Verslag bijeenkomst duurzame zorg 3 maart

Verslag bijeenkomst duurzame zorg 3 maart


16 maart 2022
Op 3 maart was er weer een fysieke bijeenkomst over duurzame zorg in de Stoomhal in Wormer. Verschillende zorgaanbieders uit onze regio waren te gast.  We bespraken duurzame mobiliteit en het circulair inkopen van facilitaire zaken door zorginstellingen.

De Green Deal Zorg is landelijk al door ruim 200 partijen ondertekend, waaronder gemeente Zaanstad en een aantal Zaanse Maatschappelijke Organisaties. Zaanstad wil met deze deal zorgpartijen op allerlei manieren faciliteren en inspireren, mede door middel van kennisdeling en het aanreiken van handvatten, om gezamenlijk stappen te nemen in verduurzaming van de zorg.

Aftrap en introductie 

Irma Stroet, concerndirecteur Gemeente Zaanstad, opende de bijeenkomst. Het gezamenlijk verduurzamen van de stad is een van de strategische thema’s van Zaanstad. Kennis delen, elkaar informeren en helpen is daarbij belangrijk.

Duurzame mobiliteit 

Gastspreker voor duurzame mobiliteit was Judith de Bree van Stichting Stimular. 'Zorgcentra zijn verantwoordelijk voor ongeveer 7% van alle CO2-emissie in Nederland', aldus Judith. Vervoer heeft na gebouwgebonden energie een groot aandeel in CO- uitstoot en milieu-impact.' Vanuit de overheid wordt door middel van wetgeving en beleid steeds meer aangestuurd op verduurzamen van mobiliteit. Deelnemers kregen handige tips hoe zij zelf als zorginstelling aan de slag zou kunnen gaan. 

Verder werden er door Marjan Hoffman (Green Business Club Zaanstad) en Laurens Boex (Breikers) pitches gehouden over duurzame mobiliteit. Goed om te weten is dat Breikers gratis mobiliteit scans kan doen en beide organisaties kunnen meedenken over hoe vervoer (woon-werk, zakelijk) energiezuiniger en schoner kan.

Circulair inkopen

Godard Croon (How to Change) was de gastspreker voor circulair inkopen. Hij liet zien dat circulair inkopen niet alleen maar voordelen voor milieu heeft, maar ook economische voordelen als het langer meegaat. Bij circulair inkopen onderscheiden we drie fasen: bij de input, bij het gebruik en bij de output. Deze fasen staan voor het versmallen van primair grondstoffen (bio based), het verlengen van het gebruik (refurbishing) en het sluiten van de grondstoffen stroom door hergebruik (recycling).

Verder aan de slag

De gemeente gaat – met de opgehaalde input – weer verder aan de slag. We verwachten vlak voor de zomer een vervolgsessie te organiseren.

Lees hier het totale verslag van de bijeenkomst over duurzame zorg.docx

Contact

Wilt u contact opnemen? Dat kan via duurzamezorg@zaanstad.nl


foto van de bijeenkomst

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl