Nieuws

Textiel: hergebruiken, inleveren en recyclen!

Gepubliceerd op 12 februari 2023
Afbeelding

Wist u dat jaarlijks per persoon gemiddeld 9 tot 10 kilogram textiel bij het restafval belandt en vervolgens wordt verbrand? Dit is niet alleen zonde van de gebruikte grondstoffen, water, chemicaliën en energie, maar het kost ook nog eens geld. Gelukkig is er een betere manier. Textiel kan vaak worden hergebruikt en gedragen door iemand anders, en uiteindelijk gerecycled als grondstof voor nieuwe kleding.

Wat kunt u doen?
Waardeer uw kledingstukken en draag ze met zorg. Deel of geef weg wat u niet meer gebruikt, bijvoorbeeld aan onze kringloopwinkels in Zaanstad, zodat kleding zo lang mogelijk gedragen kan worden. U kunt het ook in een gesloten zak inleveren bij een ReShare textielcontainer van het Leger des Heils in uw buurt, of bij onze HVC afvalbrengstations.

Nieuwe wet in werking
Sinds 1 juli jl. is er een nieuwe wet in werking getreden genaamd de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) textiel. Dit betekent onder andere dat producenten nu verplicht zijn om zelf ook textiel in te zamelen en te hergebruiken. Dit is een positieve stap in de juiste richting. U kunt nu al uw oude kleding inleveren bij winkels zoals H&M, C&A en WE in Zaandam. Ook oude hardloopschoenen kunnen worden ingeleverd bij RunX Zaandam.

Oud en/of kapot textiel
Maakt u zich geen zorgen over oud en/of kapot textiel. Dit hoort niet bij het restafval, maar mag gewoon in de textielcontainer. Alleen textiel met olie en verf hoort bij het restafval. Hier kan helaas niets meer mee worden gedaan door de vervuiling.

Noppes Kringloopwinkel
De maand maart haalt Noppes Kringloopwinkel ook textiel huis aan huis op! Doe mee door een zak aan de weg te zetten op een donderdag.



Data: 

  • 7 maart: Assendelft & Krommenie
  • 14 maart: Wormerveer, West-Knollendam, Zaandijk & Kalf
  • 21 maart: Westzaan, Westzanerdijk, Westerwatering en Koog aan de Zaan
  • 28 maart: Zaandam 


En goed om te weten, ze komen in juni 2024 weer langs! Voor meer informatie, ga naar Noppes Kringloopwinkel.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl