Nieuws

Nieuwe machine helpt recycling textielmaterialen op grotere schaal

Gepubliceerd op 21 februari 2023
Afbeelding

Het Zaanse bedrijf Textiles2Textiles (T2T) heeft een nieuwe machine die oude kleding op kleur en soort, geautomatiseerd scheidt van knopen, ritsen en labels. Hiermee speelt T2T in op de nieuwe wet die producenten en importeurs vanaf 2025 verplicht om minstens 25 procent vezel-tot-vezel gerecycled materiaal in nieuwe kleding te verwerken. Deze enige zogeheten Trimclean machine in de wereld staat in Wormerveer.

De Trimclean machine snijdt oude kleding in kleine stukjes stof. Vervolgens verwijdert het geautomatiseerd alles wat niet in de originele stof thuis hoort. Zoals knopen, ritsen en labels. Op deze manier blijven de vezels bestaan. Tot nu toe deden mensen dit nog op kleine schaal met een schaar.  

Producenten en importeurs verantwoordelijk voor afval eigen producten

De Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) is vanaf 2025 overal in de EU verplicht. Producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel zijn verantwoordelijk voor de afvalfase van producten die zij in Nederland op de markt brengen. De overheid wil daarmee bedrijven stimuleren om meer afval te hergebruiken als nieuwe grondstof.

Samenwerkingen         

T2T werkte al samen met het Amsterdamse merk Loop a life. Nu zijn er ook samenwerkingen met PVH (van Tommy Hilfiger en Calvin Klein), Zalando en State of Art.

Grondstoffen hergebruiken en CO2-uitstoot verlagen. 

Sinds vorig jaar is de gemeente Zaanstad mede-aandeelhouder van T2T. De gemeente heeft financieel bijgedragen aan de nieuwe machine. Hiermee willen we afval voorkomen en de CO2-uitstoot verlagen. Het gebruik van primaire grondstoffen en de enorme productie-aantallen zorgen voor de grootste CO2-uitstoot bij textiel. De Trimclean is de vervolgstap in het sorteren van het niet-herdraagbare textiel op kleur en soort door de Fibersort machine.

Meer informatie: www.icctmra.com

foto van de Trimclean machine

De Trimclean verwerkt op deze foto oude kleding van rood acryl naar kleine stukjes originele stof. Acryl is een synthetische vezel gemaakt van aardolie en aardgas. Deze hoeft  nu dus niet meer opnieuw gemaakt te worden. Het kan nu opnieuw gebruikt worden als grondstof voor nieuwe kleding.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl