Nieuws

Terugblik CO2 Café

Gepubliceerd op 17 april 2024
Afbeelding

Netcongestie, het is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Toch worden ondernemers nog steeds overvallen wanneer ze te horen krijgen dat ze geen (grotere) aansluiting krijgen voor een nieuwe vestiging of uitbreiding. Daarom organiseerde de Green Business Club Zaanstad, samen met gemeente Zaanstad, een bijeenkomst over het urgente probleem van netcongestie en de noodzaak tot collectieve actie. 

Het CO2-café, gericht op het verkrijgen van inzicht en het delen van praktische oplossingen, was een groot succes! Veel ondernemers lieten zich informeren en inspireren tijdens de bijeenkomst bij zonnepanelenfabriek Energyra.

Chronisch capaciteitstekort op het stroomnet wordt steeds nijpender, met bedrijven die vastlopen in verduurzamingsinspanningen en nieuwbouwprojecten die vertraging oplopen. Deze bewustwording is cruciaal voor gezamenlijke oplossingen. Tijdens de bijeenkomst werden mogelijkheden en uitdagingen besproken in 6 presentaties, waarbij een zaal vol ondernemers, professionals en wethouder Tuijn aanwezig waren.

Liander praatte de ondernemers bij welke inspanningen ze verrichten om het elektriciteitsnet te verzwaren, een enorme opgave die jaren kost. Daarom zijn ook verschillende slimme oplossingen gepresenteerd door lokale ondernemers. Het begint bij inzicht in het energieverbruik, kijken waar nog bespaard kan worden, of mogelijk zelf opgewekt. De grootste kansen liggen in gezamenlijke oplossingen. Kan er energie uitgewisseld worden? Of kan een ondernemer gebruik maken van de capaciteit van de buren op momenten wanneer die het niet nodig hebben?

Als gemeente werken we samen met Liander en bedrijven aan een toekomstbestendig elektriciteitsnet en slimme oplossingen om in de tussentijd bedrijvigheid en verduurzaming mogelijk te blijven maken.

Er heeft ook een bericht gestaan in het NHD: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240413_02051742

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl