Duurzame klusjes in huis

Duurzame klusjes in huis


14 april 2020
De komende weken blijven mensen zoveel mogelijk thuis vanwege de coronamaatregelen. Misschien heeft u daarom meer tijd over. Voor bijvoorbeeld het opknappen én verduurzamen van uw huis. Daarom leest u hier handige tips met kleine maatregelen die u kunt nemen om energie te besparen.  Zo knapt u uw huis op en draagt u tegelijkertijd een steentje bij aan het milieu.

LED-verlichting

Heeft u nog gloei- en/of halogeenlampen in huis? Vervang ze door LED-verlichting. Dit is goedkoper én energiezuiniger. De LED-techniek is tegenwoordig goed doorontwikkeld en er is genoeg aanbod in allerlei soorten en maten.

Radiatorfolie

Bij de meeste radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte verloren via de buitenmuren. Dit kunt u voorkomen met radiatorfolie. Plak dit nu alvast achter de radiator en bespaar komende winter warmte!

Naad- en kierdichting

Naden en kieren laten veel warme en koude lucht door. Ze zitten op veel plekken in huis. Zoals rondom kozijnen, bij het kruipluik en bij draaiende (raam- en deur) delen. Naden en kieren zijn eenvoudig zelf af te dichten. De kosten vallen mee en zijn snel terugverdiend. De warmte blijft beter binnen, kou blijft buiten. Let u er wel op dat er voldoende luchtverversing in huis is.

Waterbesparende douchekop

Monteer een waterbesparende douchekop! Volgens Milieu Centraal gebruikt een gemiddeld huishouden 80% van het warme water om te douchen. In veel huishoudens hangen nog douchekoppen waarmee je ongeveer 9 tot 11,5 liter per minuut verbruikt.. Met een waterbesparende douchekop bespaart u 30% tot 50% aan water- en energie, dat is per minuut gauw tussen de drie en vijf liter. Nog zuiniger met water? Vervang dan ook de kranen in huis voor waterbesparende kranen!

Meer informatie bij Duurzaam Bouwloket

Gaat u aan de slag met een van deze maatregelen? Kijk dan op www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie en uitleg. Veel succes met klussen!

Stel uw bezoek aan afvalbrengstation uit!

Klussen levert meestal afval op. Omdat op dit moment veel mensen thuis zitten, ziet HVC een flinke toename in huisafval. Ook bij de afvalbrengstations is het erg druk. HVC vraagt u daarom uw bezoek aan het afvalbrengstation uit te stellen als dat mogelijk is. Misschien heeft u nog een berghok of een schuur waar u tijdelijk uw spullen kunt opslaan. En HVC raadt u aan om al uw afval te verzamelen. Wacht tot u meer hebt om in één keer weg te gooien. Dat scheelt u ritjes en meerdere keren lang wachten.


foto van radiatorfolie

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl