Nieuws

Tweede Kamerlid Erik Haverkort bezocht Textiles2Textiles

Gepubliceerd op 7 september 2023
Afbeelding

Op donderdag 31 augustus bezocht Erik Haverkort, Tweede Kamerlid voor de VVD en portefeuillehouder Circulaire Economie het in Wormerveer gevestigde Wieland Textiles & Textiles2Textiles. Haverkort had zichzelf uitgenodigd voor een werkbezoek om zich te laten informeren over innovatie binnen circulair textiel, inzameling van textiel en om wat te doen aan de ongeveer 200 miljoen kledingstukken welke jaarlijks worden weggegooid in Nederland.

Inwoners realiseren zich waarschijnlijk niet dat ongeveer de helft dus 100 miljoen(!) in de verbrandingsoven eindigt, aldus Haverkort.

Van links naar rechts -Hans Bon, Erik Haverkort en Stephanie Onclin- met op de achtergrond het in Wormerveer binnengekomen afgedankte textiel van inwoners. Ingezameld via textielcontainers uit vele gemeenten in Noord-Holland.

Haverkort gaf in een gesprek met wethouder Stephanie Onclin en Hans Bon (eigenaar van Wieland Textiles & en mede-eigenaar van Textiles2Textiles) aan, dat hij graag meer wil standaardiseren. Mogelijk via de sinds 1 juli jl. in werking getreden Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid Textiel voor onze kleding en huishoudtextiel. Bij Textiles2Textiles zag Haverkort hoe niet-herdraagbaar textiel door de fibersort machine wordt gesorteerd op soort en kleur. Vervolgens door de splinternieuwe en super snelle trimclean machine wordt ontdaan van knopen en ritsen en in kleine stukjes wordt gemaakt (foto 1 hieronder). Om zo gemakkelijker te kunnen worden ingezet als post-consumer gerecycled textiel, zoals bijvoorbeeld gerecycled wit katoen. Zodat oud en kapot textiel van inwoners gewoon weer kan worden gebruikt in nieuwe textiele producten.


Wat kunt u doen?

In ieder geval uw kleding en overige textiel zo lang mogelijk (laten) dragen, gebruiken, repareren en oude en kapotte kleding plus overige textiel ook naar de textielcontainer brengen. Textiel hoort niet bij het restafval. Zonde van de grondstoffen als het wordt verbrand, aldus Haverkort. 

In Den Haag wordt er steeds meer gesproken over de zeer vervuilende textielindustrie. Haverkort nam al eerder een actieve rol in o.a. tijdens het rondetafelgesprek Kansen en uitdagingen verduurzaming kledingindustrie in maart van dit jaar waar ook Textiles2Textiles aanwezig was. In het debat over circulair textiel van maart en het notaoverleg van april dit jaar was hij erg geïnteresseerd in financiering circulaire business cases, de grote verschillen die er tussen gemeentes zijn in hoeveel textiel apart wordt ingezameld en alternatieve inzamelings-methoden. 


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl