Nieuws

Op zoek naar iets unieks en van goede kwaliteit?

Gepubliceerd op 22 april 2024
Afbeelding

In het restafval is nog steeds veel textiel te vinden. Dit textiel wordt vervolgens verbrand. Per persoon per jaar komt gaat dit om negen tot tien kilogram. Dat is zonde! Om kleding zo goed mogelijk te hergebruiken en recyclen, is het belangrijk om het zo lang mogelijk te dragen, er daarna een ander blij mee te maken of weg te gooien in de textielcontainer. We spraken met de nieuwe eigenaresse van winkel HET in Zaandam, waar je kwalitatieve kledingstukken een tweede eigenaar krijgen.

Marlies is al lange tijd een trouwe klant van "Het", de tweedehands kledingwinkel aan de Westzijde in Zaandam. In maart 2023 raakt ze in gesprek met Hetty, de toenmalige eigenaresse. Hetty kent de passie van Marlies voor mode en vraagt haar of ze misschien iemand kent die interesse heeft om de winkel over te nemen. Die vraag laat Marlies niet los. Haar liefde voor mode en haar achtergrond als coupeuse maken van haar de perfecte kandidaat.

Gedreven door deze passie besluit Marlies de winkel zelf over te nemen. Vanaf oktober 2023 is ze de nieuwe eigenaar van "Het", terwijl Hetty geniet van haar welverdiende pensioen.

Geen doorsnee tweedehandswinkel

"Het" is geen doorsnee tweedehandswinkel. Hier vind je geen massaproductie van de H&M of de Zara. Marlies streeft naar kwaliteit en houdt van unieke items. Zowel voor dames als voor heren. Als kind ging Marlies al naar kringloopwinkels, op zoek naar verborgen schatten. 95% van de kleding in de winkel is van mensen die het inbrengen om te verkopen. De kleding blijft 8 weken in de winkel hangen. Als het binnen die tijd niet verkocht wordt, kunnen zij het weer ophalen. Van de opbrengst krijgt de klant 40%, en de winkel houdt 60%. Mensen die kleding inbrengen kunnen online volgen of hun kleding verkocht is of niet.

Voor Marlies gaat het niet alleen om de kleding, maar ook om de ervaring. Ze wil van "Het" meer maken dan alleen een winkel; het moet een ontmoetingsplaats zijn, een sociaal centrum waar mensen samenkomen en zich thuis voelen. Het opknappen van de paskamers, het vernieuwen van het logo, en zelfs het gezellig maken van de buitenkant van de winkel zijn allemaal onderdeel van haar visie.

Hartgericht ondernemen

Toch brengt het ondernemerschap ook uitdagingen met zich mee. Het bijhouden van het groeiende assortiment, het balanceren tussen kwaliteit en kwantiteit, en het omgaan met de toenemende vraag naar inbreng zijn enkele van de obstakels waar Marlies mee te maken krijgt. Maar ze is vastbesloten om haar visie te realiseren, waarbij hartgericht ondernemen en het sociale karakter van de winkel voorop staan.

Voor Marlies is "Het" meer dan een winkel; het is een plek waar ze haar liefde voor mode kan delen, waar ze mensen kan inspireren en waar ze een gemeenschap kan opbouwen. En met haar toewijding en passie zorgt ze ervoor dat "Het" niet zomaar een winkel is, maar een levendige, betekenisvolle plek voor iedereen die binnenkomt.

Heeft u mooie items die u niet meer draagt, maar die te goed zijn om in een kledingcontainer te doen?
Loop dan eens bij Marlies binnen!

Meer informatie over ''Het''


Meer lezen over tweedehands textiel?


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl