Noorderveld – Molletjesveer kunnen subsidie aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen en laadpalen. In totaal is € 50.000,- aan subsidie beschikbaar voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “De bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer is heel actief op het gebied van duurzaamheid. Een inspirerend voorbeeld voor de stad.”

Lees meer

Foto van zonnepanelen op het dak van GermiecoZonnepanelen op het dak van Germieco

Zaanstad sluit zich aan bij City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen


8 april 2021
Tijdens de Innovatie Expo 2021 hebben 49 nieuwe, gemotiveerde partners de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen ondertekend, waaronder de gemeente Zaanstad. Het totaal komt zo op 87 partners. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “We staan voor een enorme uitdaging om onze duurzaamheidsdoelen te behalen en tegelijkertijd hebben we een grote woningbouwopgave. In de bouwsector valt nog een hoop CO2 te besparen. Deze City Deal gaat ons helpen om de omslag te maken naar andere manieren van bouwen. Denk aan het gebruik van duurzame grondstoffen zoals hennep en het het inzetten op hergebruik van bouwmaterialen. ”

Meer informatie over deze City Deal vind u in het persbericht van Agendastad


Wat is circulair en conceptueel bouwen?


Zaanstad start inkoop van verkeersborden van duurzaam materiaal


7 april 2021
Vanaf nu komen er alleen nog maar hergebruikte verkeersborden en verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen in Zaanstad. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Als gemeente zijn we druk bezig om onze eigen inkoop te verduurzamen. Dit is een belangrijke stap op weg naar een circulaire stad. Bijna op iedere hoek van de straat vind je een verkeersbord. Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op.”

Lees meer

foto van verkeersborden

Informatieavond windmolens Amsterdam Noord


6 april 2021
De gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor windmolens langs de Noorder IJ-Plas. Op donderdag 22 april houdt stadsdeel Noord een online gesprek hierover.  Wilt u dat bijwonen? In een gesprek tussen bewoners, bestuurder Saskia Groenewoud en experts (van onder meer de  GGD) geeft Amsterdam informatie over de ontwikkeling rondom windmolens in Noord. En over de gebieden (zoals in Noord bij de ring A10), gezondheid, natuur en over het proces van besluitvorming en verder. Meer informatie over het online gesprek vindt u hier op de website van de gemeente Amsterdam.

foto van windmolensWindmolens bij het Noordzeekanaal langs Nauerna

Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied publiceert aangescherpte vergunning Olam


31 maart 2021
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft de definitieve vergunning van Olam gepubliceerd. Met de aangescherpte definitieve vergunning zorgt de OD NZKG ervoor dat de uitstoot van ammoniak van Olam fors omlaag gaat.

Wethouder Milieu Wessel Breunesse: ‘Met deze vergunning zetten we een goede stap op weg naar minder uitstoot, minder natuurschade en een schonere omgeving voor onze inwoners. Eerder gingen we in gesprek met Olam, om te bespreken of zij meer maatregelen konden nemen dat in de ontwerpvergunning was opgenomen. De uiteindelijke vergunning is strenger dan de ontwerpvergunning. Ik snap dat dit flinke gevolgen heeft voor Olam. Nu deze strengere maatregelen door de Omgevingsdienst in de vergunning worden opgelegd, gaan wij daar als gemeente in mee.’

Lees het bericht van de Omgevinsgdienst over de vergunning

Lees hier de raadsinformatiebrief over de vergunning voor Olam

foto van Olam

Energiecadeautje voor alle Zaanse huiseigenaren


31 maart 2021
Alle Zaanse huiseigenaren krijgen een waardebon van € 70 voor energiebesparende producten. Denk aan radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. En gaat u de waardebon gebruiken? Dan maakt u ook kans op een extra waardebon van € 500 voor grotere duurzame maatregelen in uw woning!

Lees meer

foto van radiatorfolie

Gemeente Zaanstad werkt aan verduurzamen eigen organisatie

26 maart 2021
Gemeente Zaanstad heeft als doel om uiterlijk  2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Als organisatie willen we het goede voorbeeld geven en zetten we stappen naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Gemeente Zaanstad laat zich daarom eind maart certificeren op niveau 3 van de CO2 prestatieladder. De CO2 prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Met behulp van de CO2 prestatieladder is de CO2 footprint van de organisatie inzichtelijk gemaakt. Hiervoor is het brandstof, gas en elektraverbruik van de organisatie in kaart gebracht. We verwachten op basis van de plannen voor de verduurzaming van onder andere het gemeentelijk vastgoed en het wagenpark de komende vijf jaar 40% minder CO2 uit te stoten. 

Bekijk hier de CO2 footprint van de Zaanse gemeentelijke organisatie

infographic CO2-uitstoot gemeente Zaanstad

Sneller naar zero emissie bestelauto’s voor schonere steden

Gezamenlijke oproep aan Europese Commissie voor Co2 afname


26 maart 2021
Gemeente Zaanstad heeft een brief ondertekend aan de Europese Commissie om te pleiten voor strengere normen voor bestelauto’s. Veel andere steden in Europa, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVON) en Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur (GNMI) ondertekenden de brief ook. Door de norm aan te scherpen kunnen producenten meer zero emissie bestelbusjes maken. Een belangrijke voorwaarde, is dat deze betaalbaar zijn.

Lees meer

foto van bestelbusjes

Lancering Zaans Klimaatakkoord 2.0

Wethouder Baerveldt: ‘Ondanks corona hard gewerkt aan verduurzaming van Zaanstad’


24 maart 2021
Dinsdagavond 23 maart lanceerde wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een overzicht van ruim 167 duurzame initiatieven en ontwikkelingen in de stad. Van inwoners, bedrijven en de gemeente. Baerveldt: ‘We zijn er trots op dat steeds meer initiatieven de stad klimaatneutraler en groener maken. Veel bewoners en ondernemers doen hun best doen om grondstoffen te hergebruiken en CO2-uitstoot te verlagen. Dat vind ik heel hoopvol, zeker gezien de coronacrisis.’

Lees meer

foto van lancering klimaatakkoord

Cv-ketel op 60 graden: efficiënter gebruik, effectieve besparing


15 maart 2021
De meeste cv-ketels staan standaard veel te heet ingesteld. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt een ketel efficiënter. Hiermee kunt u veel gas besparen en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar. Zet u ook uw ketel lager? Dan maakt u kans op duurzame prijzen!

Lees meer

foto van twee mensen bij een cv-ketel

Ontwerpwijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol

Geef uw mening

24 februari 2021
De minister van Infrastructuur en Waterstaat wil het Luchthavenverkeerbesluit voor Schiphol wijzigen. Dit om hierin het Nieuw Normen en Handhavingsstelsel voor Schiphol (NNHS) juridisch vast te leggen. Dit betekent dat er een maximumaantal vliegbewegingen komt van 500.000 per jaar en 29.000 in de nacht. Daarnaast moet Schiphol zoveel mogelijk de start- en landingsbanen inzetten die de minste hinder veroorzaken. Van dinsdag 2 maart tot en met maandag 29 maart 2021 kunt u uw mening hierop geven. Dat kan telefonisch, per post of via de website www.platformparticipatie.nl/luchtvaartverkeerbesluit. Hier vindt u ook meer informatie over het besluit.

Lees meer

Online bijeenkomt lancering van het Zaans Klimaatakkoord 2.0


17 februari 2021

Op dinsdag 23 maart lanceren we het Zaans Klimaatakkoord 2.0. Een groeidocument vól actuele beleidsontwikkelingen en duurzame Zaanse initiatieven die bijdragen aan een duurzaam Zaanstad. Alle input uit de stad via de online klimaattafels, gesprekken en uit de media is hier zo goed mogelijk in verwerkt.

Lees meer

Luchtfoto van de Zaanse Schans

Voordelig zonnepanelen voor bedrijfspanden met Zon op Zaan


9 februari 2021

De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green Business Club Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Bent u ondernemer en wilt u meedoen? Op dinsdag 2 maart en donderdag 4 maart a.s. zijn er online informatiebijeenkomsten. Zon op Zaan biedt ondernemers met bedrijfspanden gratis en vrijblijvend een op maat gemaakt zonnepanelenplan. Daarnaast krijgt u begeleiding bij de investering in zonnepanelen en ondersteuning bij de subsidieaanvraag bij de Rijksoverheid.

Lees meer

foto van zonnepanelen op een dak

Gemeente koopt lokaal opgewekte energie bij Zaanse energie-coöperatie


3 februari 2021
Zaanstad is de eerste gemeente in Nederland die grootschalig energie inkoopt bij een lokale energie-coöperatie. De Zaanse energie-coöperatie WeSpark is in 2018 van start gegaan met als doel in de Zaanstreek opgewekte energie te leveren aan Zaanse bedrijven en huishoudens. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt: “Het college investeert in de doorontwikkeling van een lokale energie-coöperatie. Daarnaast gaat onze energierekening omlaag.”

Lees meer

foto van wethouder Annette BaerveldtWethouder Baerveldt: 'Zaanstad sluit zich aan bij lokale energie-cooperatie WeSpark'

Stem op Rosarium Vriendentuin!


Update 26 januari 2021
Rosarium Vriendentuin in Krommenie heeft de derde prijs gewonnen in de Kern Met Pit-wedstrijd! Het NHD schreef erover.  De Vriendentuin is blij met de prijs: 'Dat geld is heel belangrijk en betekent dat we net even meer kunnen doen.'

19 januari 2021
De Rosarium Vriendentuin doet mee met de Kern Met Pit—wedstrijd van de Koninklijke Nederlandse heidemaatschappij. En u kunt nu hier stemmen! In het stemformulier heet het project 'DOOR HET PARK HET BOS WEER KUNNEN ZIEN'. De winnaar wordt 23 januari bekend gemaakt. De Rosarium Vriendentuin is een openbare moestuin voor en door buurtbewoners. Het is de bedoeling om samen te tuinieren en oogsten. Inmiddels is het begin van het voedselbos aangelegd 

Lees meer


Duurzame verf op gemeentelijk vastgoed


18 januari
Zaanstad werkt hard aan het verduurzamen van al haar gemeentelijk vastgoed. Denk aan zonnepanelen, ledverlichting, maar ook door middel het gebruik van duurzame verf op de gemeentelijke panden. De verf is ecologisch en wordt lokaal geproduceerd door RIGO Verffabriek. De producten worden verkocht via verfgroothandel Mooij Verf uit Zaanstad. De fabriek in IJmuiden werkt samen met regionale partijen voor het telen van vlas. Hieruit wordt de lijnolie gemaakt. Zo telen ze bijvoorbeeld vlas op braakliggende terreinen rondom Schiphol.

Lees meer

foto van gemeentelijke panden StadhuispleinEnkele panden op het Stadhuisplein waarop de duurzame verf is gebruikt.

Aanvraag Erfgoeddeal voor ontwikkeling Hemmes


14 januari 2021
We dienen een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit is namens de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Wethouder Wessel Breunesse: ‘De Hemmes is een historische plek in Zaanstad. Het zou mooi zijn als we op deze plek een molen en tiny houses kunnen bouwen. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar geld voor toegezegd. Met deze bijdrage komt het realiseren van het plan ‘Molenaarserf Hemmes’ weer dichterbij.’

Lees meer

impressie

Van het gas af? Meld u aan voor de webinar 18 januari


14 januari 2021
Iedereen weet inmiddels wel dat we van het gas af gaan, en dat we op zoek moeten naar alternatieve energiebronnen. Maar hoe doen we dat in Zaanstad? Waar gaan we onze energie vandaan halen? Waar kunnen we windturbines plaatsen of grote oppervlaktes aan zonnepanelen om elektriciteit op te wekken? En welke alternatieven zijn er voor gas, en wanneer kunnen we daar op over gaan? Maandagavond 18 januari om 20.00 organiseren we opnieuw deze webinar over de energietransitie.

Meer informatie en aanmelden


foto van Nauerna

Toekennen energielabel vanaf 1 januari 2021 via energieadviseur


11 december 2020
Iedere woning heeft bij de verkoop een definitief energielabel nodig. Tot het einde van het jaar is deze online aan te vragen, maar vanaf 1 januari 2021 gaat dit veranderen. Vanaf volgend jaar beoordeelt een energieadviseur welk energielabel er bij uw woning past. Met dit label weet u hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen u nog kunt toepassen.

Lees meer


foto van een Zaans huis

Presentatie van webinar over de Zaanse energietransitie


23 november 2020
Maandagavond 16 november organiseerden we een webinar over de Zaanse energietransitie. Hier bespraken we de voortgang over de plannen om van het gas af te gaan. Met de Regionale Energie Strategie (of de RES) geeft Zaanstad aan in welke gebieden we kansen zien om grootschalig zon- en windenergie in onze regio op te wekken. Ook voor onze vraag naar gas moet een antwoord komen. Welke wijk, op welk moment, overgaat op welk systeem heet de Transitie Visie Warmte (TVW). Beide stukken liggen nu in concept klaar. Tijdens deze online bijeenkomst bespraken we waar in Zaanstad kansen liggen. En hoe ook u kunt meedenken in deze grote stap in de verduurzaming van Zaanstad.  De presentatie van de webinar kunt u hieronder terugzien.

Presentatie Webinar Energietransitie Zaanstad.pdf

Een foto van windmolens en indrustrie

‘Denim Deal’ voor een schonere textielketen

Een tweede leven voor afgedankte spijkerbroeken


29 oktober 2020
Zaanstad ondertekent vandaag samen met dertig andere partijen de Denim Deal. Waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Amsterdam, Metropoolregio Amsterdam (MRA) en modemerken als Scotch & Soda en Kuyichi. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt om de denim textielketen te verduurzamen.

Lees meer

Foto van een stapel spijkerbroeken

Nieuwe subsidie voor huiseigenaren voor verduurzamen woning


21 oktober 2020
Er komt een nieuwe subsidieregeling voor huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Namelijk de ‘Regeling Reductie Energieverbruik’ (RRE). Naar verwachting kunnen huiseigenaren de subsidie vanaf begin 2021 aanvragen voor energiebesparende maatregelen in hun woning. Zaanstad heeft voor deze subsidie 1,7 miljoen euro van het Rijk gekregen om de woningvoorraad mee te verduurzamen.

Lees meer

foto waarop een vakman een wand isoleert

Zonnepanelenactie voor bedrijfspanden met Zon op Zaan


21 oktober 2020
De gemeente Zaanstad en de lokale non-profit organisatie De Green BusinessClub Zaanstad slaan met ‘Zon op Zaan’ de handen ineen om de energietransitie te versnellen. Zon op Zaan biedt ondernemers ondersteuning bij de aanschaf van zonnepanelen voor bedrijfspanden met een geschikt dakoppervlakte. Op maandag 2 november en dinsdag 3 november zijn hierover online bijeenkomsten. 

Lees meer

foto van twee mannen die zonnepanelen op een dak plaatsen

Het Zaans Klimaatakkoord door de ogen van verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander


16 oktober 2020
Zaanstad werkt aan het Zaans Klimaatakkoord. Met plannen voor een klimaatneutraal Zaanstad (2030-2040) en een circulaire stad in 2050. Mét een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Maar dit betekent dat er dingen moeten veranderen. Zoals minder fossiele brandstoffen gebruiken, voorbereid zijn op extremer weer en iets doen aan de enorme afvalberg. Maar hoe? Hoe bereiden we Zaanstad voor op die toekomst, en hoe ziet Zaanstad er dan uit? Volgens verandercoach en transitiebegeleider Jacob Spaander ligt de sleutel tot succes niet in het bereiken van die doelen, maar in de weg er naartoe.

Lees meer

      Jacob Spaander bij de Rosarium Vriendentuin

Nieuwe normen nieuwbouw: BENG

Bijna energieneutraal 


13 oktober 2020
Alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw moeten vanaf 1 januari 2021 aan nieuwe duurzaamheidsnormen voldoen. Namelijk aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). De gemeente Zaanstad scherpt de BENG norm voor woningbouw aan. De nieuwe normering BENG vervangt de EPC-regeling (Energie Prestatie Coëfficiënt) als meetinstrument.

Lees meer

foto van nieuwbouw bouwen

Klimaattafel Groen op woensdag 28 oktober


12 oktober 2020
Op woensdag 28 oktober organiseert de gemeente een online klimaattafel speciaal over groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie, van 19.00 uur tot 21.00 uur.  Iedereen is welkom om zich aan te melden en mee te doen. Tijdens deze klimaattafel nemen we u mee in de laatste ontwikkelingen van het groenbeleid van de gemeente Zaanstad. Daarnaast bieden we u inspiratie voor maatregelen die u zelf kunt nemen om te vergroenen en het klimaat te helpen. We verkennen hoe we elkaar daarin kunnen versterken en wat daarvoor nodig is.

Lees meer

foto van een vrouw die aan het tuinieren is

Verduurzamen woning aantrekkelijker

Tijdelijk meer subsidie mogelijk voor woningeigenaren en VvE’s


22 september 2020
Goed nieuws voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die hun woning of pand willen verduurzamen. De Rijksoverheid heeft besloten om subsidiebedragen voor de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) tijdelijk te verhogen. Ook is een tweede subsidieaanvraag mogelijk.

Lees meer

foto van een appartementencomplex

Wie heeft de mooiste geveltuin?


11 september 2020
De laatste jaren hebben tientallen Zaankanters een geveltuin aangevraagd. De gemeente is benieuwd welke fraaie tuintjes nu de Zaanse straten versieren. Daarom komt er een verkiezing. Doe mee en stuur de beste foto in!

Lees meer

foto van een geveltuin

Klimaatgesprekken


9 september 2020

Wilt u  verduurzamen, maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Meld u dan aan voor de workshopreeks van KlimaatGesprekken!Vanaf eind september start de zesdelige workshopreeks KlimaatGesprekken in Zaanstad. Tijdens de workshops kom je erachter hoe je zelf klimaatvriendelijkere keuzes kunt maken en krijg je handvatten hoe je het klimaatgesprek met jouw omgeving aangaat. Humor, hoop en handelingsperspectief staan centraal. De eerste startdata zijn bekend: dinsdag 29 september en woensdag 7 oktober. De workshops vinden meestal om 2 weken plaats van 19:30-21:30 m.u.v. van de schoolvakanties. De precieze locatie in Zaanstad wordt na aanmelding in overleg bepaald.


Lees meer

foto van bewoners met een zonnepaneel

De natuur is een rijke leeromgeving


17 augustus
Rennen, rekenen, verwonderen. De natuurspeelplaats van basisschool Het SchatRijk in Koog aan de Zaan is een eindeloos leslokaal, vindt directeur en natuurliefhebber Marc van de Geer. Ook het boomcadeau van gemeente Zaanstad afgelopen maart nam hij daarom met beide handen aan. Ook andere scholen kunnen dit najaar in aanmerking komen voor een gratis klimaatbestendige boom op hun schoolplein.   

Lees meer

foto van natuurspeelplaats SchatRijkNatuurspeelplaats SchatRijk

Klimaattafels in september


13 augustus
In september worden er weer drie online klimaattafels georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst is om iedereen mee te nemen in de laatste ontwikkelingen, inspiratie te bieden voor verduurzaming in Zaanstad en een gemeenschap op te bouwen waarin we samen werken en van elkaar leren. Vanwege corona zijn alle bijeenkomsten online vormgegeven.

Lees meer

foto van een vrouw achter een laptop

8000 zonnepanelen voor gemeente Zaanstad

12 augustus
De gemeente Zaanstad start met een flexibele aanbesteding voor de levering en installatie van 8000 zonnepanelen. Het precieze aantal en de locaties zijn nog niet bekend. Naar verwachting worden de zonnepanelen in 2021 en in 2022 geplaatst.

Lees meer

Foto van twee mannen die zonnepanelen op een dak plaatsen

Uw huis voordelig verduurzamen met actie voor isolatie, ventilatie en zonnepanelen


29 juli 2020
Zaanstad organiseert ook dit jaar weer een grootschalige inkoopactie samen met ‘Winst Uit Je Woning’. Woningeigenaren kunnen voordelig investeren in ventilatie, zonnepanelen en isolerende maatregelen. Dit verlaagt uw energierekening en verhoogt uw wooncomfort.

Lees meer


Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie in de maak


13 juli 2020
Klimaatverandering heeft gevolgen voor hoe wij leven, wonen, ons verplaatsen en werken. De zomers worden warmer en droger en er zullen extreme regenbuien komen. Door de stijging van de zeespiegel en de toename van stormen neemt het risico van extreme wateroverlast toe. We zullen met een veranderend klimaat moeten leven en daarmee leren omgaan. Daarom gaat de gemeente Zaanstad een Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie 2021-2026 maken.

Lees meer

Foto van huizen aan het water in Zaandam

Slim zuinig met water


15 juni 2020
Veel regentonnen zaten afgelopen dagen helemaal vol. Toch is het neerslagtekort - als indicator voor droogte - momenteel hoger dan het recordjaar 1976. Met naar verwachting opnieuw een droge warme zomer voor de boeg is het handig om te weten hoe je slim en zuinig met kraanwater kunt omgaan. We geven u 6 tips!

Lees meer

Foto van een regenton

 

Duurzame energie van en voor Zaankanters bij WeSpark


12 juni 2020
WeSpark is een lokale energiecoöperatie die energie lokaal én 100% duurzaam opwekt. Zaankanters kunnen zich aansluiten en energie afnemen, maar óók opwekken. De winst die WeSpark maakt, gaat naar lokale energieprojecten. Afnemers en opwekkers bij WeSpark hebben inspraak over wat er met de winst wordt gedaan. 

Lees meer

logo WeSpark

Concept Regionale Energie Strategie (RES)

Zaanstad zet vol in op de opwek van zonne-energie


7 mei 2020
Als Zaanstad streven we er naar om uiterlijk 2040 klimaatneutraal te zijn en toe te werken naar een circulaire stad met een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Daarvoor is samenwerking binnen de regio erg belangrijk. Zaanstad werkt daarom samen met 28 gemeenten, de provincie Noord-Holland, de drie waterschappen en de netbeheerders in de energieregio Noord-Holland-Zuid (NHZ).

Lees meer

logo Noord-Hollandse Energieregio

De concept-RES voor energieregio Noord-Holland Zuid is klaar


22 april 2020
De concept-RES NHZ (Regionale Energiestrategie is een document waarin wordt aangegeven waar en hoe in de energieregio grootschalige duurzame elektriciteit (zon en wind) opgewekt kan worden, hoe de warmtetransitie (duurzame alternatieven voor aardgas) mogelijk gemaakt kan worden, evenals de opslag en infrastructuur voor energie en warmte. Keuzes die regionaal en met elkaar gemaakt worden. Vanuit regionale samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid om in 2050 volledig duurzame energie te gebruiken.

Lees meer

logo Noord-Hollandse Energieregio

Duurzaan Award 2020


17 april 2020
Ieder jaar wordt er een Duurzaan Award uitgereikt. Deze prijs is voor een Zaans bedrijf of instelling dat hard werkt om bij te dragen aan een duurzaam Zaanstad. Bedrijven of instellingen die bijvoorbeeld haar CO2-uitstoot of afvalstromen flink hebben verminder, zonnepanelen hebben aangeschaft, of een boost hebben gegeven aan de biodiversiteit in Zaanstad, kunnen zich opgeven om de Award te winnen. Hiervoor kunnen zij zichzelf aanmelden bij de Green Business Club.

Lees meer

foto van eerdere uitreiking Duurzaan Award

Hoe gaan we verder met het Klimaatakkoord?


16 april 2020
Dit jaar gaan we aan de slag om te kijken hoe we lopende initiatieven kunnen versterken en de samenwerking kunnen verbeteren om nog meer impact te kunnen maken. Vanaf half maart zouden er weer nieuwe klimaattafels zijn. Door de coronamaatregelen zijn alle geplande tafels in maart en april helaas geannuleerd. Momenteel werken we aan een (online) alternatief om kansrijke initiatieven verder uit te werken en duurzame partijen te blijven verbinden.

Lees meer

Foto van een van de Klimaattafels van vorig jaarAan het werk tijdens een van de Klimaattafels vorig jaar

Duurzame klusjes in huis

 
14 april 2020
De komende weken blijven mensen zoveel mogelijk thuis vanwege de coronamaatregelen. Misschien heeft u daarom meer tijd over. Voor bijvoorbeeld het opknappen én verduurzamen van uw huis. Daarom vijf kleine maatregelen die u eenvoudig in uw huis kunt nemen om energie te besparen.  Zo knapt u uw huis op en draagt u tegelijkertijd een steentje bij aan het milieu.

Lees meer

Foto van radiatorfolie

7 tips om uw tuin of balkon te vergroenen


7 april 2020
Door het coronavirus blijft iedereen zoveel mogelijk thuis. Veel mensen gaan daarom nu klussen, opruimen, schoonmaken én tuinieren. Ook meer tijd over deze dagen? Maak uw tuin of balkonklaar voor de zomer én beter voor het klimaat. Meer groen in onze omgeving kan extreem weer verzachten. Bomen en planten houden water vast en werken als een soort buffer bij regenbuien. Ze verkoelen, terwijl stenen juist warmte vasthouden. Daarnaast is meer groen in de tuin beter voor de vlinders, bijen en vogels. Met deze 7 tips kunt u uw tuin eenvoudig vergroenen.

Lees meer

foto van een vrouw die tuiniertEen groene tuin hoeft niet groot te zijn

Zaanstad krijgt 18 bushokjes met groen dak


12 maart 2020
18 bushokjes in Zaanstad krijgen een groen dak. Het gaat om bushokjes langs de Westzijde, Zuideinde, Lagedijk, Hoogstraat, tussen de Gedempte Gracht en de Guisweg. Met deze proef wil Zaanstad ervaring opdoen met het onderhoud van deze daken. Later kijkt de gemeente of meer bushokjes in Zaanstad een groen dak kunnen krijgen.

Lees meer

Voorbeeld van bushokje met groen dak in Utrecht

Estafette met het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie


27 augustus 2021
Met het veranderende klimaat neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Afgelopen voorjaar heeft de gemeente het eerste Zaanse Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie vastgesteld. Met de maatregelen en mogelijkheden in het plan bereiden we de stad voor op extremer weer. Maar dit kunnen we niet alleen. Daarom organiseren we een estafette om de stad te betrekken bij de plannen. Met iedere keer de vraag: hoe kunt u bijdragen aan klimaatadaptatie?

Lees meer

foto van wethouder Wessel Breunesse en Paul LaportWethouder Wessel Breunesse overhandigt het Klimaatadaptatieplan aan Paul Laport

Bewoners bewust van klimaatverandering maar kritisch op haalbaarheid van klimaatdoelen


3 maart 2020
Een meerderheid van de Zaankanters is zich bewust van klimaatveranderingen. Zaankanters vinden dat er al veel verandert of verwachten dat er veel gaat veranderen. Dit blijkt uit een onderzoek naar duurzaamheid onder het Zaanpanel. Dit is een vast panel van betrokken Zaankanters dat regelmatig meewerkt aan onderzoeken van de gemeente.

Lees meer

Foto van persoon op fiets

Subsidie op zonnepanelen voor bedrijven en organisaties


2 maart 2020
Met zonnepanelen kunt u uw energierekening flink verlagen. Als bedrijf, instelling of non-profitorganisatie kunt u nu subsidie krijgen voor zonnepanelen op uw dak. Green Business Club Zaanstad en de gemeente Zaanstad bieden ondersteuning bij uw subsidieaanvraag. Daarnaast zoeken zij voor u uit of het technisch haalbaar is om zonnepanelen te plaatsen. U kunt uw bedrijf tot 17 maart aanmelden. 

Lees meer

Foto van zonnepanelen op een dak

Workshops voor duurzamer leven

26 februari 2020
Wilt u verduurzamen, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? Meldt u zich dan aan voor de workshopreeks van KlimaatGesprekken! De eerste Klimaatcoaches staan in de startblokken: ze starten op 3 april. Doe kennis op, verzamel praktische tips wissel ideeën uit. Bijvoorbeeld over hoe u energiezuiniger kunt wonen en milieuvriendelijker op vakantie kunt gaan.

Lees meer

Foto's van mensen tijdens een workshop

Zo bespaart u energie in uw huurwoning

Energiecoach komt graag bij u langs


24 februari 2020
De heer en mevrouw De Rooij willen graag in de huurwoning het energieverbruik aanpakken. Met welke maatregelen kunnen zij de energierekeningen verlagen? Ze schakelden de hulp in van een Energiecoach. Een Energiecoach gaat bij huurders thuis langs om advies te geven over energiebesparing en mogelijkheden om de woning met kleine maatregelen te verduurzamen.

Lees meer

Foto van een coachgesprek

Ook een regenton in uw tuin?


20 februari 2020
Bijna 500 Zaankanters deden mee aan de regentonactie. De gemeente Zaanstad verlootte 4 regentonnen (200 liter) van gerecycled plastic. Door het grote aantal deelnemers, werden er zelfs (willekeurig) 5 winnaars gekozen. Lokale tuincentra zien ook een groeiende interesse in regentonnen. Zij spelen hierop in door meer en verschillende soorten regentonnen aan te bieden.

Lees meer

Foto van een man bij een regenton in de tuin

Verdiepende klimaattafels in maart en april

17 februari 2020
Het Zaans Klimaatakkoord 1.0 werd afgelopen december gelanceerd. Deze eerste versie bestaat uit meer dan 100 duurzame initiatieven. Dit jaar werken we verder aan het klimaatakkoord. U kunt meedoen aan zogenoemde ‘klimaattafels’ in maart en april. Dan gaan we aan de slag met de uitwerking van de ideeën en voorstellen uit het klimaatakkoord 1.0. Onder andere kijken we hoe we nog beter kunnen samenwerken. Niet eerder meegedaan? Maakt niet uit, u bent van harte welkom!

Lees meer


Foto van een eerdere klimaattafel

Documentaire: In de ban van het bos

17 februari 2020
Gaan we nog wel goed om met de bomen in onze omgeving? In een verdichtend Zaanstad eisen ook speelvoorzieningen, woningen en parkeerplaatsen de schaarse ruimte op. Op de nationale Boomfeestdag 2020, woensdag 18 maart 2020, presenteren gemeente Zaanstad en Filmtheater De Fabriek de documentaire In de ban van het bos (55 min).

Lees meer


Foto van onderhoud aan bomen

Regionale  Energie Strategie voor Zaanstreek Waterland

 
13 februari 2020
Een van maatregelen die volgt uit het Klimaatakkoord is dat we met fossiele energie gaan stoppen en volledig overgaan op duurzame stroom en warmte. Als we dat in 2050 willen bereiken moeten we veel duurzame energie opwekken. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden heeft de rijksoverheid gemeentes en provincies de opdracht gegeven om per regio een energiestrategie te schrijven.

Lees meer


Foto van windmolens

Kom naar het CO₂ Café op 10 maart


12 februari 2020
Bent u ondernemer en wilt u  verduurzamen? Meld u aan voor het CO₂Café op dinsdag 10 maart in Wormerveer. En ontvang een gratis energiescan t.w.v. € 350,-.  

Lees meer

Foto van winkelgebied in Wormerveer

Funderingsherstel met Stappensubsidie

Anke: ‘De subsidie is een fijne hulp’


10 februari 2020

De Stappensubsidie Woningverduurzaming dekt dertig verschillende maatregelen die je kan treffen aan je woning om beter met energie en warmte om te gaan. Ook een aantal maatregelen die vaak standaard zijn bij funderingsherstel. Sinds afgelopen najaar kunnen Zaanse woningeigenaren hier gebruik van maken. Anke Schoemaker begon deze winter aan de verbouwing van haar huis in Krommenie. ‘De subsidie is geen redding, maar wel een heel fijne hulp.’

Lees meer

Foto van mannen werkend aan funderingsherstel

Leerlingen Bertrand Russel College in debat over duurzaamheid


7 februari 2020
Op 6 februari komen kwamen leerlingen van het Bertrand Russell College naar de gemeente Zaanstad. Zij gingen debatteren over duurzaamheid en kansengelijkheid.

Lees meer

Foto van de raadzaal

Win een regenton!


3 februari 2020
Volgens het KNMI neemt het aantal dagen dagen dat zware neerslag in korte tijd valt, de laatste jaren toe. Ook in de Zaanstreek zullen we eraan moeten wennen dat bij hevige buien regenwater op straat blijft staan. U kunt een bijdrage leveren door bijvoorbeeld regenwater op te vangen. Daarom verloot de gemeente vier regentonnen als u het antwoord op de vraag weet: ‘Wanneer is sprake van een wolkbreuk?’

Lees meer

Foto van een man bij een regenton

Duurzaamheidsmonitor 2019


23 januari 2020
De duurzaamheidsmonitor blikt jaarlijks terug op de afgelopen jaren, laat zien waar Zaanstad nu staat en werpt een blik op de toekomst. De monitor geeft inzicht in de vooruitgang die Zaanstad boekt en laat zien op welke onderdelen er nog een flinke klus te klaren is.

Lees meer

Plaatje van een grafiek uit de Duurzaamheidsmonitor

Denk en praat mee over duurzame energieopwekking in de regio


Kom op 5 februari 2020 naar Wormer of 11 februari 2020 naar Purmerend


15 januari 2020
We gaan duurzamer wonen, werken en leven. De Nederlandse regering heeft afgesproken dat alle energie in Nederland in 2050 duurzaam moet worden opgewekt. Ons elektriciteitsverbruik zal de komende jaren enorm toenemen, omdat we elektrisch gaan koken, rijden en in sommige gevallen ook elektrisch gaan verwarmen. Er moet dus veel meer energie duurzaam worden opgewekt.

Lees meer

Logo Noord-Hollandse Energie Regio

Wat vinden jongeren van het Zaans Klimaatakkoord?


14 januari 2020
Leerlingen van het Sint Michaël College hebben afgelopen november hun mening gegeven over het milieu in Zaanstad en het Zaans Klimaatakkoord. Tijdens de lancering van het klimaatakkoord 1.0 op 11 december konden deelnemers met deze leerlingen in gesprek.

Lees meer

Foto van de jongeren tijdens de lancering van het Zaans Klimaatakkoord 1.0 op 11 december

Informatieavond over warmtescans in Krommenie


10 januari 2020

Wilt u weten hoe u uw huis beter kunt isoleren? En op welke plekken u dat het beste kunt doen? Dan is een warmtescan misschien iets voor u. Zo’n scan maakt zichtbaar waar warmte wegtrekt en waar de kou binnenkomt. Tijdens een informatieavond op 15 januari in Krommenie over energiebesparing komt ook de warmtescan aan de orde.

Lees meer

Afbeelding van huis met infroroodcamera. Bron: Zaanse Energie KoöperatieBron: Zaanse Energie Koöperatie

Verslag lancering Zaans Klimaatakkoord 1.0


7 januari 2020
Op 11 december 2019 was de eerste gezamenlijke bijeenkomst van de klimaattafels én werd het Zaans Klimaatakkoord 1.0 gelanceerd. Met ruim 120 mensen, was er een fantastische opkomst. Aan het begin lanceerde wethouder Sanna Munnikendam het akkoord, dat bestaat uit meer dan 125 bestaande initiatieven in de stad.

Lees meer

Foto van de 11-jarige Ambermet het Kid's Climate AgreementDe 11-jarige Amber met het Kid's Climate Agreement

Doneer een kerstboom met kluit voor het kerstbomenbos


9 december 2019

Gaat u nog een kerstboom kopen? Kies er een met een goede kluit! Of heeft u er al een met kluit staan? Als u deze na Kerstmis doneert, krijgt uw boom een tweede leven in het kerstbomenbos in de Rosmolenwijk.

Lees meer

Foto van kerstbomen

CO2 Café voor MKB’ers op terrein Westerspoor

21 november 2019
Wilt u met uw midden- of kleinbedrijf verduurzamen? Maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Kom op maandag 9 december naar het CO2 Café. En u ontvangt een gratis energiescan t.w.v. 350,- en een jaar lang gratis begeleiding en advies. De bijeenkomst is van 16.30 tot 18.00 uur bij Erdi Verkeerstechniek BV, Rechte Tocht 3 in Zaandam.

Lees meer

Foto van de viering van de verkregen subsidies om de scans mogelijk te maken

Energiecafé voor VvE's op 3 december


29 november 2019
Speciaal voor VvE’s is er op dinsdag 3 december 2019 een tweede Energiecafé. Alle bestuurders zijn welkom om kennis en informatie te krijgen over  hoe u uw VvE kunt verduurzamen. De bijeenkomst is in De Vertoeving, Westzijde 80 in Zaandam. Inloop is vanaf 19.00 uur, start om 19.30 tot circa 21.30 uur.

Lees meer

Foto van een flatgebouw

Word Klimaatcoach! 


18 november 2019
Vindt u het leuk om andere mensen te helpen om klimaatvriendelijke keuzes te maken? Geef u op als Klimaatcoach! In Nederland zijn nu zo’n 100 Klimaatcoaches. In Zaanstad hebben 9 mensen zich inmiddels aangemeld. Er zijn nog 3 plekken over.

Lees meer

Foto van twee mensen in gesprek met papieren op tafelFotocredits: Sake Rijpkema

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl