Nieuws

Bekijk nu het nieuwe Zaans Klimaatakkoord 2022

Gepubliceerd op 16 december 2022
Afbeelding

De nieuwe versie is er! In het Zaans Klimaatakkoord 2022 leest u over de stand van zaken en ontwikkelingen van onze duurzaamheidsopgave. Er zijn in 2021-2022 weer concrete stappen gezet die bijdragen aan een klimaatneutraal, circulair Zaanstad met een gezonde omgeving. Het geeft een overzicht van de stand van zaken. Initiatieven van onder andere inwoners en organisaties en de (beleids)ontwikkelingen worden in dit document samengebracht om iedereen een overzicht te geven wat er al is en hoe u kunt bijdragen. We zijn nog niet op koers om de doelstellingen te behalen, maar er gebeurt al veel. Wat is er nog nodig? 

Maandagavond 12 december presenteerden we het Zaans Klimaatakkoord 2022 aan inwoners, ondernemers en partners bij Het Motorblok in broedplaats De HellemaWethouder Duurzaamheid René Tuijn en wethouder Klimaatadaptatie Wessel Breunesse trapten de avond af. Wethouder René Tuijn: ‘Ik vind het belangrijk dat het voor alle Zaankanters toegankelijk is om te verduurzamen. Een oude Zaanse woning verduurzamen kan best wel in de kosten lopen. Daarom helpen we Zaankanters met regelingen en adviezen.’ Zo is er op dit moment een collectieve inkoopactie voor woningeigenaren en waardebonnen voor energiebesparende producten voor huurders.

Meer investeren

Wessel Breunesse richt zich als wethouder Klimaatadaptatie meer op het vergroenen van Zaanstad. ‘We hebben mooie plannen. Maar voor de uitvoering hebben we vaak te weinig capaciteit. Hier wil ik meer in investeren. Zo organiseerden we afgelopen twee jaar een tegelophaalservice. Veel Zaankanters hebben tegels uit hun tuin gehaald en vervangen door groen. Maar dat is niet genoeg. Ook de gemeente moet in de openbare ruimte aan de slag.  Daarom hebben we laatst op de Doctor H.G. Scholtenstraat ruim 900 m2 tegels verwijderd. Hier komt een grasmat. Dit soort acties willen we nog veel meer gaan doen.’  Lees hier wat u zelf kunt doen om te vergroenen!

Verborgen impact

Vervolgens gaf schrijver en spreker Babette Porcelijn, van het boek 'De verborgen impact', een lezing waarin Zij vertelde over de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid. Door middel van vragen testte ze de kennis van het publiek. Wat heeft de meeste impact op het milieu? Nederlandse consumenten blijken de meeste uitstoot te veroorzaken door de aankoop van spullen. Zo leerden we dat het productieproces veel vervuilender is dan de afvalverwerking. Benieuwd naar uw eigen verborgen impact? Op www.mijnverborgenimpact.nl test u waarmee u het meeste verschil kunt maken!

Vier Zaanse Klimaatburgemeesters

Tenslotte introduceerden we de Klimaatburgemeesters Iris Vogt, Mieke Kerssens-Pels, Tamara Meerhoff en Thomas van Nus. Als Klimaatburgemeesters gaan zij ook aan de slag om Zaanstad duurzamer te maken.  Benieuwd? In de interviews (klik op de namen) stellen we de Klimaatburgemeesters een voor een voor. 

Bekijk hier het Zaans Klimaatakkoord


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl