Nieuws

Oproep van de Klimaatburgemeesters: Meld je aan!

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Afbeelding

Het ministerie zoekt ook dit jaar voor gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester. De Klimaatburgemeesters zijn mensen die zich willen inzetten om de gemeente te verduurzamen. Dat kan een groot initiatief zijn, maar ook iets kleins. Iemand die bijvoorbeeld op een originele manier met de buurt veel energie bespaart of klimaatbewuster consumeert. Iemand die nieuwe ideeën heeft of die er mooi over kan schrijven. 

Een Klimaatburgemeester deelt zijn of haar kennis en verhaal binnen het eigen netwerk, in lokale media en/of organiseert acties of evenementen. Dit met als doel om anderen te inspireren en mee te nemen. Zo ook in Zaanstad. De huidige Klimaatburgemeesters vertellen over hun ervaring en doen een oproep om u ook aan te melden.

Elke stap telt

Wij zijn ervan overtuigd dat we sneller, gemakkelijker en met meer plezier kunnen werken aan een klimaatneutraal Zaanstad! Samen kunnen we meer bereiken. Sluit u zich bij ons aan?

2023 in vogelvlucht

De tijd vliegt. Vorig jaar, eind oktober, was de lancering van de Nationale Klimaatweek. Hier heeft Iris Vogt, klimaatburgermeester 2021, kennis gemaakt met de nieuwe klimaatburgermeesters; Mieke Kerssens Pels, Thomas van Nus en Tamara Meerhoff. Met vier ‘man’ sterk, bundelden we onze krachten.

Zo hebben we het afgelopen jaar tal van lieve en betrokken mensen ontmoet, allen die voelen dat het anders moet en kan. We maakten kennis met GROEN Zaans, de wethouders, de wijkmanagers en de mensen van de Zaanse klimaatcoalitie. Onze informele bijeenkomsten vonden plaats in Brouwerij De Hoop in Zaandijk onder de naam "Vanuit Hoop over Klimaat", vergezeld van lokaal (alcoholvrij) bier en vegan bitterballen.

Zaanse Toekomststoel

Duurzaamheid gaat over een mooiere wereld van morgen. Daarom is het belangrijk dat we de toekomst meewegen in onze keuzes van vandaag. De Zaanse Toekomststoel is ontstaan naar aanleiding van een idee uit het Kinderboek 'het Hebzuchtgas' van schrijver Jan Terlouw. Met de Toekomststoel geven we de toekomst een stem en willen we mensen bewust maken van wat hun besluiten betekenen voor de komende generaties.

Jongeren van Local Heroes hebben de stoel startklaar gemaakt en de stoel gaat nu rond in Zaanstad.

Via instagram (#zaansetoekomststoel) kun je de stoel volgen en de wensen en boodschappen van verschillende organisaties lezen. In de aankomende nationale klimaatweek (30 okt-5 nov) zal de Toekomststoel met alle wensen voor de stad worden aangeboden aan de gemeenteraad, zodat ook zij in hun besluiten het belang van toekomstige generaties meenemen.

Praat met de Raad

In september hebben we als klimaatburgemeesters de raad ontmoet en de ideeën van bewoners gedeeld. Er is interesse vanuit de Raad om dit soort gesprekken vaker te voeren.

Onze Ambities

We streven ernaar om meer organisaties en mensen te verbinden en zichtbaarder te worden. Hiervoor kunnen we nog veel meer klimaatburgemeesters en supporters gebruiken. Iedereen met een groen hart en mooie ideeën kan zich aanmelden als klimaatburgemeester. Wij zijn van plan door te gaan en zo samen de transitie te versnellen. Er valt immers een wereld te winnen!

Wilt u meer weten of achter de schermen meehelpen? Stuur dan een e-mail naar de klimaatburgemeesters via zaansklimaat@gmail.com.

Aanmelden?

Wilt u zich aanmelden als Klimaatburgemeester?
Dat kan via: Nationale Klimaatweek 2023 - Meld je aan als Klimaatburgemeester (nkw2023.nl)

P.S.: U heeft niets speciaals nodig, behalve de wens om samen verder te komen. Er zijn geen minimumuren of specifieke vaardigheden vereist... U bent helemaal goed en we werken graag met je samen.

Groeten,

Iris, Mieke, Thomas en Tamara

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl