Nieuws

Save the date: Bijeenkomst over financieel meedoen én bijeenkomst voor jongeren (15 t/m 28 jaar)

Gepubliceerd op 19 december 2023
Afbeelding

De gemeente Zaanstad werkt aan spelregels voor het Zaanse zoekgebied voor windenergie. Er zijn al landelijke en provinciale regels voor de plaatsing van windturbines. Maar daarnaast willen we ook Zaanse spelregels opstellen. Zodat de windturbines – áls ze er komen – beter passen bij de lokale situatie. In de spelregels staat op welke plekken en onder welke voorwaarden er windturbines gebouwd mogen worden in het zoekgebied.

Onderwerpen voor de spelregels
In de startbijeenkomsten en het webinar van 6 november 2023 hebben we gesproken over de noodzaak van windenergie, de mogelijke plekken in het Zaanse zoekgebied en de effecten op hoofdlijnen voor geluid, slagschaduw, natuur en landschap als op die plekken windturbines worden gebouwd.

Het laatste onderwerp voor de spelregels is ‘Financieel meedoen met Zaanse windenergie’. Dit bespreken we op 23 januari 2024. Zet u de datum vast in de agenda? Lees hier onder meer.

Voor jongeren organiseren we op 24 januari 2024 een bijeenkomst om te weten te komen welke onderwerpen zij belangrijk vinden als de gemeenteraad besluiten neemt over windenergie. Lees hier onder meer. 


Waarom windenergie?
 

Het staat nog niet vast of er in het Zaanse zoekgebied nieuwe windturbines komen.

Windenergie kan voor Zaanstad een oplossing zijn om zelf schone energie op te wekken. Zo zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, verlagen we de Zaanse CO2-uitstoot en vermindert onze bijdrage aan de opwarming van de aarde. Bovendien kan lokaal opgewekte stroom een oplossing zijn voor Zaanse bedrijven om te kunnen blijven draaien én om klimaatdoelen te behalen.


Webinar terugkijken 


Op 6 november 2023 informeerden we u in een webinar over de mogelijk plekken voor windenergie.

Experts hebben toen een toelichting gegeven over de effecten op hoofdlijnen voor geluid, slagschaduw, natuur en landschap als op deze plekken windturbines worden gebouwd. 



De gemeenteraad beslist over de spelregels 
Als de spelregels in concept klaar zijn, brengt de klankbordgroep een advies uit over de spelregels. Daarna kunt u de concept-spelregels inzien. Dan kan iedereen die dat wil een officiële reactie geven (een zienswijze). Uiteindelijk beslist de gemeenteraad over de spelregels voor windturbines in het zoekgebied.  

Save the date 1 – bijeenkomst over Financieel meedoen met Zaanse windenergie op 23 januari 2024
In het nationale Klimaatakkoord is afgesproken dat er bij de ontwikkeling van duurzame energieprojecten wordt gestreefd naar lokaal eigendom. Dit betekent dat de omgeving zo veel mogelijk financieel kan meedoen met de projecten voor wind- en zonne-energie. Ook de gemeenteraad van Zaanstad vindt dit een heel belangrijk onderwerp. De gemeente onderzoekt daarom ook welke voorwaarden over het financieel meedoen moeten worden opgenomen in de spelregels over het Zaanse zoekgebied windenergie. Wij zijn ook benieuwd naar hoe u daarover denkt en willen daarover graag het gesprek aan. Daarom organiseren wij samen met de energiecooperaties ZEK en Saenz op dinsdag 23 januari 2024 een bijeenkomst over financieel meedoen met Zaanse windenergie. Schrijf de datum alvast op. Na de kerstvakantie sturen wij u een uitnodiging met een aanmeldingsformulier.

Save the date 2 – Partycipatie-bijeenkomst voor jongeren (15 t/m 28 jaar) op 24 januari 2024
We vinden het belangrijk om ook jongeren te betrekken bij het opstellen van de spelregels. Ook van jongeren (15 t/m 28 jaar) willen wij weten welke onderwerpen zij belangrijk vinden als de gemeenteraad besluiten neemt over windenergie. Daarom organiseren wij speciaal voor deze doelgroep een partycipatie-bijeenkomst op 24 januari 2024. Hoor je bij deze doelgroep? Of kent u jongeren die graag willen meedoen? Sla deze datum dan alvast op of stuur hem door! Ook over deze bijeenkomst zullen we de jongeren nog verder informeren.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl