Nieuws

Circulair bouwen is de toekomst

Gepubliceerd op 17 april 2024
Afbeelding

Ooit fungeerde het als schoolgebouw van De Octant in Assendelft, maar nu krijgt het een nieuw leven. Het schoolgebouw is namelijk gedemonteerd en de materialen worden hergebruikt voor het nieuwe Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC). Want circulair bouwen is de toekomst.

Op donderdag 7 maart legde wethouder Rene Tuijn de laatste kanaalplaat tussen de anderen. Het is de ceremoniële start van de bouw van het nieuwe natuurmuseum. Niet ver van de huidige plek aan de Thijssestraat. Vanaf het voorjaar van 2025 hoopt het ZNMC jaarlijks 200.000 bezoekers te ontvangen.

Projectleider Ronald de Vries van gemeente Zaanstad

Het museum zit al langer in de knel door te weinig ruimte. Volgens Paul Laport, de directeur van het Zaanse Natuur- en Milieucentrum. In 2017 werd er al gesproken over een nieuw gebouw. Maar er gebeurde niets.


Laport zegt dat ze eigenlijk iemand nodig hadden die de boel op gang kon brengen. En verrassend genoeg bleek die persoon gewoon bij de gemeente Zaanstad te werken. Ronald de Vries, projectleider van de gemeente, kwam met een slim idee om op een milieuvriendelijke manier te bouwen. Hij stelde voor om het nieuwe museum te maken van de materialen van een oude school, De Octant, die toch gesloopt zou worden.

Het toekomstige natuurmuseum.© Illustratie ZNMC


Het nieuwe museum wordt gebouwd met materialen van verschillende bouwplaatsen, met als doel om negentig procent van het gebouw circulair te maken. Dit is een flinke stap vooruit vergeleken met andere projecten, zoals het ABN Amro-gebouw in Amsterdam, dat veertig procent circulair was.

De plannen zijn gemaakt door Nunc Architecten in Zaandam, en het Wormerveerse bouwbedrijf Vet gaat het bouwen.

Het nieuwe museum zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 klaar zijn. Het wordt tweeënhalf tot drie keer zo groot als het huidige gebouw, met ruimte voor stadsboerderij en schooltuinen, en ook een plek om iets te eten en te drinken. Directeur Laport is enthousiast en zoekt nog iemand om de horeca te runnen.

Naast kantoren en verhuurbare ruimtes komen er ook kinderopvang en een winkeltje in het museum. Het gaat Natuurmuseum Zirkel heten, waarbij de 'Z' voor Zaans staat en het idee van circulariteit en de natuurlijke cyclus doorheen de seizoenen benadrukt wordt.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl